4000 българки чуват диагнозата рак на гърдата годишно

Темата коментират доц. Веселка Стойнова и проф. д-р Асен Дудов
Обновена: 22 окт 2020 09:20 | 22 окт 2020 09:15, Ния Христова
1
 
Всяка година около 4000 българки разбират, че страдат от карцином на гърдата. Това е най-силно разпространеното злокачествено образувание сред нежната част от обществото. За по-лесното преодоляване на болестта е ранното откриване.
 
"Трудно е да кажа, че има някакво значимо подобрение в това. Но има тенденция, която е, че жените са все по-информирани, по-желаещи да поддържат ритъма на тези профилактични прегледи и да се преглеждат навреме. Тенденцията не е всеобща и има още много неща, които трябва да се свършат, за да има обществото ефект", каза началникът на клиниката по образна диагностика в "Аджибадем Сити Клиник" доц. Веселка Стойнова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
А началникът на клиниката по медицинска онкология към "Аджибадем Сити Клиник" проф. д-р Асен Дудов зтъкна, че за разлика от предишни години, се отчита повишаване и на собственото желание за прегледи.
 
"Идваха преди пациентки с много напреднало заболяване. Може би недостатъчно, но има прогрес в тази насока. Много интелигентни жени се поддават на неща, които в интернет могат да се срещнат. Това са безумия със захарта, месото, които "стимулират" туморите. Това няма абсолютно никаква медицинска логика", коментира той.
 
Доц. Стойнова допълни, че на първо място е страхът от това какво може да чуеш.
 
"Това трябва да бъде преодоляно. Колкото по-рано се открие туморът, толкова по-добра е прогнозата, че жената може да се смята за излекувана. Съществуват няколко метода, които са медицински и са доказали своето добро влияние, и са единствените разумни - ехографията, мамографията, както и магният резонанс на гърдите", обясни тя.
 
Доцентката посочи, че всяка жена над 40 години трябва веднъж на две години да си прави мамография, а по-младите жени да правят образна диагностика.
 
"Има плавно нарастване на всички онкологични заболявания, но може би факторите са, че ние живеем в една индустриализирана среда, която има редица други фактори. Това, че жените все по-късно раждат, подлагат се на редица манипулации...", добави проф. д-р Дудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
до авторката преди 3 години
Моля, поправете си предпоследния абзац (пред пред последното изречение), тъй като мамографията е вид образно идследване. Доц. Стойнова би трябвало да е казала, че по-младите жени трябва да си правят ЕХОГРАФИЯ, защото структурата на млечната жлеза на по-младите е такава (жлезиста), че ехографското изследване е с по-добра диагностична стойност, докато на по-възрастните е с по-добра диагностична стойност мамографията. Моля, проверявайте