PCR-тестът струвал 30 лв., за какво даваме останалите?

В лабораториите работят до късно, машините - денонощно
Обновена: 22 окт 2020 20:40 | 22 окт 2020 20:38, Веселина Йорданова
76

Около 8 месеца след обявяването на първия случай на Ковид-19 у нас продължават и опашките пред лабораториите за PCR-тестове. Те струват между 90 и 120 лв. Пациентите обаче все по-често се питат това ли е реалната цена.

"Около 30 лв. е цената, себестойността на всички материали, които се използват за PCR-а. Тук визирам материалчето, тампонът, с който се взима гърленият секрет. 30 лв. - толкова струва самият тест, заяви д-р Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория, предаде Bulgaria ON AIR.

За какво плащаме останалите над 60 лв? "Ние работим над капацитета. Има колеги, които работят до 11-11:30 вечерта. Апаратурата работи денонощно", обясни Калъчев.

НЗОК също плаща на частните лаборатории за тестове, които са с направления. Цената обаче е различна.

"Здравната каса плаща 60 лв. Пациентите плащат 90 лв., но общо взето между 60 и 90 лв. варира. Здравната каса е преценила, че трудът за това изследване може да бъде до 30 лв., ако грубо приемем че 30 лв. са материалите. Останалите 30 лв. са за труда и машините, техният внос, което не е толкова правилно, че може да се случи по този начин. Поради който факт има напрежение в системата на тема цена. Така, когато Здравната каса издава направление на човек, за да се изследва, плаща 60 лв. за изследването. Цената за хората обаче варира между 90 и 120 лв.", допълни д-р Калъчев.

А здравният министър Костадин Ангелов заяви, че държавата не може да определи пределна цена на PCR тестовете за частните лаборатории, именно защото са частни.

Държавна лаборатория има и това е Националната референтна лаборатория. Там човек може да си направи безплатен тест, с направление от Касата, но преди това трябва да е дал един положителен и един отрицателен резултат в частна лаборатория

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: заразатесткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"СКОРО !!!Вратата на Ада се отвори ШИРОКО."........Тя вратата на Ада при тебе специално, и при такива ковид-зомбирани като тебе, се е отворила отдавна - в мозъците ви
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво се редите на тия опашки? За да ви кажат, че сте болни от нещо, за което няма лекарство? И после да умрете от шубе?
37
0
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Сега става ли ясно за какво е пуснат този вирус и на кои е полезен?
36
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Франция отчита 40'000 ново заразени.Това отговаря на 4'000 за Бг а ние сме на 2 седмици от тези 4К.Франция е страната с най-добра здравна система в света и вече тотално изнемогват.Представете си какво ще е в БГ.СКОРО !!!Вратата на Ада се отвори ШИРОКО.
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият тест струва 10-15 щ.долара. Смятай за какви надценки и за какви печалби става дума! По процент на печалба бизнесът с тестове за ковид е по-изгоден дори от бизнеса с наркотиции и проституция.А там където печалбата е с такъв голям марж, се намесва - кой? Правилно - мафията и държавата.Ясно ли е сега защо така упорито държавата отказва да наложи пределни цени? Въпреки, че е тооооолкова важно (уж) да се правят тестове за този така ужасяващо страшен и опасен вирус (уж)...
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е общително същество, това се вижда и на видео материалът. Може и да са болнш, но държат да общуват дори и с непознати хора току-що видели се с тях.
33
0
 
6
 
! Отговори
Пак... преди 3 години
...няма да ви ги дам, колкото и да се обяснявате.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е па я това го знам.Когато е незаконно, го наричат спекула.Когато е одобрено от държавата, го наричат пазарна икономика.
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия пакет от 10 маски е 1,59?, в богата България същите маски, само че единично опаковани в Лидл са 1,79лв. Бройката.
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз отдавна се питам: защо за АБСОЛЮТНО ЕДНО И СЪЩО нещо държавата плаща на лабораторията 60 лв., а ние - 120 лв. За едно и също! Значи тия си слагат минимум 60 лв горница. На 5-10 хиляди теста ВСЕКИ ДЕН... И държавата ги оставя да ни дерат така безогледно. Не можела да им каже нищо, защото били частници. Айде бе!!!!
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя истината винаги излиза наяве, ама тогава ще стане страшно наистина. И тези пари дето ги откраднаха няма да им вършат работа.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на водещо място в Европа (без силно пострадалите в началото Италия, Испания, Белгия) по смъртност спрямо регистрирани случаи. Също така е на едно от последните места в Европа по брой тестове на глава от населението, защото хем сме най-бедни, хем искат да си ги плащаме и то с надценка, нищо че сме здравноосигурени. Те парите от осигуровките са за мерцедеси и секлецарки.
27
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай тоя измислен вирус колко народ се нала.па и иска още и още. Няма да свърши скоро пандемията. И не само в BG е така. Сега им е паднало. И е вярно, че предлагат пари да ти пишат починалия близък болен от ковид. Кой вярва още на тая идиотщина?
26
3
 
27
 
! Отговори
ден година храни преди 3 години
При положение, че по време на пандемия тестът е стока от първа необходимост, министър да заявява че частникът има право легално да те ограбва раздувайки цената е върхът на абсурда.
25
2
 
18
 
! Отговори
ads преди 3 години
Да ви ... в управлението и в тъпата управническа държава. Крадете и лъжете, и не спирате с наглостта си и пак не се наядохте. Хубава държава с кръвопийци управници, всите до един.
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех си, че Кирил Ананиев е зле, но настоящият министър доказа, че може и още.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на желязото в една кола е около 250 лв., а я продават за 40000 лв. мин.
22
5
 
13
 
! Отговори
ОО роби преди 3 години
тествайте се всеки ден за да напълните гушите на богатите бедни.Тука има тука нема.
21
2
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Ами плащам и не ме хваща.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А здравният министър Костадин Ангелов заяви, че държавата не може да определи пределна цена на PCR тестовете за частните лаборатории, именно защото са частни."По тази логика всяка частна компания собственик на ЕРП може да си надува цените колкото си иска. За регулаторни органи чувал ли се бе пишман-министърче?