Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!

Грешно било всеки с положителен тест да тича към болницата
427
Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа.

Още по темата

Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно, коментира доц. Атанас Мангъров - началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София пред Радио София.

В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени, допълни той.

Според него маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция.

„Това е една утопия", посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, смята Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото маски не се носят "по целия свят", главчо.Ти, иначе, ако искаш носи и по 10. Никой не те спира.
348
9
 
7
 
! Отговори
истина преди 3 години
До 356. Защо не го съобщиш на почти ЦЕЛИЯ СВЯТ, където масово носят маски?
347
12
 
29
 
! Отговори
пророк 359, преди 3 години
В Китай ще идеш ти, такива паникьори като теб не са нужни тук.Нищо от това, което е казал Мангъров, до сега не се е окоазало грешка.Нито вируса ще спрете с глупавите си мерки, нито пък има смисъл да се спира. Той ще си съществува въпреки вас и останалите подобни ви. Винаги е имало и ще има вируси. Но никога до сега не е имало такава световна диктатура против правата на хората!
346
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук мангьров е прав - те в болниците сьс специални филтри и се заразяват а ние с един допотопен *** издишащ отвсякаде ще се опазим Вицове от министъра за разведряване
345
18
 
11
 
! Отговори
пророк преди 3 години
мАНГЪРЧЕТО ДА СИ ИЗКАРА ЕДНА ВИЗА ЗА КИТАЙ И ДА ВЪРВИ ТАМ КАТО МИСИОНЕР ПРОПОВЕДНИК И ТЪЙ КАТО Е САМО РАГУ И ЗЪБИ ЩЕ МУ ПОМОГНЕ ДА НЕ СЕ ПОЯВИ В МЕНЮТО НА НЯКОЯ КРЪЧМА!!!
344
12
 
18
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Медиите само чакат някъде да се появи някой, който плюе всичко и всички, и моментално му дават микрофона.
343
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се обикалят телевизии....ето как :...Крещите.---" Ям си лайнотоооо "......и журналисти хукват с микрофони да взимат интервю....
342
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно прав е Мангъров. Трябва да се вслушат в съветите му.
341
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо да не е прав Мангърков. Заразените хиляди медици без маски ли са били? Щуротии....
340
12
 
14
 
! Отговори
Абе лекар ама преди 3 години
Говори като непрофесионалист , cъжалявам. Хигиената дистанцията и правилно поставена маска ще предпазят и от корона вирус, и от грипен вирус и от всякакъв вирус и друга и особена инфекция.Просто елементарна логика
339
6
 
12
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ВСИЧКИ ЛЕКАРИ ПРЕГЛЕЖДАТ БОЛНИ ОТ КОВИД. НЕ ЕДИНСГВЕН МАНГЪРОВ. И ДАЖЕ ИМ РАБОТЯТ В УСТИТЕ. ПАЦИЕНТИТЕ ПРИ ЗЪБОЛЕКАРИТЕ ЯСНО Е, ЧЕ СА БЕЗ МАСКИ. НО ХОРАТА РАБОТЯТ И ЛЕКУВАТ БЕЗ ДА СЕ ПЪЧАТ КАТО МАНГЪРЧО.
338
17
 
17
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Мангърчов не признава и ФАКТА, че Китай вече е добре само благодарение на маските, без налични ваксини. Мангърчов е скаран с ФАКТИТЕ. Той признава само това, което е в собствената му глава.
337
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинИ какво като е казал, че преглежда - ти видял ли си го как го прави? Всички лекари преглеждат... Мангъра трябва да бъде подведен под наказателна отговорност за изказванията си подтикващи към безотговорно и опасно поведение.
336
10
 
8
 
! Отговори
Хипократ преди 3 години
"Преди всичко - не вреди! "Мангърчов откровено вреди на хиляди хора като улеснява разпространението на вируса чрез препоръка за неносене на всякакви предпазни средства. Лекарският съюз би трябвало да се самосезира.
335
7
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Този продължава да саботира всякакви мерки и да плещи глупости само и само да се види в телевизора! Маските пазят събеседника ти, мангъров - да не го заразиш с плюнките си, които пренасят вируса!
334
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра не виждал болен от ковид на живо, затова всичко му е ясно - пие хапчета за познаване.
333
8
 
11
 
! Отговори
Лапам микрофони преди 3 години
Мангъра се мисли за по-умен от всички епидемиолози и вирусолози по целия свят, при положение, че той не е такъв, а лекува дечица с дияpия. Болен за внимание човек, който е готов да говори всякакви глупости, за да привлича микрофони. Време е някой да му завре един в задния отвор!
332
6
 
10
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Пука му на Мангъров, че вашата майка на 60 години ще умре от този вирус!
331
6
 
7
 
! Отговори
999 преди 3 години
Мангър.чо е педиатър, преглежда само деца, а те по принцип боледуват леко от ковид. Преглеждал ги е с МЕДИЦИНСА МАСКА, ЗА ДА НЕ СЕ ЗАРАЗИ.
330
4
 
3
 
! Отговори
До българин преди 3 години
И какво общо има това с твърдението му, че в болница се влизало от страх? Еми не е вярно. Шма си обективни тестове и субективните страхове нямат никакво значение за влизане в болница. Точка.