Лекар разкри три важни етапа в тежката борба с коронавируса

Даряването на плазма от преболедували е спасение, смята д-р Чавдар Ботев
23 окт 2020 22:10, Красимир Ангелов
15

Болните от коронавирус продължават да се увеличават с всеки изминал ден. Само за последното денонощие новите случаи са 1595. Може ли да стигнем до по-стряскащи цифри?

"Здравната система може да се справи, ако има цялостно правилен подход към това заболяване. То трябва да е разделено на етапи, първият се опира на базата на паталого-анатомите. Нашата терапия за вируса са противовирусни лекарства, сред които "Ремдесивир". Той съкращава престоя на болните от 15 дни на 10", каза специалистът по клетъчна терапия и плазмафереза д-р Чавдар Ботев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му лечението с "Ремдесивир" може да се съчетае с плазмената терапия, при което би могло лекарството да се използва по-кратко време.

Още по темата
"Във втората фаза патолого-анатомите откриха, че става дума за коагулационни промени. Едната терапия там е плазмафереза. В този период е важна другата антикоагулационна терапия. Във втората фаза решаващо значение трябва да имат хематолози и кардиолози", поясни специалистът.

Той добави, че третият етап е този на автоимунните заболявания, при който протоколът на лечение е ясен - "Дексаметазон".

"Ако се направи неправилна ваксина, Ковид-19 ще доведе до бум на автоимунните заболявания. Трябва да изберем правилната ваксина и да приложим правилното решение. Следва епидемия с автоимунен диабет. Ролята на витамин Д е много важна, а сърфактантът, приложен в първите фази, дава фантастични резултати", добави д-р Чавдар Ботев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му сърфактантът се прилага в два аспекта - в първите 14 дни, когато ако се вземе се наблюдава рязко спадане на имуноглобулин А. "Това нещо унищожава много бързо вируса", категоричен бе той.

Д-р Ботев обърна внимание на технологията на процеса по правилното преливане на кръвна плазма.  "Трябва да работим денонощно, трябва да стане двойно заплащането на колегите в кръвните центрове, които се занимават с това нещо. Те бяха с най-ниското заплащане от всички лекари. Това е място, където се произвежда лекарство. Тези колеги ще ни измъкнат", отбеляза експертът по клетъчна терапия и плазмафереза.

Той допълни, че хората са много мотивирани да даряват плазма, но трябва да се вземат още апарати за целта.

"Eдин човек може да помогне на трима, след 15 дни на още трима. При този процес не намаляват антителата и те не са от значение. Тук е важен клетъчният имунитет, а след плазмафереза той започва да работи още по-добре", посочи д-р Чавдар Ботев.

Специалистът посъветва който има възможност да изследва стойностите си на витамин Д, а след това да приема при нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
anonimen2 преди 3 години
FALSHIVI VAKSINI - ZA DA VI VKARAT ! ,ne VIARVANE na VAKSINI falishivi SA
13
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Само да питам Едната лаборатория съм със положителен тест а в другата отрицателен...ко правим.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия разработва ваксина.За да изчезне заболяването в страната им са изчислили,че трябва над 52% да се ваксинират.Но..Имунитет не се създавал при хора,които употребяват алкохол.Къде ще намерят толкова трезвеници братушките, не е ясно на никого.
11
0
 
0
 
! Отговори
Ваййй преди 3 години
Утрепахме се от мазни борби!Лeчeниe зa СОVID-19 в cвeтa нямa. Вaкcинa зa грип имa, вaкcинa зa СОVID-19 нямa. Тoвa кaзa oт трибунaтa в пaрлaмeнтa здрaвният миниcтър прoф. Кocтaдин Aнгeлoв. Тoй бeшe в НC, зa дa oтгoвoри нa въпрocитe кaк ce cтруктурирaт дeйнocтитe и пoлитикaтa нa прaвитeлcтвoтo в cфeрaтa нa здрaвeoпaзвaнeтo пo oтнoшeниe нa извънрeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвкa, cвързaнa c кoрoнaвируca.
10
7
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
тоя да си навре етапите нейде по-дълбоко... колко ти платиха да плещиш лъжи бе ск--от!?
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали купиха ремдисивир за да имало, за кой го купиха като ще даряваме плазма акъл море глава шамандура, лекувайте се със ремдисивир и белина да ви дойде акъла.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този защо си е вдигнал на сакото яката да не е болнав нещо или зиморничавл
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е лечение.. Ако беше нямаше да има по 30 починали на ден (бройката ще е тройна за коледа)... Има тежки случаи, при които това не помага, камоли ремдисивир....
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПредлагам Бойко Василев да предава Панорама на живо и да попита: Г-н премиер, според вас, имали свобода на простотията у нас?твоята е ненадмината. Вече 104 дни сереш по площадите, нали?
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е, че достъпът на българите до лечение не е еднакъв. Ако има запаси от кръвна плазма от преболедували, той вероятно ще се ползва главно за лечение на хора от политическия елит и други по-избрани хора. Мисля си за случая днес с онази жена на 49 години, дето в тежко състояние с ковид, цял ден я разкарваха като 5 болници отказаха да я приема и при пристигането в шестата, където е молела да я настанят, жената е починала. Дали на Бойко щяха да му откажат в 5 болници да го приемат?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко си е ясно. Който има непознати думи - търси в Google, връща се в текста и пак така. Е, може да отнеме час, ама поне накрая ще е научил нови неща.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ква здравна система става на въпрос...100 000 хилядни градове с 15 - 20 легла за ковид...И това е след 7 месечни уж приготовления... Няма такива смешници, кат герберастията...
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко разбрах.. А на ум колко му теглих....
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов се е самоизолирал с чекмеджето, половинчато съобщават медиите.Нека ви кажа обаче какво следва:Нашият си е приватизирал отнекъде некво кариоки, мета банкноти из целата спалнята и пее песни ол дъ уикенд. А, Цвета, ех тази Цвета, тя пък метка кърджалийски гюбеци, фърга карамфили, а отвсекъде се чува музика.Хубаво е, а бельото е втора употреба.Предлагам Бойко Василев да предава Панорама на живо и да попита: Г-н премиер, според вас, имали свобода на простотията у нас?