Ромите ще раждат рано, ще живеят по-кратко, много от тях ще са неграмотни и след 30 години

След 30 години 1/3 от децата в България ще са от ромския етнос
Обновена: 21 окт 2020 16:54 | 21 окт 2020 15:42, Камелия Цветанова
148
Ромите ще раждат рано, ще живеят по-кратко, много от тях ще са неграмотни и след 30 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от два пъти е разминаването между броя на регистрираното от българската статистика ромско малцинство и експертните оценки за реалния му размер.

Според специалисти в областта понастоящем ромите съставляват около 12 процента от населението на страната, докато данните от последното преброяване свидетелстват за дял от 4,7 процента. Причината за разминаването е, че голяма част от ромите продължават да се регистрират като българи или турци. Това става ясно от изследване върху демографските и социалните предизвикателства пред трудно случващата се интеграция на ромите в българското общество, което софийското бюро на германската политическа фондация "Фридрих Еберт" представи днес, собщи Дойче веле.

Ромите ще продължат да раждат повече и да живеят по-малко

Резултатите от направената в изследването демографска прогноза показват, че след 30 години броят на ромите в България се очаква да достигне между 1 и 1,2 милиона души. Експертите допускат, че независимо от регистрирания осезаем спад през последното десетилетие, броят на ражданията сред ромските жени във фертилна възраст ще остане поне два пъти по-висок от националния. Делът на ромските деца сред малцинството и след три десетилетия ще продължава да бъде сравним с показателите в редица африкански държави.

Големият брой ранни раждания, ниската продължителнсот на живота, както и сравнително големият процент жени във фертилна възраст подкрепят очакванията, че делът на децата до 15-годишна възраст и след три десетилетия ще съставлява около една трета от ромския етнос. Осезаема ще продължи да бъде и по-ниската продължителност на живота сред ромите в сравнение с българите и етническите турци. В момента заради лошите битови условия, липсата на здравни осигуровки и профилактика ромите живеят средно с около 10 година по-малко.

Половината от ромите в България са неграмотни

Икономиката на България и нейният трудов пазар са силно засегнати от продължаващото обезлюдяване на страната и регионите, както и от едни от най-високите в света темпове на застаряване на населението. Това твърди доцент Надежда Илиева от БАН, която е съавтор в новото изследване върху демографските и социално-икономическите перспективи пред ромската интеграция. Освен снижаването на дела на българите в трудоспособна възраст и произтичащото от това свиване на предлагането на работна ръка, изключително сериозен проблем са образователните и професионалните качества на младите поколения сред ромския етнос, които се очертава да са над една четвърт от младите в България като цяло. Именно те ще заместват във все по-голяма степен излизащите в пенсия работници и специалисти.

Делът на ромите в млада възраст ще остане почти константен, а сериозно безпокойство сред експертите предизвиква ниският образователен статус и преждевременното напускане на училище. Данните сочат, че висшистите сред ромите са едва половин процент, а хората със средно и основно образование са съответно 10% и 40%. Оттам следва, че почти половината от ромите в България са неграмотни. Това обстоятелство изключва малцинството от осветената част на трудовия пазар с изключение на дейностите, извършвани от хора без професионална квалификация.

Според доц. Илиева дори в случай на сбъдването на най-оптимистичния сценарий за интеграция, през 2050 г. поне 11% от пълнолетните жители на гетата ще останат напълно неграмотни на фона на увеличението на дела на хората с университетски дипломи до 10%. В случай че интеграционните процеси продължат и през следващите три десетилетия със сегашния крайно незадоволителен темп, делът на неграмотните роми се очаква да е още по-висок - до 18%, а висшистите в гетата да бъдат едва 2%, смятат авторите изследването.

Ромите търсят изход в чужбина

Доц. Илиева споделя, че засега достъпът на българските роми до трудовите пазари на Европейския съюз играе ролята на буфер в напрежението, възникнало заради нарастващата неравнопоставеност на ромите на пазара на труда в България. Анкетите, които Илиева е провела в част от ромските махали на Пловдив, Сливен, Благоевград и Сандански, сочат, че около 40% от средствата на живеещите в тях се осигуряват от парични трансфери на работещи предимно в Германия и Великобритания.

Две трети от трите хиляди жители на ромската махала в Сандански живеят главно във Великобритания, докато туркоезичните роми от пловдивските гета намират препитание в предприятия на германски граждани от турски произход. Макар работата в Европейския съюз да осигурява прилично съществуване, образование на децата и изграждане на професионални навици, емиграцията задълбочава дефицита в предлагането на работна ръка, който е вече основният отблъскващ инвеститорите фактор от българската икономика, категорична е доцент Илиева.
"Ромският Кеймбридж" и други успешни примери

Тя посочва редица примери и инициативи по места, които говорят, че при умело използване на натрупания в страни като Испания, Унгария и Исландия опит по включването на маргинализирани общности, резултатите не закъсняват. В разположената до Ямбол община Стралджа съотношението между роми и българи е вече 50:50. Един от сериозните проблеми, свързан с това съжителство, са кражбите на земеделска продукция от нивите. Местната власт овладява възникналото междуетническо напрежение, като организира общинска земеделска охрана с участието на роми. Децата на българи и роми в общината учат заедно в несегрегирани училища, което също се оказва фактор за понижаване на напрежението.

Няколкогодишните усилия да се десегрегира училищното образование в Кюстендил също дават обнадеждаващи резултати. Населението на голямото крайдунавско село Долни Цибър е изцяло ромско, но то е повече известно като "ромския Кембридж" - почти всички деца в селото завършват средно образование, а всеки десети младеж е и с диплома на висшист. Подобни примери има в пловдивската община Куклен и община Каварна, като ключът към успеха е в десегрегацията на образованието чрез премахването на изцяло ромските училища и детски градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
27
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Ромите са голям проблем на България,но най-големият проблем у нас е ромизацията на Българите.Нашият манталитет и начин на живот се приближава до техния -неглижиране на образованието, над 80% от българите не четатникакви книги и най-важното --- българите живеят без цели и стремежи в живота.Оцеляването не може да бъде идеал и цел на животана един народ.Иска се по-възвишени идеали, колкото и да ви се струва наивно.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До fdfsdfsdАз гледах научно популярен филм преди два три месеца за живота в едно индийско /***/ село, област Мангалия. Беше наистина приятно и спокойно като атмосфера. Всички бяха неграмотни, но работиха във фабрика, мисля че на Адидас в съседно градче. Вечер се прибираха с камион. по пътя събираха баначета и друго каквото намериха за вечеря. А вечерта в селото купон. Направо си беше идилия.
39
2
 
12
 
! Отговори
нима... преди 3 години
"След 30 години 1/3 от децата в България ще са от ромския етнос"- В момента в селско училище, в което навремето имаше 3 български и 1 цийнска паралелки от по 30 души- българчетата се броят на пръсти и вече учат в града, понеже в училището няма нито учене нито научаване на каквото и да е. В селото има тук-там по някое българче, но в училището няма. Защо ли...
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все някакви менте проучвания и анализи на неизвестни учени.Има си преброяване.Кой какъв ще се преброи си е абсолютно негова работа.Демографски прогнози за 30 г. напред е малко "в това дере или ще има вода, или няма да има".И докато българките мислят ,че гледането на деца е голямата спирачка за уонаби кариерата и мечтания живот,нещата ще са зле.
37
5
 
7
 
! Отговори
Проф. Александър Фол преди 3 години
И ПОНЕЖЕ ТРАКИТЕ НЕ СА И ЧУВАЛИ ЗА НАС ЗАТОВА И ДО ДЕН ДНЕШЕН НАВСЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ДОМАШНО ВИНО И ТОВА СЕ СЧИТА ЗА НЕЩО НАЙ-НОРМАЛНО И ОБИКНОВЕНО. ТРАДИЦИЯ НЕПОЗНАТА ЗА ГРЪЦКИЯ НАРОД. САМОТО НИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ АЛКОХОЛА - ДА СЕ ПИЕ МНОГО И ЗДРАВО И НАЙ-ВАЖНОТО НЕРАЗРЕДЕНО СЪЩО МНОГО НИ ОТЛИЧАВА ОТ ГРЪЦКИТЕ ВАРВАРИ КОИТО РАЗРЕЖДАТ. ЗАЩОТО ПОРАДИ СЕМИТОЕТИОПСКИЯ СИ ПРОИЗХОД ИМ ЛИПСВА ЕНЗИМ РАЗГРАЖДАЩ АЛКОХОЛА. ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС И ДРУГИТЕ НИ БРАТЯ ТРАКИ РУСНАЦИТЕ.
36
0
 
16
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Да спрат социалните помощи за неграмотни и мързеливи хора. Да видим дали ще станат 1/3. Същонтака да се съборят гетата и да вземат кредити срещу злато!
35
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 30 години масовият профил на българин у нас ще е добре образован и добре платен. Слугинажът ще се е изнесъл да мие тоалетни и да бере малини. Ниска класа ще внесем от Молдова и Украйна. Българите ще са само средна и висока класа. А ромите отдавна ще избягат да слугуват из Европа, защото смелите и борбени останали българи (днес около 25% от населението у нас), ще са ги измели. Смел и борбен НЕ Е човек с 15-годишно БМВ, гордо развяващ флага, ама взимащ заплатата си под масата. Това е роб.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той беше прав, поне за следващите сто години, доказано окончателно.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо Ваньо 35В още по-дебелите книги пише, че са едно от изгубените евpейски колена. На мирис и цвят го докарват, обичат чуждата собственост, та може и да е вярно.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я напишете с колко се увеличиха циганитеее докато ни " управлява" Борисов 11 години? ??
31
1
 
21
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Не съществува етнос наречен "роми".
30
4
 
7
 
! Отговори
Проф. Александър Фол преди 3 години
"ТРАКИТЕ НЕ СА И ЧУВАЛИ ЗА ВАС .ТРАКИТЕ СА ГОВОРЕЛИ И ПИСАЛИ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК."ТАКА ЛИ, ГЛЕДАЙ КОЛКО ИНТЕРЕСНО....АЗ ПЪК СИ МИСЛЕХ ЧЕ ТРАКИТЕ СА БИЛИ КОНЕН НАРОД И СА ИМАЛИ КУЛТ КЪМ КОЛЕСНИЦИТЕ И КОНЯ, И ДАЖЕ АЛЕКСАНДЪР СИ Е ГОВОРЕЛ И Е СПЯЛ С БУЦЕФАЛ. ДОКАТО В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ НА "ВЕЛИКИТЕ УМНИ ЕЛИНИ" НЕ ИМ Е СТИГАЛ АКЪЛА ДА СИ ОПИТОМЯТ КОН, ТА ЕДИН ТЕХЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ Е ТЪРЧАЛ 42 КМ. ДА ПРЕДАДЕ НОВИНА И СЪОТВЕТНО Е ПУКНАЛ. ОТ МНОГО УМ. ТИ СИ КАТО НЕГО.
29
2
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Ааааа,моля-моля!За електората на ГЕРБ лошо няма да говорите!!!
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 30 години 1/3 от децата в България ще са от ромския етнос...Такъв етнос няма, но карай да върви...Сега децата от малцинството са над половината от децата в България. Очаква се да намалеят ли след 30 години или какво?
27
1
 
10
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Спокойно. По-добре няма да става. Затова с усмивка напред. Докато не се ударим в дъното.Тъй требе - с позитивизъм. Като се бутурясаш в кирпича да си ухилен до ушите.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електоратът на БСП и ДПС
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук идва и циничният въпрос - трябва ли да ги ограмотяваме? Защото един ден грамотните роми ще вземат властта от доказано некадърните български политици.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излезе истината за МИНАЛОТО И ИСТИНСКАТА РОДИНА НА БЪЛГАРИТЕ ---КАВКАЗ И КАБАРДИНО-БАЛКАРИЯ !!ТОВА Е НА 98 ПРОЦЕНТА НАПЪЛНО ИСТИННАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРТЕ .ОРИГИНАЛНО---ПЪРВИТЕ ОРИГИНАЛНИ БЪЛГАРИ СА БИЛИ КАВКАЗКО ПЛЕМЕ...СЪС ЕЗИК ОТ КАВКАЗКАТА ЕЗИКОВА ГРУПА .ТРАКИТЕ НЕ СА И ЧУВАЛИ ЗА ВАС .ТРАКИТЕ СА ГОВОРЕЛИ И ПИСАЛИ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК.И СА БИЛИ ГОЛЕМИ И ЗАПАЛЕНИ ПАН-ЕЛЛИНСКИ ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ .САМИТЕ ОДРИССИИ И ЦАРЕТЕ ИМ СА ГОВОРЕЛИ НА ГРЪЦКИ И ПИСАЛИ , И ТО ОЩЕ ПРЕДИ АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ !
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "реалист"Важно е каменов да ти сипва у ycтeнцатa
22
17
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Разлика между ром и турчин не намирам!