Оживление на пазара на имоти, селските къщи са хит

Все повече стават сделките с плащане в брой
20 окт 2020 20:30, Елка Василева
117
Оживление на пазара на имоти, селските къщи са хит
Снимка: архив, БГНЕС

Сред купувачите на пазара на имоти в момента се отличават хората, които придобиват имоти с пари в брой, и българите, които се връщат от чужбина. В момента пазарът на имоти е доста активен, кризата като че ли е останала зад гърба ни. Поне това показва поведението на пазарните участници. Като цяло оживлението при сделките с имоти е голямо, пише „Труд“.

“Оживление се наблюдава както в София, така и в останалите градове на страната. Работим с цените от преди кризата. Хората видяха, че работата по имотните проекти не спря”, коментират от компания за недвижими имоти.

“Купувачите се активизираха в цялата страна. В момента пазарът е в по-добра кондиция от преди кризата, тъй като имаме активизация и във ваканционните имоти, и в селските къщи, които се оформят като хита на 2020 г.”, заявиха брокери на имоти.

“В момента 70% от купувачите на пазара търсят имот за собствени нужди. Тези хора не се интересуват от това какви ще са цените на имотите след 5 г., тъй като те искат да разрешат своя жилищен проблем сега”, коментираха от компания за недвижими имоти. Същевременно жилищата са най-достъпни за последните 15 години.

Още по темата

През последните години доходите на хората нараснаха по-бързо от цените на имотите. Освен това лихвите по банковите заеми са изключително ниски.

След COVID-19 част от купувачите започнаха да се оглеждат за сделки извън големите градове, където цените са доста по-ниски. Тенденцията да бъдат купувани извънградски имоти е характерна не само за района на София, но за районите около Варна, Бургас и Пловдив.

Интерес има предимно към къщи с двор, които дават възможност децата да си играят, докато родителите си правят барбекю на двора. Покупката на къща може да се окаже много изгодна инвестиция, защото имотите винаги поскъпват в дългосрочен план - 10, 20 или 30 години. Затова българите обичат да инвестират парите си в имоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи аз съм с апартамента в Люлин . Всички казват , че пазара е стабилен и цените вървят нагоре , аз да не съм глупав да продам евтино. Локацията ми е страхотна , на 3 спирки с автобуса и после метро , освен това съм на 2600 км .от Айфеловата кула , което глобално погледнато си е близо . Предимство е рабира се и етажа , открива се красива панорама към София , все пак е столица и е редно цените да са високи .Блока е почти нов на около 40 години , аз като съм на 40 да не съм стар...и те така
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57да бе да, дрън дрън ти в имоти бг ли работиш или в някой от другите?
51
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Идеята е да работим от там и да ходим уикендите.----- Кажи чесно, ти нормален ли си?
50
0
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Ами не ми харесва природата там... Не става, няма уют. Все едно си в голям град.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото взехме вила на 60км от сСофия от собственик за 20000лв.. Разкошна е, но вложихме още 70000 за ремонти. Идеята е да работим от там и да ходим уикендите. Малко разнообразие. Съседите също са млади хора, купили наскоро. Има и фантазьори, продаващи огромни хамбари на по 4 етажа за 80000лв., които нямат продаване, защото са за бутане. Като цяло, търсене има, продават и съседни къщи и има огледи всеки ден. Плюс е, ще селото е населено с млади хора от София и наоколо няма и един ром.
48
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Село фали, в град живей, казваше майка ми.Имам чисто нова къща на 15 км от София, но нито ми се гледат домати, нито ми се чисти двор.
47
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Аз вече си купих къща в село Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света. Има си всичко биопазар, клиника, училище, детска,кино, ресторанти, фитнес.. няма римляни,които да те отарашат, а и цялото село е дадено на частна охранителна фирма.. освен това от началото на годината цените на имотите тук скочиха с 80%.. вече изобщо не ми идва на ума да стъпя отново в мръсната софия..
46
5
 
5
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
На село е доста ОК, ако си пенсионер... Иначе е спряло и голяма пенсионерщина.А къщи по селата със сигурност има в изобилие, защото от държава почти 9 милиона сега наближаваме 6, а междувременно се строи още.
45
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за какво търсене говорите , аз вече една година продавам в Люлин панелка на етаж 8 за 3000 евро на квадрат и нямам нито едно обаждане .Тоест според мен пазар няма
44
2
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Само че тук се пропуска един фактор-Ромуланците!! След като си купите къщичка на село и ходите на седмицата един път- много скоро ще видите че "инвестицията' ви е изчезнала -Дори тухли свалят освен кабелите и всичко като печки хладилници и т.н.!! една моя позната си купи къща до велико търново в едно селце с 2-3 жители-след няколко месеца не можа да я познае- вратата висеше на една панта-а печките стари чугунени бяха готови за телепортация- всички кабели бяха изтръгнати и в стаите са палили огън
43
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно същата статия за кондицията на пазара имаше в края на 2007 *** и всички знаем какво стана през 2008ма
42
1
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Къща със застроена площ 60 кв.и разгъната 180,или 240,означава че е на 3-4 етажаЗа такива имоти не си хабете парите.Това не е къща за живеене,а...наблюдателна...кула.Имаги доста такива по селата и вилните зони,но не са за предпочитане,защото ходенето по етажите...натоварва и не създава необходимият уют и удобства..
41
3
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Остави го гeйчето, майка му го е и3срала с меки китки тоя половонеспособен негодник.
40
3
 
6
 
! Отговори
До45 преди 3 години
Така ли те питаха и тебе докато ти то подаваха батковците в тоалетната на училище, плюнчо?
39
7
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Още не може да те стигне, да не би нежно да се подиграваш с него и да спираш скрипта от време на време?! Или по-скоро номерът на коментара вече е друг и не сработва и не ти се занимава?
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години мечтаем за вила с жена ми. Цяло лято гледаме, но не можем да харесаме. Ако харесаме нещо, то струва колкото къщата ни в Бояна. Абсурд. Продължаваме да търсим.
37
0
 
3
 
! Отговори
Къв преди 3 години
Къв програмист е тва ***, направил loop през автоматизоран инструмент. Накарай го да напише в конзолата на ръка и *** чура същият.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямо оживление няма що от месеци гледам обяви по прозорци на едни и същи апартаменти профаеа се е може би за къщите е друго
35
1
 
10
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Вярно, че онзи злобее, ама и програмиста е е*ахти комплексаря. Жалка работа са някои хора. Останете със здраве!
34
1
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
А съседът го слага без гума на жена ти, ти си г.ей.