Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!

БВП спада, безработицата расте, защо се увеличава минималната заплата?
141
Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се обвързва по-тясно осигурителният принос на получаващите по-високи заплати с размера на получаваната пенсия.

Това каза пред БНР Димитър Бранков, заместник-председател на БСК и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бизнес организацията подкрепя и запазването на размера на максималния осигурителен доход на 3 хиляди лева.  

Още по темата
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди днес проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

Сред забележките на Стопанската камара към анонсираните промени за догодина е вдигането на минималната работна заплата на 650 лева. Аргументът на бизнеса е, че няма ръст на производителността на труда.

Не са отбелязани крачки на напредък и в областта на медицинската експертиза на работоспособността и прилагането на международната класификация за уврежданията, смята още Бранков.

"Нямаме решение още за фазата на изплащане на втората пенсия от универсалните пенсионни фондове. Нямаме решение по отношение на приходната основа на т.нар. Сребърен фонд. Пропуснахме години наред да бъдат инвестирани средствата на международните капиталови пазари и по най-груби оценки имаме пропуснати доходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 милиона лева, още от предишните години, още преди 2008 година", коментира Димитър Бранков.

С почти 2 милиарда растат разходите за трансфери от държавния бюджет към бюджета на НОИ. От проекта за държавен бюджет за 2021 г. би следвало да стане ясно за сметка на какво се предвижда такъв значителен ръст на приходите и разходите, допълни той.

Разходите за пенсии се предвижда да нараснат с приблизително 17% спрямо бюджета за 2020 г., те ще достигнат около 10 на сто от БВП. Равнището от последните години години е 8.5-9%, отбеляза Бранков и нарече това "значителни повишения, които поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната".

С увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300 лева, практически половината от пенсионерите в страната ще получават такава минимална пенсия, каза още Бранков.

По думите му през последните години имахме забавен ръст на пенсиите спрямо ръста на средната заплата, така че част от тези увеличения са обосновани.

АИКБ прогнозира спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт в зависимост от сценариите - как ще се разрази втората Covid-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на отчетените вече от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в компаниите до края на годината и техните бизнес планове, каза председателят на Асоциацията Васил Велев.

"Това е един много голям спад, независимо че е много по-благоприятна прогноза от първоначалната. Нашите очаквания са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад", коментира той.

По думите му бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009, но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно - подкрепа на инвестициите в икономиката, смята той.

Според Велев увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика.

"Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия, тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП", посочи още Васил Велев.

Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото "ще отидем към гръцки сценарий".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
демократично преди 3 години
Пенсията НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, който е работил и осигурявал цял живот да получава останалите на соц. помощи ако има.
61
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
"Защо да се увеличава минималната работна заплата?" Защото драги бизнесмени се трудно живее с 500 лева чисти пари на месец! И се гледат деца с такива заплати! И се плащат сметки с такива заплати! И не можем да ходим на почивка с такива заплати! И сме на такива заплати, защото повечето "бизнесмени" не искат да плащат повече!
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Картелните организации на бизнеса трябва да бъдат забранени.Ако слушаме бизнеса, ще станем Латинска Америка, където държавата храни частния бизнес, а народът живее в мизерия.Бизнесът трябва да бъде контролиран, както е контролиран в Западна Европа.Бизнесът може да направи много престъпления срещу държавата и народа чрез неговите извратени интереси.Американският бизнес закара африканци в САЩ, не държавата и народа.
59
3
 
8
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
БИВШ ВОЕНЕН 21 ГОД 1 ВА КАТ+20 ГОД 3 ТА ВЗИМА ПЕНСИЯ 499 ЛВ. МИН ПЕНСИЯ 300ЛВ СОЦ ПЕНСИЯ 157ЛВ.УВЕЛИЧАВАТ ПЕНСИИТЕ НА НАЙ МНОГОЛЮДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ СЪС НАЙ НИСКИТЕВНОКИ ЩО Е ТО:ТЪПИЗЪМ, ПОПУЛИЗЪМ КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ ИДВАТ ИЗБОРИ. ТЕ ДО СЕГА ТАКА ПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ И УПРАВЛЯВА ХА СЪ 12% ОТ ГЛАСОВЕ НА НАРОДА. НО НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ...
58
0
 
3
 
! Отговори
Екс-Делта кабеларка преди 3 години
Така и не разбрах защо през 6 месеца ме преназначаваха в друга фирма. Делта Нет 1, Делта Нет 2, Делта Нет 3 ... и т.н. и т.н. ? И то да е нещо, кабели опъвахме, минимална работна заплата, ама трябва да ми лепят страници по трудовата книжка. Свърши.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-разумно е разни представители на тази организация на не слушат защото повечето от тях са престъпници които са на свобода благодарение на корумпираните контролни органи.Роднини или хора приближени на различни политически кръгове и може да се каже,че цял живот всичко им е било дадено даром.Сега експлоатират бедняците и си играят на бизнесмени.Започвам да разбирам защо след 44-та са ги разстрелвали на купчинки-цветът на нацията.Ето нали ги чувате-колко много плащали,данъци,осигуровки..
56
5
 
9
 
! Отговори
Иван Стефанов преди 3 години
На какво основание се предлага да се повишат макс.пенсии с 20 %,а всички останали с 5 % - по швейцарското правило.Нека и макс. пенсии да бъдат завишени също с 5 %.Как може да се обясни факта,че учители,пенсионирани през 2000 год. вземат почти 2.5 пъти по-ниски пенсии в сравнение с учители,които сега се пенсионират ??? Нужно е осъвременяване на старите пенсии.Коя партия ще предложи това - ще гласувам за нея........
55
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионера преди 3 години
Бизнеса, да не си мислите че живеете на изолиран остров? Като осигурявахте хората масово на по 4 часа без те да знаят, за годините до 2000-та ви беше кеф, а ?! И сега хората си скубят косите защото не са били наясно как сте ги клатили. Ама то за всяко прасе си има Коледа, да знаете!
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От До -лизатораВие от ирония не разбирате ли?Оня пише за 160000 със месечни заплати над 7000 лева и го подминавате. Имаше наскоро колко човека с какви брутни заплати са през юли 2020 година в България.15624 човека с над 9000 лева18707 човека с 6000-9000 лева90471 с 3000-6000 лева151609 с 2000-3000 лева614304 с 1000-2000 лева1421969 с под 1000 лева брутна заплатаНякъде да виждате онези 160000 над 7000 лева на -лизатора? Поне да беше написал 3 милиона с заплати над 20000 лева месечно.
53
2
 
4
 
! Отговори
Агу преди 3 години
До 20-на години пенсиите ще останат в миналото!А, може и по-рано!
52
4
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Ами друарю да си станал плочкаджия!Все гледате в паницата на другия!И фаянсаджията,като реши да се осигурява на реалното,отговори ми,кой накрая ще му каже едно благодаря!,щото има една армия от държавни и общински ***,които ви измукват това,за което имате претенции,че не пускат и кокала до последно!
51
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категорично таванът трябва да се покачи! Откакто е въведен, плащам 10% плосък данък, заплатата ми е в пъти над прага и се осигурявам честно и почтено. И какво се оказва накрая? Аз, който години съм плащал честно, взимам същата пенсия (таван, разбира се), както плочкаджията, който си е е осигурявал на 2600-3000лв., но реално е взимал двойно и тройно? А разни там с минимални пенсии, които цял живот са взимали заплатите си в плик, ама грам не ме интересуват.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Национално безотговорен бизнес. Лаком, много лаком, глупав и късопаметен.Кой наема на 4-часов работен ден и минимална заплата, а гърби работника по 12 часа и доплаща на ръка? Кой кани инвеститори на квалифицирана и евтина работна ръка?Справедливото за бай милионер няма как да е справедливо за наемника бедняк!
49
1
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Не вкарвам нищо в държавата под формата на социални и здравни осигуровки,докато не се измислят индивидуалните партиди!Така че нито има претенции в това отношение,нито смятам да живея с орлите!
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поддържането на максималната осигурителна сума на толкова ниско ниво като сегашното от 3000 лева, води до уравниловка при пенсиите, а хората пенсионирали се сега с осигуровки на максимума, след 20 години ще са с пенсии под минималната пенсия. Максималната осигурителна сума трябва да е колкото 10 минимални заплати, както беше в началото, когато я въведоха.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До -лизатораКъде ги тия 3 милиона с такива заплати, бе? Те всички етнически българи в България са 3 милиона. От тях около милион и половина в трудоспособна възраст, от които милион без малко работещи. Кои са тия милиони дето правят 7 к месечно, ромските барони от проституция, телефонни измами и наркотици може би?
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минималната пенсия е начин, по който се прикрива огромното изоставане на размера на пенсиите на пенсиониралите се преди повече години. Хората пенсионирали се преди примерно 2000-та година, на практика всички сега са с минималната пенсия. Това, което предлагат - да няма минимална пенсия, може да стане, ако всяка година всички пенсии се преизчисляват със средния осигурителен доход от предходната година.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова е зора да се източат частните пенсионни фондове към НОИ. Да се подмамят хората, че ще взимат по-голяма пенсии като си преведат парите в бездънната каца. А защо НОИ трябва да намалява основната пенсия на човек, ако има и средства в частен пенсионен фонд. Целта беше всеки да си взима по 100% от НОИ и допълнителната пенсия да е като добавка към основната, а не защото видите ли има и в частен фонд, дай да му намалиме от НОИ с 20%. Непочтена постъпка от държавата!
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се осигурвявам върху максималния доход. От доста години е така. Но до колкото разбрах няма как да получавам максималната пенсия ... Нещо като категория като или звание, като генерал, ми липсва :).
43
1
 
1
 
! Отговори
До -лизатора преди 3 години
Как бе, не 120000, а 3 милиона са със месечни заплати над 7000 лева в България. Хайде смятай пак! Колко осигуровки не са платени?