С 8 лв. по-скъпи стават 9 основни храни по пътя от борсата до щанда

Кашкавалът „Витоша“ и оризът с рекордни надценки
19 окт 2020 08:06, Елка Василева
48
С 8 лв. по-скъпи стават 9 основни храни по пътя от борсата до щанда
Снимка: архив, БГНЕС

9 от основните хранителни продукти в потребителската кошница поскъпват с около 8 лв. от борсата до веригата. Това пише „Монитор“, като се позовава на седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и проверка в магазините за търговия на дребно.

Така, за да си купим по килограм захар, брашно, ориз, кашкавал „Витоша“, краве сирене, охладено пиле, литър олио, а също и поне 6 яйца и още толкова кофички кисело мляко, ни трябват средно 47 лв.

Най-значителна е надценката на кашкавала, той излиза с 4.39 лв./кг или с 40,4% по-скъп на крайния потребител, отколкото на самия търговец на дребно, доставил си го от стоковата борса. Според данните на ДКСБТ през изминалата седмица (12-16 октомври) млечният продукт се e търгувал на едро за 10,86 лв./кг.

При кравето сирене също има немалка надценка. Докато по борсите то е струвало на едро по 7,10 лв./кг, в една от големите вериги у нас е вървяло по 8,29 лв./кг или с над левче повече, което е 16,7% отгоре.

За кофичка кисело мляко пък броим по 1,29 лв. в магазина, докато по складовете се намира за 0,40 лв. по-малко. Надценката тук е с цели 50 на сто.

Рекордьор обаче е оризът, чиято средна цена на дребно е 3,59 лв./кг или с цели 59 на сто по-висока, отколкото в склада за търговия на едро.

Охладеното пиле на борсата през миналата седмица се е предлагало средно по 3,95 лв. за килограм. В магазина обаче цената му на дребно скача до 5 лв./кг или с над 26% повече.

Доста по-малки са надценките при захарта, олиото. Според онлайн брошури в големите търговски обекти сладките кристали се търгуват на цена от 1,59 лв./кг, въпреки че търговецът е платил за пакет от тях 1,35 лв. Слънчогледовото олио от борсата до веригата поскъпва с 0,19 лв./л или със 7,6%.

С най-ниска надценка от само 5,2% са яйцата, чиято средна стойност в супермаркетите е 0,20 лв. за брой или само с 1 ст. повече, отколкото на борсата. Основната съставка за домашните погачи, баници, сладкиши - брашното обаче, скача с около 0,40 лв. от склада до рафтовете в магазина до 1,39 лв./кг или с 39%.

Отстъпки ни дебнат отвсякъде

Благодарение на умели маркетингови трикове, веригите успяват да привлекат значителен брой клиенти въпреки надценките, а червените етикети се превръщат в магнит за потребителите. Търговските обекти водят негласна война именно на бойното поле на промоциите, така седмица след седмица те си „мерят“ ниските цени. Бърз преглед на седмичните брошури с намаления показва, че цените на основните продукти за дома като захар, ориз и брашно се различават с от 0,20 до 0,40 лв. в зависимост от веригата.

Големите вериги доставят продуктите до вкъщи

В условията на пандемия много от големите вериги започнаха да доставят продукти до домовете на своите клиенти. Посредник между крайните потребители и физическите обекти се явява родна компания за доставка на храна. Има обаче и някои условия, като минимална стойност на поръчката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам от къде са данните. Мога да кажа за яйцата. Към днешна дата цена от ферма , размер М-0.09ст. L-0.13 ст. Цена с ДДС. Вие направете сметка колко е надценката от фермата до потребителя.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е богат щом мята яйцата!
44
1
 
3
 
! Отговори
до анонимен 34 преди 3 години
То много-даже безброй много маймуни на клона, така е. Навремето за репликата "Много сте ве, КОЙ ще ви храни" хора са изчезвали в лагерите на смъртта.Но Те тогава бяха по-малко, сега вече са наистина МНОГО ХРАНТУТНИЦИ, начело с АРМИЯТА от ЧИНОВНИЦИ, няколко пъти ПО_ГОЛЯМА от АРМИЯТА ни.
43
0
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 37 - Всъщност по моему опита му се е получил много добре. Ако трябва да променим иронията във фактология, то следва да кажем, че по традиция в България левите управления водят анти-социална и про-корпоративна политика. И обратно - десните имат популистки социални напъни. Нищо в БГ не е това което е. Така че, не виждам кое не харесваш. Гушкането с Русия, Китай, Иран и Северна Корея не е панацея. Икономика трябва, не напъни за връщане на СИВ. За това сме тук, заради напъните.
42
1
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Ми нека дам най *** пример с дините Любимец лятото разгар на сезона цените за миналата година говоря 10-19ст./кг. Пловдив цена на дини от Любимец 1.40-1.60лв./кг. София 1.90-2.20лв./кг. Значи кой губи от тази работа ами производителя и потребителя кой печели по 1.20-2.00лв без да прави нищо ми тоя по средата! Та така драги ми смехурковци!
41
0
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Епа ние нали живеем в пазарна икономика!? Но ми позволи да не се съглася с твоето твърдение! Някак си това което виждам и знам не съответства на твоето твърдение! Поне на територията на които живечт сите българи!
40
6
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Пазарната икономика винаги осигурява най-ниските цени - това са фактите другарю.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искахте капитализъм, свооден пазар, демокрация?!? Ми недейте рева сега, ами хубавичко си бъркайте в джобчето и по-дълбоки си правете джобчетата, че голямо бъркане ща има да пада тепърва.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки има правото да продава на каквато цена реши, това е пазарната икономика, следователно цялата статия е глупост.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧЕРВЕН БОРДЮРВсъщност опитът ти за сарказъм не се е получил добре.
36
6
 
5
 
! Отговори
ЧЕРВЕН БОРДЮР преди 3 години
Сега е некакъв апокалипсис, хората ровят по кофите за ***, *** по улиците на ограбваната от НАТО и ЕС колония а управниците се обогатяват. Когато дойде на власт БСП всичко ще бъде цветя и рози, тока ще бъде 3 стотинки а хляба по 26. Залатите ще бъдат 3000 лева, ще напуснем ЕС и НАТО и ще дружим с братска Русия. Армията ни ще бъде 150 000 човека с 250 самолета и 2200 танка, ще имаме С 400 и ще пращаме космотнавти на Луната. И комарите няма да хапят!
35
2
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Честно казано и ние "живеем" приблизително с 2000 лв. и изпълняваме всичко което си написал - без болести, наеми, без почивки и не притежаваме кола. Дрехи повечето 2-ра употреба, тричленно семейство с малко дете тъкмо стигат и минимални спестявания. Но на ръба на мизерията.
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Танас 30Дано да оценят иронията ти! Търговците си правят по 1- 2 магазина и с тях издържат своето семейство, семействата на синовете и дъщерите си, на родителите си, любовниците си, плащат образование в чужбина, имоти, скъпи коли... и всичкото това от гърба на клиента и труда на продавачките. Много мaймуни на клона.
33
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До РАН - ЪТ - и така, за да сложим точка на плоските ти внушения, т.н. план Ран Ът бе опосредстван и приет в България от Андрей Луканов и шайка български "икономисти" повечето членове на БКП. Немалка част от него бе засекретена и не достигна до обществото - главно неприятните последици от прехода - които Луканов и сподвижниците му не искаха да се изяснят. А дали Луканов е бил комунист или не на теб ще оставя да отговориш. И да, това дали си отиват младите не зависи само от търбуха.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големите вериги доставят продукти до дома само в големите градове. В провинцията няма доставки до дома от големите вериги.
31
1
 
2
 
! Отговори
От 23/13 преди 3 години
И аз съм живяла повече тогава, отколкото сега. Майка ми беше специалист растителна защита и трябваше задължително да присъства при приготвянето на разтворите.Връщаше се от работа скапана, все едно че е копала 10 часа на слънце с мотиката.
30
9
 
11
 
! Отговори
Танас преди 3 години
Не е скъпо ам вие малко работите. Имам 2 магазина сас 6 работника само за заплати и осигуровки плащам 8000 лв месечно. Ако не бия натценка 30 процента на Сичко съм фалирал. Сина иск а апартамент щерката учи вав чожбина. И ние семейства раним 2 коли лизинги имам. Как излиза сметката не *** питайте побеляла ми е главъта
29
4
 
22
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Има ли още някой който да вярва ,че в България икономиката е пазарна ,а не спекулативна ?
28
4
 
8
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До До 13 - за мен е ясно какво представлява този. Живял съм и тогава, зная как стоят нещата. България и Източна Европа въобще злоупотребяваше здраво с пестицидите. Доста от земята тук има още много наслагвания. Но тук е важно внушението, аналогията - ето, вижте сега... добрия Тодор Правешки и лошите днешни. Планът Ран Ът за който говори сякаш не бе приет от тогавашните солот.ашаци на Тодор станали изведнъж демократи? Кой прие този план? Защо не каже?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е за територията Беге населена с 80%дибилиииии