Едва 8% от българите оптимисти, че икономиката ще се подобри

Хората обаче са малко по-оптимистични за личните си финанси
21 окт 2020 19:08, Красимир Ангелов
42
Едва 8% от българите оптимисти, че икономиката ще се подобри
Снимка: БГНЕС, архив

Разпространението на коронавируса доведе до рязък ръст на икономическата тревога в българите още преди протестите, но след това тя спря да расте и се установи на новите си по-тревожни нива. Дали обаче тя ще продължи да расте?

Трудни за предвиждане са развитията с коронавируса, но е факт, че всичко това ще влияе и на доверието в институции, гласи обобщението на социологическата ситуация у нас в последните няколко месеца. Данните са от редовните ежемесечни независими изследвания на "Галъп интернешънъл болкан", включително и последното изследване "лице в лице" между 1 и 9 октомври.

Основният проблем в обществото освен разпространението на заразата е и икономическата криза и очакваните последици за икономиката на страната. Данните по този показател също показват, че има стабилизация, но на нови, по-тревожни, нива.

Ако през последните години очакванията икономическото положение да се остане същото или да се влоши са движат на нива между 30 и 40%, а очакванията за подобрение – около 15%, то след началото на коронавируса, очакванията за влошаване достигнаха над 50% в началото на юли, очакванията да няма промяна спаднаха до под една четвърт, а очакванията за подобряване – до под 10%. Конкретно през този месец 53,7% очакват влошаване в икономиката в непосредствено бъдеще, 24% не очакват промяна, а подобряване очакват едва 7,8%.

Има и известен процент колебаещи се. За последно в десетилетието подобни негативни стойности са били отчетени през 2012 г.
 
По-умерена е тревогата по отношение на личните финанси на домакинствата. Този въпрос по традиция извиква по-малко негативизъм в сравнение с очакванията за икономиката на страната въобще. Когато отговаря за икономиката въобще, респондентът вплита и мнението си за политиката, което е по традиция негативно. А когато отговаря за собственото си домакинство, запитаният обикновено е по-конкретен в отговора.
 
Така при негативни очаквания за собствените финанси, рязко достигащи в последните години 30%, през юли 2020 г. тази граница беше премината, макар и през октомври да има известно уталагане на тревогата до 29%. Положителните очаквания пък слязоха около и една десета – където отдавна не бяха стигали. През октомври са 11%. Неутралните очаквания се колебаят около 40%, а конкретно през този месец са 39,4%. Има и дял колебание.
 
Като цяло, очакванията за финансите на домакинствата засега не са толкова тревожни. Това вероятно се дължи и на не толкова резкия ръст на безработица – ако се съди по декларативните данни от ежемесечните изследвания на "Галъп интернешънъл болкан", които сега показват 5,8%, то безработицата е на по-високи нива на фона на предходни месеци, но на по-ниски – на фона на близки предходни години.

Все пак социолозите отчитат, че тепърва следва да се отчитат развитията при новите нива на зараза.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакай да видя дали съм схванал 8% вярват, че нещата ще се подобрят, но 15% са склонни да гласуват за управляващата от последните 12 години партия, а към 25% за двете партии управлявали преди тях... Не страдаме, от външни фактори, сами се удряме с чук в главата и се оплакваме от главоболието.
31
0
 
0
 
! Отговори
Терсенето преди 1 месец
Евреин съм, пуйко със българско самосъзнание и паспорт. Ти си гадина. Ти три пъти си продал рода си.
30
0
 
0
 
! Отговори
Терсенето преди 1 месец
0.8% не забравяй, че зад кирливия ти задник стои ИЗРАЕЛ пуйка загубена.
29
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Der alte Spinner

Глупости пишеш. Живях 1 година в Перу, говорих с много перуанци, предимно таксиметрови шофьори, но и с успели бизнесмени и всички единодушно казваха, че Перу няма никаква реална производствена икономика и индустрия, а всичко се крепи на туризъм - езерото Титикака, Мачу Пикчу, платото Наска, както и на писко и севиче. И въпреки това още 2016 година минималната им заплата беше 500$
28
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Ето тези 8% са успели българи. 80% тънат в тъпота и дебилизъм, както каза професора и все мрънкат и са недоволни и чакат някой да им оправи положението, а 12% им е все тая, стига вечер да има пърцуца и парите да им стигат да си покриват разходите
27
0
 
0
 
! Отговори
Терсенето преди 1 месец
Е давай, полиглот. Всички стискаме палци на ресурсния даскал. Поне български?
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При мене икономиката си е на ниво, работя за малка чуждестранна фирма, която не се влияе от корони морони и подобни простотии. Необразованите, които не говорят английски и немски да му мислят, а комонетата да знаят, че руския за нищо не им трябва. Единствено може да им помогне да станат за смях!
25
1
 
3
 
! Отговори
Кои са... преди 1 месец
...тия 8%? В кой свят живеят??? Приказката за стълбата, дам...
24
1
 
5
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 1 месец
Може би материалът да е интересен, не го четох. Всъщност не знам кое може да се нарече икономика у нас? Във форума се споменава че че работещите в IT-бранша генерират еди колко си процента от БВП. Една икономика, в чиято сфера преобладават услугите е инвалид с един крак. Без производство на материални блага, а най-вече без индустрия с преобладаващо металообработване, е икономика без гръбнак. Във форума понякога се появяват коментари за добива и износа на дървесина у нас. Това е гръбнака сега!
23
0
 
15
 
! Отговори
. преди 1 месец
Икономиката не е само производство! Така е и вече 30г го доказваме. Последният месец се наложи да купя две машини-една правена в Румъния и една в Полша. Купихме печка на майка ми- търсихме българска, обаче са само малки и скъпи и взехме турска-красива и на прилична цена. Всеки ден се яде вносно мляко, месо, зеленчук...Цигарите-гръцки. Части за коли-внос.Последно съм купил една българска скара преди 2-3год и чорапи, друго не се сещам. Явно работим ишлеме или изнасяме всичко?
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
IT сектора е много модерен сега. И като всичко модерно, бързо ще стане демоде.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3

Да бе, знаем че при вас давате 1000 лв. на чистачката, но това е откакто при вас остана да работи само чистачката и междувременно я повишихте в senior.
20
5
 
8
 
! Отговори
д-р Махмурлиев преди 1 месец
Много се пие в Бг !
Тези 8% като изтрезнеят, друго ще говорят за Бойкономиката ...
19
9
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Личи си, че ги разбираш нещата. ИТ секторът отдавна мина 100 000 души и генерира над 10% от БВП. Толкова си далеч от тази материя, колкото не можеш да си представиш. Само като жокер давам, че някои ИТ компании точно ковид кризата им създаде проекти за милиарди и акциите им скочиха в пъти. Други, разбира се, намалиха проектите и замразиха заплати. Към днешен момент там има бизнес за стотици трилиони долари. Да си чувал, че у нас се прави целият софтуер на GM? Не си. Еми няма как да си.
18
4
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Ти без пари ли бачкаш ? Ако си ми работодател и се е...Ал с мен , хващам един винкел и те изпращам на вечна екскурзия с едно посочен билет
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гладна кокошка просо сънува
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На пръв поглед ковид-19 изглежда вреди на бизнеса, но в дългосрочен план е полезен и ще увеличи печалбите, защото пазарът на труда ще се пренасити с евтина човешка стока която ще бъде готова, и дори ще се моли да работи почти без пари.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу шайката на Гроб!
Това е мафия!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идват времената, богатите да забогатеят още повече.
13
1
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Язе съм си тъпппп, та да питам, че не ми е ясно. Таааа на 3март тая година нали слънцето се хвалеше, че е свалил 40% за газта от рамките, та Топлофикация щеше да рекалкулира, та пари да връщат, нито пресмятаха, нито пари върнаха, а за капак днес казаха, че вдигат цената на газта!!! Та въпроса ми е дЕка баце потънаха тия 40%?!?