С 20 млн. лв. строим сграда за суперкомпютъра

Държавата увеличи капитала си в "София Тех Парк"
81
С 20 млн. лв. строим сграда за суперкомпютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Правителството увеличи акционерното участие на държавата в капитала на "София Тех Парк" с над 20 милиона лева.

Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация. Той ще бъде от голяма полза за IT компаниите и специалистите, за целия български бизнес и научните среди, коментира решението премиерът Бойко Борисов.

20-те млн. лв. ще се използват за придобиване и експлоатационни разходи на суперкомпютъра, както и за строителството на сградата, в която той ще се намира.

Българското правителството ще продължи да работи за модернизацията на страната. Ние сме една от осемте държави, в които ще бъдат изградени новите суперкомпютъри в ЕС, посочва Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tomislaaaaveeee, vsichki bg darjavni sgradi harchat 3000 pati poveche energia za otoplenie ot eu standartite v shengenia, zasto sa tesi klimatici na vseki bg darjaven prozorec vatre v bulgariata, za arhitekturna krasota na mladata i silnata boxiorska bg republika li, a izvan bulgariata v diplomaticheskite bg slujbi niama klimatici, zasto, aaaaaa?
10
1
 
13
 
! Отговори
мак преди 3 години
Имаме ЕнтЕлигентен премиер, от всичко разбира. А с тези милиони колко болници могат да се ремонтират, примерно. Или да се похарчат за нещо наистина необходимо и жизненоважно, а тоя ще ги даде за да си чеше егото. Същата работа като със самолетите. Ша.йка.
9
15
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Дааа, докато Борисов строи какво ли не в родината, *** Фигурант ( дали участв в родео? ) , продължава да резили България и никога не е направил и едно нещо полезно !!! Ползата от него е : резил, вето , резил, изцепки, резил, злобна ярост, резил......!!!!!!!!!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересни ми е, как ще стане? Ще дават безплатен достъп на хората до него ли, какво?Ще ги видим ли в експлоатация?
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я вложи 4-5 млн. я не, другото и чекмеджето.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя още ли не е изчегъртан от мин-председателския стол?
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер компютъра е между ушите на фигуранта. Като почне да мига и изчислява по 12 операции в минута.
4
0
 
16
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Ни е суперкомпютър като си имаме Баце?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той ще бъде от голяма полза за IT компаниите и специалистите, за целия български бизнес и научните среди, коментира решението премиерът Бойко Борисов"Супер полза - 5 годишна архитектура, която докато се пусне в експлоатация, ще е на 10. За w20 млн. лева, радвай ваучери за AWS - ползата ще е стократна. Сигур и после, като у СССР - Нация техническа..
2
1
 
22
 
! Отговори
Компютърджия преди 3 години
Не могат да спрат да крадат, чрез строителството. Компютъра ще е по-евтин от сградата. Толкова колокейшън центрове има, плащат си наема и с тия пари слагат 2 суперкомпютри. Наливат се пари в наши фирми за цимент, пясък и желязо
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, Мутро!