Маските - еднократни и многократни, как се употребяват?

Проф. Емил Воденичаров: 80-85% от заразяването - през мръсни ръце
22 окт 2020 08:53, Елка Василева
56
Маските - еднократни и многократни, как се употребяват?
Снимка: архив, БГНЕС

При нас по-плавно се повишава бройката на заразените от коронавирус, докато в някои страни това се случва лавинообразно. Това каза проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра „Хигиена“ в Медицинския университет в София, пред БНР.

Той смята, че въведените палиативни мерки за намаляване на вирусоносителите ще имат ефект. Хората претръпнаха и започнаха да игнорират някои правила в личната хигиена. Оттам идва увеличената бройка заразени, смята проф. Воденичаров.

Оказва се, че около 80-85% от заразяването става през замърсени ръце. Около 80 пъти дневно докосваме неволно устата, носа и очите си, припомни преподавателят.

Още по темата

Според проф. Воденичаров е необходимо да се променят "много от навиците в ежедневието и на работното място".

Медицинските маски са за еднократна и за многократна употреба, уточни той.

Вътрешният слой при многослойната маска за еднократна употреба е с по-блед цвят и има хигроскопичен ефект – попива аерозолите от въздуха. Тези маски имат още филтърен слой и хидроустойчив външен слой. Многослойната медицинска маска за еднократна употреба може да се носи максимум 2 часа, ако е поставена непрекъснато. Ако маската е поставена наопаки - с по-синята страна навътре, става лесно да се усети проблем с дишането, поясни преподавателят.

Медицинските маски за многократна употреба могат да се перат и гладят, отбеляза още Емил Воденичаров.

Някои от текстилните маски имат вътрешен подвижен филтър с въглени от кайсии или наелектризиран положително филтър на сребърна основа, който привлича вирусните частици.

Ако не можем да перем маските всеки ден, то поне можем да ги гладим, защото при температурни въздействия вирусът загива, допълни преподавателят.
 


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тези мъгляви заповеди и обяснения за заповедите все повече ме карат да съмнявам в здравия разум на управляващите и във възможността маската да свърши някаква полезна работа.
По-скоро при тяхното носене се нагълтваме с различни боклу,вируси и микроби,отколкото да ни прдпазват!
48
0
 
2
 
! Отговори
ПО_ИНТЕРЕСНОТО преди 1 месец
Като цяло - нема смисъл от маските, но темата как да се ползват 'правилно' е открита....
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За чик му е на попо суб-тронбон?
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При нас много плавно се повишава броят на заболелите - от 998 онзи ден на 1472 днес. Ей тъй едни 50 % за два дни. Страх ме е да си помисля за другите страни, където не се заразяват толкова плавно....
45
3
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
До .

От малцинствата ли си, та носиш една маска по 2 месеца? Държавата на "интелектите"...
44
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 1 месец
Досега след много месечни тестове само в една поликлиника открихме КОВИД мутанти във въздуха.
Чистачки бяха обгазили с хлор токсични газове коридорите... Констатирахме срината биосфера. НА контакта остро токсични хлорни газове и полу чист въздух засякохме милиони полу активни ковид мутанти . След предупреждение до лекарите i и Министерски съвет отравянето с хлор е спряно и няма засичани или снимани обемно подобни мутафицирани организми.Министъра да предупреди РЗИ да забрани ползването на хлор
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 40

Не е точно така. Турците имат един пословичен израз "Фередже д/пе не пази."
По-скоро, в древността тези покривала - бурки, хиджаби, фереджета, абаи и т.н. са измислени от жените, за да пазят хубостта им от жаркото слънце на арабската пустиня. Моралните съображения са съчинени след това, за да има оправдание постоянното носене на подобна дреха вън от дома и особено вън от бедуинската шатра, която е била разпъвана сред горещите пясъци без никаква сянка наоколо.
42
3
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Максимум 2 часа.... Аз ги нося по 2 месеца и то само защото съм принуден!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41

Този призив подхожда за летния сезон.
Сега вече е студено за подобна инициатива.
Потрай до догодина. Ако не дай Боже леля Корнелия докопа властта, тогава наистина може и да останем по голо д/пе, независимо дали искаме това или не искаме.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ясно е, че ще си изкараме пандемията с по една маска, та по-добре спрете да ги пишете тея статии, че никой не ги чете. Така сме я втасали финансово, че последното нещо, което ни е зор да даваме пари за маски.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм против носенето на бельо. То събира ако и пиш и е развъдник на бактерии. Бельото е акт на робство и задължението да го носим е антидемократично. Човешко право е да можем да си развяваме голия 3aдник свободно. Да изразим своя протест довечера на жълтите павета по голи 3aдници.
38
0
 
7
 
! Отговори
Сократис преди 1 месец
ТЕ не могат ясно и просто да формулират собствената си заповед, а се спори какви да бъдели маските...Официално се каза, че на открити обществени места където има струпвания на хора-автобусни спирки, опашки пред различни магазини или движение на групи от хора, трябва да се използват индивидуални маски или ДРУГИ средства прикриващи носът и устата. Щом може шал или висока яка, следователно може и ръка, вестник, салфетка или обикновен чорап...Това е нивото на тези, които са избрани да взимат решения
37
2
 
10
 
! Отговори
к преди 1 месец
Аз моята не съм я прал от края на предното извънредно положение.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бурките са само за жени, целта при тях е да се прикрие лицето на жената което има еротичен характер, причината е чисто сексуална - да не се стумулира сексуалния нагон на улицата и на обществени места. Целта на маската няма нищо общо със сексуалността, целта а контрол над населението, маските са задължителни и за мъже и за жени!
35
4
 
7
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 месец
Маските - еднократни и многократни, как се употребяват?
-------------
Навираш си ги в ..! Така се слагат! Ако тоя вирус е "смъртоносен" средновековната мярка да носим парцали върху лицето си не помага. Всеки специалист, който не работи в държавна или общинска структури и не е партийно зависим или приближен го заявява категорично! Единствено у само на база медицински факти!
34
9
 
0
 
! Отговори
Продължение от 34 преди 1 месец
Абе вие ми давайте плюсове, ама всичките до един сте си ги сложили в момента!
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разликата между многократните и еднократните, е че еднократните се използват от глупаци, а многократните от страхливци!
32
3
 
8
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 1 месец
Носенето на маска е като хомосексуализма вече, това е новата нормалност в цивилизованите западни демократични държави! Само в изостанали комунистически държави като Белорус и Русия маските не са задължителни.
31
2
 
6
 
! Отговори
тото 6/49 преди 1 месец
21.10.2020 6:00 1336 заразени PCR Тестове 11505
22.10.202 08:53 1472 зарени PCR Тестове 11505
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все едно не знам как се ползват маски. Достатъчно време мина от началото на пандемията, та всеки да е осведомен. Дали ще си прерат хората маската за еднократна употреба е личен избор и израз на отношение към цирка.