Колко струва пациент с коронавирус на болниците?

Поповски: Днес преминаваме три демаркационни линии
Обновена: 22 окт 2020 23:15 | 22 окт 2020 23:11, Веселина Йорданова
30

За последното денонощие положителни за Kовид-19 са 16,8% от изследваните. 1472 са новите случаи при направени 8738 PCR теста. Тревожната тенденция на ръст на заразените коментира д-р Калин Поповски от ВМРО.

"Днес преминаваме три демаркационни линии. За първи път преминаваме над 100 болни сборно в реанимациите. Това са най-тежко болните, част от тях са на контролирана вентилация. Те са между живота и смъртта. Казах го днес и от трибуната. Другата важна цифра е над 1700 пациенти във всички болници в България. 33 000 са пациентите от началото на пандемията. Другата стряскаща цифра е над 1000 починали", заяви д-р Поповски в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му има необходимост от по-радикални мерки за овладяване на вируса.

"В последните 20 дни скокът е много рязък, не го очаквахме. Колеги прогнозираха такъв скок от края на лятото. Болниците са на ръба на лимита. Инфекциозните отделения на България не могат да поемат всички болни. Този вирус може да се лекува и от интернисти. Трябва да взимаме по-радикални мерки. Не можем да задръстим големите болници само с пациенти с Ковид-19. В крайна сметка тези заведения поемат и други спешни състояния. Не може да ги задръстим само с Ковид-болни", категоричен бе специалистът.

Д-р Поповски изрази мнение, че здравната система се нуждае от стегната организация.

"Въпросът е да се направи стегната организация, за да не се получи друг вакуум в другите специалности, да не могат да си поемат пациентите. За Университетската болница в Плевен между 2000 и 3000 лв излиза един Ковид-19 пациент. Имаме един рекорден пациент, който лежа повече от 20 дни. Той струваше на болницата 6500 лв. Тези пациенти стоят в болниците по 10-15-20 дни", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според него коронавирусът остава непредвидим и това го превръща в сериозно предизвикателство.

"Министърът днес обясни много нагледно в парламента каква е разликата между Ковид-19 и обикновения грип. Проблемът е, че това е една нова болест, за която няма лечение. Ние в момента лекуваме страничните ефекти от нея. Тази болест е много по-продължителна от обикновения грип. Изисква много повече дни хоспитализация. Ние сме в един сериозен драматизъм как да продължим напред. Без императивни заповеди от министъра няма да се оправим", подчерта експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров да им е на помощ. Статистиката на Антония Първанова показва много малък процент заболеи и умрели. Чалгарите на Слави предупреждават за измамата Ковид, която източва Здравната каса.
6
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не затварят училищата щото няма кой да гледа децата.Не разбират че само пълен локдаун може да спре Армагедона.Стоим на ръба на пропаст.Ако не се направи необходимото до нова година всеки ще има познат починал от Ковид.Толкова е просто но не и за просстия Пожарникар.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не затворят училищата само ще си философстваме и ще гледаме как броят на болните расте!
4
7
 
17
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
В България има 400 болници!! При 1700 " болни от корона" се падат по ТРИМА БОЛНИ на болница и по- малко от ЕДИН в интензивно отделение!! За какъв " срив" и "изтощение" бълнуват някои??
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като паднат тия от власт ще стане известно колко пари са взели и са изхарчили за разни бизнеси и спасяване на банки . Това е хубу щото хората ще спрат да гласуват за американските партии от типа ф16 в България.
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пациента, ако не е в интензивно отделение, го хвърлят на едно легло и му дават витамини и храна за няколко лева, през деня може да мине веднъж някой да го види.
1
9
 
10
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
И като дойде Нинова с нейния здравен министър - дали ще се оправите по- добре? Не ми се вярва.