Протест пред ВВС преди обсъждането на писмото на Съюза на съдиите

Иван Гешев обяви, че няма да участва в дискусията
22 окт 2020 12:03, Нели Христова
40

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С протест под прозорците си и викове "Оставка"  Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщава БНР.

Представители на БОЕЦ, "Да, България!" и "Правосъдие за всеки" се събраха около 9.30 ч. - преди заседанието на кадровиците, за да подкрепят позицията на съдиите, че "пoвeдeниeтo нa Обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa". В дневния ред на Съвета е и позиция на Асоциация на прокурорите в подкрепа на Иван Гешев.   

В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори.

Три седмици след оповестяването му Висшият съдебен съвет обсъжда първия доклад на Европейската комисия за България по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото. До този момент нито един от съдебните кадровици не е коментирал констатациите, свързани със съдебната система.

"Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи", пише в евродоклада.  Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на Съвета.

Статутът на Обвинител номер едно е самостоятелен акцент в доклада. Очакванията на ЕК са в България да бъде въведен ефективен механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор като отново се обръща внимание, че за това от години настоява Венецианската комисия.

Първата точка в заседанието на съдебните кадровици е обръщението на Съюза на съдиите в България (ССБ), с което се иска оценка и евентуално стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, но и насрещната реакция на Асоциацията на прокурорите в България в защита на Обвинител номер едно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
12
 
! Отговори
Това преди 3 години
на снимката не е ли булонката на Маджо?
13
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е каскета да си обира крушите и изчезва. Не може главен прокурор на държавата да е корумпиран некадърник и престъпник, без нито едно спечелено дело в цялата си кариера.
12
6
 
17
 
! Отговори
Създарма и бахур преди 3 години
Поредният бутиков "протест" услужливо нашироко отразен от "медиите".
11
0
 
5
 
! Отговори
Луд преди 3 години
А въпроса заа ВВС и ВСС дали е дин и същ!
10
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да обясни за какво точно се иска оставката на Иван Гешев? Какви са "греховете" му към народ и Родина? Но точно и конкретно!1.?2?3? И с ясни доказателства моля! Не че ме интересува мнението на 10- тината киртака, които реват за оставката на Геша, но нека нещата да бъдат ясни все пак!
9
1
 
9
 
! Отговори
Луд преди 3 години
До Фактите ! Ако беше написал 31 години да сис тиснем ръцете, но когато пишеш 11 леко ми прозираш.
8
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Най-продажни са съдиите. Всичките разбойници, дето ги гонят следствието и прокуратурата се молят по-бързо да стигнат до съд, че да им свършат мъките
7
1
 
13
 
! Отговори
палячовци преди 3 години
Едни и същи мутри,начело с Маджото!
6
18
 
8
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
Не е нормално , България да продължава да е най-бедна и най-корумпирана държава , и нищо да не се случва ...За 11 г., нищо не помръдна , само НЕКАЧЕСТВЕНИ магистрали , които ни излизат 3 пъти ПО-СКЪПИ !УПРАВЛЯВА ЛИ СЕ ДЪРЖАВА , САМО СЪС СТРОИТЕЛСТВО НА МАГИСТРАЛИ , И ТО НЕКАЧЕСТВЕНИ ?ЕС няма да ни дава повече пари !
5
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на поръчковия каскет!
4
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов и Гешев са продукт на политиките на Мафията да използва държавните лостове на управлението за да воюва срещу 10-те процента гражданско общество, разчитайки на клепоухите от 80-те процента.*О, свещена простота. възклицание, произнесено от Ян Хус на кладата, когато вижда една старица да добавя и своя сноп съчки към разгарящия се огън.
3
4
 
11
 
! Отговори
Какво?!?!? преди 3 години
Какво беше това ВВС, че не мога да се сетя? Воено-въздушни сили ли? Не мисля, че някой е в състоянеи да протестира точн там...
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-добър юристин от булонката на пеевски от гешовия род завършила пуца за милиционери и положила зачот по право.
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ристю да си вземе сапуна, пишккира и едно ножче за бръснене!