При избори днес ГЕРБ и БСП с фотофиниш, Слави Трифонов трета сила

Пет сигурни партии влизат в НС, Мая Манолова и ОП под въпрос
Обновена: 19 окт 2020 16:32 | 19 окт 2020 09:04, Камелия Цветанова
272
При избори днес ГЕРБ и БСП с фотофиниш, Слави Трифонов трета сила
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи. Пет са сигурните партии в следващи парламент, показва новото национално представително проучване от Изследователски център “Тренд”, проведено по поръчка на “24 часа“  в периода между 3 и 10 октомври. Социолозите са проучили и нагласите към разпространението на коронавируса.

Още по темата

Страховете от по-масова зараза растат паралелно с растящия всеки ден брой заразени, но въпреки това всеки втори българин е убеден, че не трябва да се възстановяват по-строги мерки срещу пандемията.

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа за основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври вотът за за двата най-големи политически опонента е стабилизиран.

ГЕРБ и БСП остават в практически паритет

Политологът от “Тренд” Димитър Ганев предполага, че на парламентарните избори двете партии ще излязат в ситуация “фотофиниш”.

Моментната снимка показва сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%) участие с 15,9% ще има партията на Слави Трифонов, ДПС (10,2%) и “Демократична България” (8,8%).

С реални шансове за представителство остават формацията около Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%.

Социолозите от “Тренд” не намират промени в подкрепата за по-малките играчи в сравнение с предишни месеци.
Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение, твърдят изследователите.

Сравнителният анализ на данните с тези от септември показва, че няма съществена разлика в отношението към парламента, правителството и президента.

Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички държавни институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, а само 14% - положително.

Няма голяма промяна и в подкрепата за работата на правителството - и през септември, и сега всеки пети харесва как работи кабинетът.

48% оценяват положително дейността на президента срещу 39% на обратния полюс. Има тенденция към леко нарастване на негативните оценки за работата на президентството от август до момента, показват данните.

Съдът и прокуратурата губят подкрепа за работата си от протестите до сега, е следващ извод от данните на “Тренд”.
Макар протестът да е насочен срещу прокуратурата, пасив търпи и съдът, възприеман заедно с нея като част от съдебната система. Вероятно това е и причината двете институции да получават огледално по около една пета добри оценки за работата си, а доминиращите да са отрицателните - над 60%.

Според социолозите има динамика и в оценките за работата на полицията. Ако преди бунта позитивните са доминирали - тогава 48% са подкрепяли действията на органите на реда, а 38% са били на обратния полюс, то през октомври това съотношение е обърнато. Отрицателните оценки за работата на полицията доминират, макар и с малко - 45:43%.

Проучването на “Тренд” не регистрира промяна в отношението към армията - 47% оценяват работата им положително, 31% - не.

Българската народна банка запазва позитивен рейтинг - 43% нямат критики към работата ѝ, 29% са с негативно отношение към нея.

След смяната на омбудсмана, институцията загуби част от подкрепата си, но въпреки това и през октомври декларираните позитивни оценки са повече от отрицателните, показва проучването.

Имаше колебание в отношението към църквата в пандемията заради дебата около посещенията в храмовете по време на празници. Но през октомври положителните отзиви се възстановяват на нива от края на миналата година.

“Тренд” тества нагласите на българите и по темата за COVID-19 всеки месец от март насам. След първоначалното успокоение, което последва от либерализацията на мерките,страховете на хората постепенно нарастват.

През октомври вече две трети, или 66 на сто от българите, са убедени, че епидемията от коронавирус ще продължи да се разраства, докато през август те са били 48%.

Че заразата затихва, сега твърдят едва 15% срещу 34% през август, показват сравнителните данни.

Повече са българите, според които трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на болестта - от 25% през септември, сега те са 32%.

Въпреки това мнозинството - 50% от българите, са против установяването на по-сериозен и строг ограничителен режим в страната, показва проучването на “Тренд”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Днес.бг, започнаха ли плащането за предизборен политически PR? Взехте ли парите? Дългият го писахте премиер още малко. Какъв е този "изследователски център Тренд"?! По поръчка от "Труд"? :)))) Време е да сменяме сайта май ...
134
5
 
14
 
! Отговори
СОФИЯНЦИ преди 3 години
МАНИПУЛАТОРИ НЕЩАСНИ платени !!! БАРОМЕТЪР ( 10 - 16 ) окт. ...........ГЕРБ - 20.9..........БСП - 15.1...........ДПС - 7.9 .........ОП - 7..........Има такъв ( ЧАЛГАР ) - 3.9.......ДБ - 3.....! ........а вие сте ИДИО-И !!!
133
2
 
7
 
! Отговори
Пич преди 3 години
До ИСТИНАТААко Христо Иванов отново приеме министерско кресло в правителство на Борисов, това ще бъде окончателното му политическо харакири. Да видим, да видим ...
132
2
 
22
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Слави Трифонов е страшно алчен за пари, имайте го предвид.
131
2
 
1
 
! Отговори
Стъкмистик преди 3 години
ГЕРБ първа политическа сила с 83%,Бойко Борисов ще бъде избран директно за лидер на ЕК и ще раздава сахерчета на цееееела Европа.
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Промяната" идва...приготвите чекмеджетата !
129
4
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Тошко сценаристчето министър на културата до къде я докарахме приятели, до къде я докарахме???
128
6
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
В следващия коалиционен кабинет на ИТН + ДБ, министри ще бъдат следните:- Христо Иванов - Министър на Правосъдието- Николай Марков - Министър на Вътрешните работиПремиер - няма да е Слави Трифонов или Тошко Йорданов. Но ще е от ИТН.
127
3
 
20
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Че той Слави е от статуквото. Навремето беше пръв приятел с Борисов, прегръщаше се с Илия Павлов, лензеше се на Георги Илиев и прочие....Трудно ми е да се сетя за по-мутренски облик от този на Слави....
126
2
 
19
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Партията на Слави в Парламента?!?! Отиваме по-надълбоко в бездната? От трън та на глог..как пък няма 10 интелигентни, успешни, реализирани хора, които да имат интерес. Слави, Боко, Дпс..нямам думи :(
125
4
 
8
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Слави Трифонов трета политическа сила и после някой се чуди защо България е на това дередже. Защо е най-бедната и най-корумпираната държава. Кате бе братко. След толкова лъжи, месии, обещания, и тия пак ще вкарат в парламента поредния Яне Янев и Бареков, че и Борисов пак е първа сила. Няма научаване, няма да им дойде акъла в главите. Кражби, лъжи, пари по чекмеджета, и пак си гласуват за лъжците :) Как да се оправиш с такъв народ?!
124
0
 
7
 
! Отговори
Властимащ преди 3 години
Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да бъдат забранени ;)"Всяка власт е от Бога" ;)
123
7
 
4
 
! Отговори
b35b6514bb преди 3 години
Лъжи.Слави Трифонов първа сила. Ще видите. Данните го показват от сега. Уплашените стъкмистици не ви го казват обаче. Не отчитат, че изборната активност ще е двойна. А половината нов вот е протестен и той отива в ДБ и ИТН. Това значи 1-ва сила ИТН, 2-ра ГЕРБ 3-та ДБ 4-та БСП и надолу по веригата.Това значи коалиционен кабинет ИТН + ДБ, Правосъден министър Христо Иванов, премиер - неизвестен.Чака ни читав парламент БЕЗ ГЕРБ! ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ!
122
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Само тези дето им санираха апартаментите без пари, администрацията и полицията ще изберат отново Боко. Комунистите намаляват ежедневно по естествени причини, БСП повече никога няма да управляват, руските Атака и Възраждане са още по-зле :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
121
3
 
2
 
! Отговори
MARIN NUNEV преди 3 години
Експертно правителсво,спиране субсиидиите на вси4ки партии.Дания е била така с години и си е вдигнала стандарта в пъти.Вси4ки присвоили да си понесат последсвията.Възраждане консервната промишленоста.Експорт за МОСКВА. Другаде не вървим.Аз съм 4ехия няма нищо българско.Само вино/магарешко мляко., и ме4а кръв/,.Селско стопанска продукция е от ИТАЛИЯ,ИСПАНИЯ,ФРАНЦИЯ,ГЪРЦИЯ.Трябва да бъдем реалисти.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой напълни стадион със 70 000 зрители на един концерт?-Слави.Е тия ще гласуват за него.Все едно селският свинар да се кандидатира за кмет на селото и всички които са купували хубави прасета да гласуват за него
119
0
 
4
 
! Отговори
До 120 преди 3 години
Ние си заслужихме първата сила,ще си заслужим и третата.Всеки народ си заслужава съдбата и всеки мъж си заслужава жената.
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Както изглежда новата коалиция - БСП+ДПС+Чалгаря...и направо закривай тая държава.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и БСП ги видяхме какво струват ,а какво предлага новия Бареков и какви са му намеренията - никой не знае ,истината е че който и да е ще бъде принуден да изпълнява стриктно заръките от господарите било брюкселски ,било вашингтонски ,а тях въобще не ги интерсува как живее колониалното население !
116
4
 
3
 
! Отговори
До 130 преди 3 години
Кой напълни стадион със 70 000 зрители на един концерт?-Слави.Е тия ще гласуват за него.Пък и те не са по-лоши от тия,които гласуват за ГЕРБ.А и между тях има и много образовани все пак.