Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка

Карантината 10 дни, ако няма симптоми
300
Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка
Снимка: БГНЕС

Носене на маски на открито и намаляване на карантината на 10 дни, ако няма симптоми, подкрепят Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

Това са обсъдили днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито", коментира проф. Ангелов, съобщиха от МЗ.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19, без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите", посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
5
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До Анонимен 159На проЗдите хора и Господ не може да им помогне да станат "материално богати" хора!
176
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обективен прав си подиграваха се на протестиращите на ви сега подигравки. Имаха златен шанс да се спасят ей го Азия се спасиха но техните ръководители разбраха че хората са им нужни и решиха че не си заслужава заради един вирус да ги тормозят.
175
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пролетарии от всички страни съединявайте се и хора бдете пък е казал чешкия антифашист убит от тях Юлиус Фучек. Това е последното му послание, но минаха 70 год и то се оказва актуално. Между другото той е журналист но сегашните са правителствени журнали. Хората забравиха да са бдителни и ги яхнаха. Сега ще трябва да се борят за да се спасят или не ми се мисли какво ни чака, ковитодеветнайсе двайсе ще ни се види леко *** робията тежка.
174
1
 
23
 
! Отговори
Тия преди 3 години
слънчасаха ли?Ако маските толкова помагаха защо докторите масово се разболяватБ
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ендгейма наближава. Да видим авенджърите ли ще победят или Танос.
172
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви маски на открито бе!?! Затваряй училищата!
171
1
 
13
 
! Отговори
хмм преди 3 години
Ако няма намаление от 30% - какво ще каже здравният министър? Следваща идея подскачане на един крак?Маски на открито, когато масово не се спазват мерки никъде. В барове и ресторани е ОК без маска е безсмислена мярка. Огромният процент от заразяване става на закрито - захладня времето и хората намалиха срещите на открито.
170
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Играта отива към своя финал. Троловете като слънчасалото и други вече си изиграха ролята и няма да са нужни на никого. Няма вече да им плащат с пари а с маски ...
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 177Прав си, точно това търсят гадовете - границата. Казва се тънка червена линия. Ще видим колко ще понесем.
168
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми, няма да нося нищо и отказвам да спазвам каквото и да било срещу несъществуваща епидемия от грип.
167
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми след като поробването почти е дошло то да ви кажа и това си има предимства защото няма какво повече да губи човек, освен живота си но кой нормален човек иска да живее в робство освен троловете, те са роби по презумция.
166
12
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 173Света не е само рози и ... ракия. Хубаво е да се огледаш ....
165
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте де, глобявайте. Ще падат едни лесни парички компенсация по линията на дискриминацията и нарушаването на човешките права.
164
3
 
9
 
! Отговори
До Бау преди 3 години
Нали се сещаш кой е най-големият вярващ в Бог държавата. Ще ти подскажа - не му даде сърце да затвори църквите на Великден и е пипан от 3 папи по главата. Поне след твоето обяснение разбрах що не носи маска - щото не вярва в Короната
163
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауВинаги си на страната на гадоста. Ако не си платен или от екипа на сайта, не зная как се понасяш
162
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бау "Голям майтап са :D" Това :D дето винаги го пишеш на края паролата на троловете на властта ли е. Да не вземат да те изтрият или да ти отнемат достъпа. Я се разкарай.
161
6
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 168Covid-19 значи - COrona VIrus December 2019 ... Деби ... :D
160
1
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Абсолютни психопати!
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауНяма никакви доказателства за ковид ...опс има едно:Certificate Of Vaccination Identification (COVID)
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слънчасалото тържествува но пирова победа е това.