PCR-тестът струвал 30 лв., за какво даваме останалите?

В лабораториите работят до късно, машините - денонощно
Обновена: 22 окт 2020 20:40 | 22 окт 2020 20:38, Веселина Йорданова
76

Около 8 месеца след обявяването на първия случай на Ковид-19 у нас продължават и опашките пред лабораториите за PCR-тестове. Те струват между 90 и 120 лв. Пациентите обаче все по-често се питат това ли е реалната цена.

"Около 30 лв. е цената, себестойността на всички материали, които се използват за PCR-а. Тук визирам материалчето, тампонът, с който се взима гърленият секрет. 30 лв. - толкова струва самият тест, заяви д-р Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория, предаде Bulgaria ON AIR.

За какво плащаме останалите над 60 лв? "Ние работим над капацитета. Има колеги, които работят до 11-11:30 вечерта. Апаратурата работи денонощно", обясни Калъчев.

НЗОК също плаща на частните лаборатории за тестове, които са с направления. Цената обаче е различна.

"Здравната каса плаща 60 лв. Пациентите плащат 90 лв., но общо взето между 60 и 90 лв. варира. Здравната каса е преценила, че трудът за това изследване може да бъде до 30 лв., ако грубо приемем че 30 лв. са материалите. Останалите 30 лв. са за труда и машините, техният внос, което не е толкова правилно, че може да се случи по този начин. Поради който факт има напрежение в системата на тема цена. Така, когато Здравната каса издава направление на човек, за да се изследва, плаща 60 лв. за изследването. Цената за хората обаче варира между 90 и 120 лв.", допълни д-р Калъчев.

А здравният министър Костадин Ангелов заяви, че държавата не може да определи пределна цена на PCR тестовете за частните лаборатории, именно защото са частни.

Държавна лаборатория има и това е Националната референтна лаборатория. Там човек може да си направи безплатен тест, с направление от Касата, но преди това трябва да е дал един положителен и един отрицателен резултат в частна лаборатория

 


76
Още по темата: заразатестКоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 месец
в италия са безплатни, в турция цялата процедура в бг лев обърнато е 35 лв, изглежда в бг българина го третират като богаташ
69
0
 
4
 
! Отговори
А преди 1 месец
Тези са по-мафиоти от Мафията. Такива гаври с народа могат да съществуват само в БГ. Тестът струва 11.68 евро. Дали не печелят повече от продавачите на “бело” и при това “законно” със полезната подкрепа на държавата?!?!?
68
0
 
6
 
! Отговори
30-60-90-120лв преди 1 месец
Абе това режимите на перялнята за пари ли са?
67
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 1 месец
Спрете да се тествате!
66
2
 
8
 
! Отговори
Боливуд преди 1 месец
Нали знаете приказката за лудия и зелника?
Като сме луди да им даваме - така ще е!
Така и не разбрахме, защо в десетки пъти скочи броят на тестовете спрямо март - април.?!?!?Айде, от човешки страх и предпазливост, както и по необходимост - нека да са половината, но останалата половина?Няма планирано тестване на определени социални групи или професии - деца, възрастни, учители, полиция, армия, администрация, лекари и сестри...Май организират “кастинги” с едни вечни професионалисти в “масовката”?
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на някой не му ли прави впечатление ама малко ама поне малко че ако нямаш пср тест не можеш да пътуваш в някой фирми искат тест за да продължиш да работиш защо толкова напират с тия тестове какво търсят да намерят толкова а те ни взимат днк проби за електрона паспортизация и VMAT2 gene а търсят още!
64
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес Франция отчита 40'000 ново заразени.
Това отговаря на 4'000 за Бг а ние сме на 2 седмици от тези 4К.Представете си какво ще е в БГ.СКОРО !!!
Вратата на Ада се отвори ШИРОКО
.................

Що не вземеш да се успокоиш малко? Явно и идея си нямаш как се правят PCR тестовете във Франция.
Там са АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНИ за ВСИЧКИ, т.е. покрива ги Здравната каса. Лабораториите не са част от Бялата мафия, като у нас, има такива вкл. в малките градчета.
Затова се правят ОГРОМЕН БРОЙ ТЕСТОВЕ.
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Щом толкова много***направиха сметка на лаборатории и доктори да отидат да работят на тяхно място.Да застанат 4 или 5 ч.да вземат плюнки и соколи от всякакви да видят колко е приятно."

= = =
Повярвай, СОБСТВЕНИЦИТЕ на лабораториите-тези които реално прибират парАта, изобщо не се занимават да взимат плюнки и сополи.Някои от тях и не стъпват в лабораториите (си). А някои са си направо подставени на депутати и хора на властта. Плюнките и сополите ги взимат лаборантите, които са на една заплата.
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ядосан...
Оти ти не ЕПМ...
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За финансиране на партията.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Короначка лапачка, будалачка плачка.
59
13
 
3
 
! Отговори
Ядосан преди 1 месец
Щом толкова много *** направиха сметка на лаборатории и доктори да отидат да работят на тяхно място.Да застанат 4 или 5 ч.да вземат плюнки и соколи от всякакви да видят колко е приятно.Тестовете са скъпи ,защото апаратурата е много скъпа.Най-евтините апарати и оборудване на лаборатория е над 80 -90 000 лв.
Средата и 2 там понастоящем за гърлен секрет струват близо 5 лв.Преди корона кризата ги продаваха 5 пъти по-евтино.Колко лекари и лаборант има .Нали това струва също пари.
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елементарно , разликата са отчисления към едни чекмеджета в Банкя , избори идват , как си мислите , че се купуват
57
2
 
9
 
! Отговори
1р5журтук преди 1 месец
Отговор:за чекмеджето.
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами аз за това не отивам да си правя тест. То и с тест, и без тест каква е разликата? Лекарство няма, най-много да ми кажат да съм под карантина. Ама каква е ползата, след като ни спретнаха масово заразяване и всички дружно придобиваме стаден имунитет в момента. То като ще симулираме спазване мерки, а развъдниците на зарази си работят на макс, е ми ок тогава! Ще я играя тая игра, няма проблем.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сложила съм под карантина гледането на телевизия и отдавна не бях го гледала новия министър (откакто се беше изцепил за чувалите за трупове, мисля).
Сега в този репортаж го видях и чух как говори...
Ми, той гълъбче, ма...
54
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Частниците да си продават тестовете за колкото искат. Обаче държава трябва да прави безплатни тестовете на осигурените лица. Както е навсякъде по цивилизовани страни от Европа и света. То ако не го правят..... Тогава защо се плащат здравни осигуровки ако в най страшната СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ здравната осигуровка не важи за нищо????????
53
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-сетне да видя един ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ материал за тоя коронавирус. Че от блябльосване по студиа от разни "експерти" ми дойде до гуша.
Иска ми се да се намери журналист, който да разрови какви са тия тълпи ци.га.ни пред някои лаборатории, за които се появиха снимки и клипове във FB, кой ги организира и ги води под строй, кой плаща за това и защо?
Или искам прекалено много...
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадат от тестове, на докторите по 1000 лв. към заплатите, пътеките 1200 лв, няма контрол на истинността на теста, всички доктори се "разболяха" за да вземат още, инспекторите от РЗИ и те си гушкат процент от глобите ( и не само от там, ама това е друга тема), Сибила дали отиде на кръчма с мъжа си? Щото аз пари за кръчми нямам, ще ги дам за маски.
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работят до късно?!?! Вие сериозно ли? Аз също работя до 1-2 часа всеки ден!