Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!

Грешно било всеки с положителен тест да тича към болницата
427
Доц. Мангъров: Маските защитават от коронавирус? Утопия!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти са казвали, че маските вършат някаква работа.

Още по темата

Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно, коментира доц. Атанас Мангъров - началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София пред Радио София.

В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени, допълни той.

Според него маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция.

„Това е една утопия", посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече, смята Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистСтига глупости, никакъв въглероден диоксид не се поема от маската.Има изследвания върху хирурзи след като са били с маска по време на 6-часова операция и освен че са живи, са и здрави.
308
6
 
10
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Доктор Менгеле нали щеше да си къса дипломата ако Ковид не си отиде през лятото ? На тоя наглец му вярват само най уплашените и най непукистите ! Ама после олеле кой ще ме лекува...
307
10
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
От утре, вместо да дишате кислород, ще поемате въглероден двуокис и на открито, а за коледа и нова година, вместо свободни човеци, ще бъдете роби - затворени като животни по домовете си. Каквото сами сте си надробили, това и ще сърбате. Да ви е честито!
306
5
 
9
 
! Отговори
доцент? преди 3 години
Нали разправяше че нямало опасен вирус. Сега седнал да плаче че болниците щели да се препълнят. Ами нали точно това бяха опасенията от самото начало, че ако болестта се разпострани няма да има места в болниците и затова се препоръчваха мерки за ограничаване на заразата. Тогава тоя "доцент" не проумяваше тази опастност и обезверяваше хората да вземат мерки да се пазят, каквото впрочем прави и сега.
305
16
 
9
 
! Отговори
999 преди 3 години
Този ромски лекар е едно цинично и нахално същество, което иска да вмени своите разбирания на повече хара, за да може да " освободи земята от човешкия мухъл". Престанете да ни натрапвате неговите разбирания!!! Истинският лекар лекува, а не е дървен философ като този!
304
17
 
12
 
! Отговори
съд преди 3 години
Крайно време е прокуратурата да се заеме с него. Той умишлено стимулира увеличението на заразата.
303
5
 
3
 
! Отговори
Boto преди 3 години
Хора не се карайте. Виждам, че всички разбирате от вируси, лекарства, маски, ваксини и всичко свързано с COvid-a Моля, когато свършите да карате, таксито или се върнете от смяна във строителния магазин, в който предполагам работете повечето да седнете, да поговорите един с друг и да направите една ваксина. Ако разбира се не сте заети да пиете бира по 4 лева на протеста за по-добър живот (защото лошо живеете) в центъра и да замеряте насам натам със яйца.
302
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този още с диплома ли е? Нали обеща да я скъса.
301
12
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Честити ви намордници, роби, до края на света!
300
9
 
11
 
! Отговори
16 преди 3 години
До единА бе как ще оставя детето си да го лекува този пс-ихо-пат.
299
12
 
15
 
! Отговори
един преди 3 години
Чудя се този нормален ли е? Не дай боже да става нужда, но никога не бих оставил детето си да го лекува този "доцент."
298
12
 
14
 
! Отговори
Майна преди 3 години
ЛИЧНО ИЗПИТАНО ОТ ДОСТА ГОДИНИ: Не боледувам и не се заразявам от грип дори когато си слагам шал през устата зимата в автобус с много кашлящи хора. МАСКАТА ПАЗИ ОТ ВСИЧКИ ВИРУСИ. Лично проверено. Въобще не ме интересува какво мисли този ромски доктор. НА СЕБЕ СИ ЛИ ДА ВЯРВАМ ИЛИ НА НЕГО??? АМАН ОТ НЕГО!
297
2
 
4
 
! Отговори
Зеленоок преди 3 години
До СлучаенАз до сега избягвах но довечера съм там ....
296
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинКултурния, възпитан и интелигентен човек си личи отдалеч.
295
11
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 299Абе ти малoyмен ли си, или така си звучиш?Маските са безполезни, когато здрави хора ги носят когато се разхождат навън или дори в закрити помещения, като магазини.Маските са задължителни за медицински специалисти, като например хирурзи в хирургични отделения, COVID-19 отделения и т.н.Не сте виждали Мангъров с маска, защото не сте деца лежащи в неговото отделение.На сина ми личната зъболекарка винаги е с маска, но не и ние (преди началото на пандемията с COVID-19).
294
11
 
9
 
! Отговори
12 преди 3 години
Този нанася голяма вреда на българите. Това е очевидно. Чудя се само някой плаща ли му за това или си прави самореклама. Хора, не му вярвайте!
293
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като няма да си отиде никога виррусът, значи това още повече доказва пълното блезсмислие на всякакви съчинени мерки. Който иска и може - нека си седи и вкъщи цял живот ако ще, да си диша изпаренията, да си ходи с гащите на лице и в банята.Но останалите ще живеем. Понеже освен себе си, трябва да издържаме и този хипохондричен *** френик.
292
5
 
7
 
! Отговори
999 преди 3 години
***.то избива комплекси. Иска той да е най- важният на света. Нито си отиде лятото ковида, нито въобще ще си отиде. Защото постоянно мутира и този, който е преболедувал веднъж - пак може да боледува от друг щам. Досега са 1234.
291
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен пък ми харесва с маските и дистанцията ! вече не ме бутат ,пък и не ме плюят, кашлят ,кихат в лицето .
290
3
 
4
 
! Отговори
Ясновидец До 287 преди 3 години
Само че...и тук *** не е прав. Вирусът няма да си отиде никога, защото постоянно мутира и дори ваксини са нонкенс срещу тего. Ще стане точно както с грипа.