Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!

Грешно било всеки с положителен тест да тича към болницата
427
Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа.

Още по темата

Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно, коментира доц. Атанас Мангъров - началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София пред Радио София.

В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени, допълни той.

Според него маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция.

„Това е една утопия", посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, смята Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този доктор скоро ще бъде обесен от собствените си пациенти! Втората вълна на испанския грип убива преимуществено млади със средна възраст 28 години.Има опасност и ковид 19 да мутира така.
328
7
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Току що намерих видео с интервю с Мангъров в който той директно отговаря на въпроси, че да, не само е виждал болни от коронавирус, но дори е преглеждал болни от коронавирус и то много. Завърши отговора с думите: "Нали това ми е работата!"
327
5
 
7
 
! Отговори
До българин преди 3 години
НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО СИ МИСЛИ ПАЦИЕНТЪТ. ИМА ОБЕКТИВНИ ТЕСТОВЕ . Кой кокво си мисли и от какво се страхува... е от значение само в главата на Мангър.чо и в твоята глава.
326
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, какви селджаци, били заразени от кУроната ха-хаЕгаси страхливите ...
325
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 337Пак пишете безумия, отново и отново, само с единствената цел да докажете, че Бойко Борисов е Бог Слънце и Непогрешим!Ми не, не е така! Приемете го!Това, че хората са хукнали към болниците е достатъчно, за да заразят персонала или поне част от него (което е същото).Не е нужно да ги приемат. Разбира се, вярно е и това, че колкото по-дълъг е контактът със заразени, толкова повече нараства вероятността да бъдем заразени, но понякога и пет минути са достатъчни.
324
5
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 337Кой е по-по-най? Ама така доникъде няма да стигнем! Защо всички сте убедени, че само вие сте наясно със всичко, а всички около вас не са?При постъпване в болница с направление такъв е редът. Но аз не съм казал това!Народът панически е хукнал към болниците, защото си МИСЛИ че е заразен и болен от коронавирус! Това казах! А на практика всички болници имат платен прием. Съответно много българи имат пари да си платят лечението, заобикаляйки личния лекар!Познавам много такива!
323
13
 
10
 
! Отговори
пророк преди 3 години
Този вече съм убеден че е за освидетелствуване ВСЕКИ ХУКВАЛ КЪМ БОЛНИЦИТЕ ТЕ В БОЛНИЦИТЕ УМИРАТ ОТ СКУКА И ЕЙ ТАКА МЕЖДУ ДВЕ ИГРИ НА БЕЛОТ ПОПРИЕМАТ 100 ЧОВЕКА ЗА ДА НЕ ИМ Е СКУЧНО!!!
322
3
 
15
 
! Отговори
До българин преди 3 години
Ти май изобщо не си наясно, че пациентът отива в болница само след направление от джипито. Джипито е на първа линия. Той преценява дали да изпрати болния в болница според проявената симптоматика и дали е успешно или не провежданото от него лечение. НИКОЙ НЕ ПРИЕМА В БОЛНИЦА ПОРАДИ ЖЕЛАНИЕТО НА БОЛНИЯ ИЛИ НЕГОВИЯ СТРАХ. ДЖИПИТО РЕШАВА ТОВА.
321
16
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Велик човек и доктор !! *** е нормално да го мразят.
320
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с този фалшив мухобойка вирус
319
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куцо, кьораво и сакато се пише вирусолог. *** си не може да обърше, ама иначе ръси мозъци.
318
21
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Мангъров: ......Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално.....Тоя нормален ли е? Да си живеят нормално и да разнасят вируса, нали?!? Мангъра трябва да го въдворят някъде.
317
13
 
13
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Този е доцент от комунистически времена. Време е Лекарският съюз да му скъса дипломата.
316
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 329Човек е заразен ако е инфектиран с коронавирус не повече от 2 до 3 дни преди развиване на симптомите, и по време на симптоматиката. Може да си с леки симптоми, но си заразен и трябва да си седиш в къщи, а не да ходиш по болници да сееш зарази!Повечето са с леки симптоми, но това не значи, че не могат да разболеят тежко някой лекар!Ама четете както Дявола Евангелието!!!
315
8
 
10
 
! Отговори
До българин преди 3 години
НИКОЙ НЕ ПРИЕМА В БОЛНИЦА ЗАРАДИ СТРАХ. ТОВА СА МАНГЪРОВИ ИЗМИШЛЬОТИНИ.
314
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е като един вирус.
313
7
 
11
 
! Отговори
.... преди 3 години
и това, че този е доцент, също е утопия...
312
8
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 324Абе човече, ти четеш ли това, което пишеш преди да го изпратиш???През редовете ли чете публикацията???Точно обратното е казал Мангъров: Болниците се пълнят сега, защото всеки, който кихне или му потече носа и вдигне температура хуква към болниците или поликлиниките от страх да не умре от коронавируса!!! А този страх го насади генерал "Яко ще се мре"!
311
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече"Ама нали болниците са пълни с хора с леки симптоми, дето уж не разпространявали заразата?Да на би Мангъров да апелира за Шведския подхода - за хора над 60 - никакво лечение?
310
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени, допълни той."Абсолютни глупости - вижте Нова Зеландия.