Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?

Социалог: Смъртността у нас не спада, остава на равнищата от пролетта
19 окт 2020 10:58, Елка Василева
196
Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди мерки срещу разпространението на COVID-19 означават политически сблъсък. При нас ситуацията е изключително хаотична политически и не е сигурно, че дори влошаването, което виждаме, ще накара управляващата група да рискува, коментира Тихомир Безлов – експерт от Центъра за изследване на демокрацията, пред bTV.

Според социолога Цветозар Томов обаче е възможно драстични мерки да бъдат въведени, въпреки политическите съображения срещу тях, защото нямаме друг начин да възпрепятстваме разширяването на заразата.

„Има много спорове как трябва да се действа. Няма обявени национални критерии, говори се за регионални реакции, следват се някакви европейски критерии“, отбеляза Тихомир Безлов и посочи, че всичко зависи от ресурсите.

Според социолога Цветозар Томов на първо място трябва да има количествени критерии, по които да се преценява и на второ място да се преценява какви са възможностите на местните медицински структури да издържат.

И двамата отбелязаха, че лошата новина, е че през цялата минала седмица процентът на положителните проби е растял нагоре.

Още по темата

„Доколкото си спомням, от Националния оперативен щаб казаха веднъж, че работят по 23 критерия, не е лошо да ги публикуват“, посочи Цветозар Томов.

Според него, ако сегашната ситуация с около 1000 заразени за ден се задържи в продължение на две седмици, трябва да очакваме минимум 3000 души в болници и 200 души в интензивни отделения.

„Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор докъде ще може да издържи страната при покачване на броя на хоспитализираните, не по отношение на леглата, а за разпределението на ресурсите от хора“, запита социологът.

Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква ситуация е необходимо да се вземат драстични мерки.

Тихомир Безлов съобщи данните на Министерството на здравеопазването за броя на пациентите с COVID-19, приети в болници през месец септември. Починалите тогава са малко над 600, докато сега вече са 960.

Средно за България смъртността е 11% по болници към 1 септември, уточни той. По думите му прави впечатление, че има голяма разлика по области в някои болници в страната.

Системата за тестване приз РЗИ вече е претоварена и струва ми се не е толкова ефективна, коментира Цветозар Томов. Според него страната навлиза в нова фаза на пандемията от началото на октомври.

 „Такава беше картината в началото на септември в Западна Европа и средата на септември в Централна Европа. Това, което е тревожно за България, е че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни у нас не спада смъртността, а остава на равнищата от пролетта“, посочи Цветозар Томов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
10
 
7
 
! Отговори
соке преди 3 години
я на акъла на мекерета няма да уидисвам и да се закачулвам с маски. Я достатъчно маски правим на жената вечер преди да си легам, та баръм пусне.
135
10
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
А, защо бе?! Питайте леля ви Сийка от село, тя ще ви обясни, че нея вирус не е лови. Те хората си умират по принцип. На кака ви Сийка ако не и се случи на нея или на някой близък, не я търси за мерки, маски, и т.н. Народопсихология братко ...
134
12
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Не бе, не бързайте с мерките. Лекари умират, учители умират, но на бай ви *** не му се вярва, че има вирус. Лъжат го нещо, искат да го минат. Не може да го накараш да си седи вкъщи, и да носи маска. Некомфортно му е, сега ще го караме да носи маска, и да не пие биричка. Нали на него нищо му няма, това че умират там някакви хора не е голям проблем. То не е от коронавирус, ами те са си болни хората, умират. Какво да направи бай ви ***.
133
4
 
9
 
! Отговори
до 138 преди 3 години
Маде-еее, го виде вирОсО, бе, по тиливизУра ли,ониА топчИта с шипчетата, ли!? За Сатанистите 'бачи позна, техно изчадие е КовидО, за да те пуашат, ама виртуален го създадоха, шото ако е реален, ше утрепе доста и от техните слугинажи, ПОНЯЛ! А, очилатия чичка с мъртвешките очички, Били Гейтс, създаде в лабораториите си ваксината, за да те боцнат с нея и изгубиш хомо-сапиенското си ДНК и мутираш в био-робот послушковец! Океу!
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е под контрол тука. Има мерки, ама не ги спазвате. Баце ще прати РЗИ да връчат глоби на футболните агитки и пияните мутри в чалготеките и баровете.
131
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е вярно, че има починали Родители и деца-сирачета, къде са ЖУрналистките-***, ами да бяха направили репортажи досега!!! Затуй сме на 111-място...Впрочем и аз питам КОЙ ще гледа и издържа сега дечицата ходили ПРИСЪСТВЕНО, А?Пи-арите на г-н Борисов да помислят по въпроса, моля?Народът ще пита това и с пълно ПРАВО? Ама тия все с някой друг ще се оправдаят!
130
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, странен вирОс, сега да се чуди и мае човек КОЙ го е създал, Били Гей и сатанистите и/или Господарят на този свят - сам Господ-БОГ?А вие какво мислите уважаеми колеги писателстващи тук?:)
129
1
 
12
 
! Отговори
СТО преди 3 години
По строги мерки само когато почнат да умират по 100 човека на ден! Ей тоя вирус им развали далаверите на тия "управляващи" да го ибЪ
128
1
 
7
 
! Отговори
До 135 преди 3 години
Така е, но на десетият ден им правят тест, безплатен ако са били контактни. При положителен карантината се удължава.
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 123Не е само Бойко, в доста страни на Европа са на 10 дни. Явно такива са инструкциите отвън.
126
1
 
13
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 3 години
Дреме им.....ако затворят пак дискотеките и кръчмите *** ще излезе на площадите.Ако затворят пак стадионите, *** ритнитопковец ще излезе на площадите.Знаят много добре.По добре да се мр..е ама властта не даваме.*** винаги трябва да е държан в състояние на почти лъжовна задоволеност за да може *** политик да е добре.
125
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128Бегай го кажи във Франция, например. Не стига,че най-анархичното управление е в България, ами пак недоволни. И се бабанят. Ама ако им турят глоби и им ги събират, ще се примерни и песни ще пеят под маската.
124
3
 
11
 
! Отговори
До 119 преди 3 години
Като гледам управляващите се обучавали се присъствено не виждам да блестят с остър ум и грамотност, пък и имайки предвид, че вожда ни е едникнижник, едва ли ще е голям проблем ако не са присъствено.
123
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко от починалите последното денонощие имат деца посещаващи училище, които не са били под карантина, защото РЗИ не тества децата, нито ги ограничава от посещаване на учебните заведения.Сега обаче възниква въпроса, кой ще издържа тези деца останали без родител и евентуално допринесли за смъртта му?Борисов? Ангелов? Вълчев?
122
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Бау 108Кой и кога измисли, че в българския език има глогол "страхуват ме"? Има "страхувам се", той "се страхува", но никой не може да те страхува теб. Може да те плаши.
121
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв смисъл няма в това да се изчаква с мерките. Само щети ще има от такава глyпост и още повече мерки! Сега трябва да се затворят училищата!
120
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме прекалено много конспиратори и невярващи в съществуването на вируса, за да се разчита, че ще проявим самосъзнание и ще спазваме отговорно и стриктно мерките. Затова затваряй! Не разчитай, че конспираторите ще сложат маски!
119
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Белорус защо не взимат мерки и всичко работи нормално и хората живеят нормално?
118
2
 
15
 
! Отговори
мнение преди 3 години
никой никъде по света не знае какви мерки да вземе - драстични или не ! ако са драстични - протести , ако не са - управляващите ше бъдат обвинявани за заболелите и починалите . май опира до нас , да спазваме препоръчаните мерки .
117
6
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До АнонименБойко каза, че "децата требе да учат";))) Той смята, че училището имд ава нещо добро, а то е "мъчилище";))) Особено при предмети, "Човек и природа", където се учи, че требе да уважаваме и да се сродяваме с този или онзи етнос;))) С една дума, училището е вредно;))) защото създава тиквени-бойковчета! А е задължително!