Македонски учебник: Бугарите по произход са турци, татари, монголи

Проф. Кирил Топалов: С негативни думи растат децата в Македония от 75 години
23 окт 2020 20:40, Красимир Ангелов
583

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи“.  Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?" Това каза за предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов, член на Смесената българо - македонска историческа комисия.

"Освен това, непрекъснато се говори за „фашистичката българска окупация“. Казвали сме на нашите колеги. Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат. Те изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана след децата. Нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят по нареждане от там и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко българско", коментира работата на македонските си колеги  проф. Кирил Топалов.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 24 октомври, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


583
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
0
 
2
 
! Отговори
Пейо Яворов преди 3 години
До Георге МиленковскиА ти си чисти сърбин!
388
0
 
5
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Трябва да имаме вето за тях в ЕС и албанците окончателно след 20 години ще им обяснят какви са.
387
5
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ФактитеТе/Татарстан/ с мордва, чуваш... се наричат Българи! Град Казан е главен град-столица на онези българи! Търсете писанията на Риза Бариев! Но са приели исляма около 800-900 година, така както тук е прието християнството! А град Казан е унищожен от Иван Грозни през 1552г. заради търговията, не за друго! И Иван Грозни се нарекъл цар на руси и българи!
386
14
 
5
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 3 години
Вистина je, татарци сте!
385
14
 
10
 
! Отговори
Това е самата истина преди 3 години
достатъчно е да се погледнете в огледалотоза да разберете че не сте "славяни"нашите пра-братя и до днен днешен живеят на поволжието, мюсулмани са и езика който говорят Турците го разбират без преводач.намерете стари снимки от преди 1876 - преди руснаците да ни "освободят"В София напримес е имало 8 джамий и НИТО ЕДНА църква !такла е и с Русе, Варна и Пловдивзнакът на рода Дуло "IYI" и до ден днешен го има на Турските бойни знамена !историята на йезуита Пайсий е ЛЪЖА !!!
384
8
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
С унгарците /по-точно угрите/ нямаме нищо общо генетически. А с траките не повече от 10 %. Е, поне имаме 10 старотракийски думи от 100 000 в основния ни речников фонд. Нашите гени са над 70 % слОвянски, а езикът ни е 101 % словянски. От 200 турски думи в речника ни до "демокрацията" днес вече се върнаха доста и надминават 500. Все с вулгарен знак: далавера, файда, ***, сиктир, ***, ибрик+чия, киризя, кирия + 490, все благодарение на "българската" журналистика. А проф?? Топалов е кът с ЦРУ.
383
0
 
0
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
До ТИКВОЛАНДИЯ 411 А ти знаеш ли? Ако наистина знаеш да беше го написал и да просветиш всички който все още не знаят.
382
4
 
10
 
! Отговори
Фактите преди 3 години
Нашите братя във Волжка България говорят на турски диалект /те се водят като най - автентичните Българи/ . Това е факт . Всеки има глава на раменете си , за да си направи изводите .
381
2
 
9
 
! Отговори
ива преди 3 години
Има доста нови изследвания от времето когато бях ученичка.ДНК анализите показват ,че голяма част от гените ни са тракийски и сме най-близки с унгарците и италианците живеещи в северна Италия.
380
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Словянин: "генетически сме еднородни с татарите"? Откъде ги вадиш тези съчинения? Точно с татарите нямаме нищо общо. Нито генетически, нито исторически. Чети, и тогава пиши. България са има прабългарски погребения. Прабългарите са били високи, от европеиден тип. Какви монголи?
379
0
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Браво, точно тези ни трябват в ЕС, по-смешни *** в цял свят няма!
378
11
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
В учебника има 2 неверни и едно вярно твърдение. Не сме сродни с монголите и турците, но езиково и генетически сме еднородни с татарите. Те и прабългарите са безапелационно тюрки. Що се отнася до нашата нация днес, тя се нарича българска, но е де факто славянска, по-точно слОвянска - идва от слово. И не са го казали руси, а Черноризец Храбър и стотици автори от 9 до 10 век.
377
2
 
3
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
***,дали знае че съществува ДНК тест, който определя произхода на народите?
376
1
 
4
 
! Отговори
Македонски преди 3 години
Манете ги бугарите .... Луната ... Луната ша не вземат !
375
3
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Бунгар: Това, че ти не знаеш какви сме си е твой проблем. Не го приписвай на нашите историци. Има достатъчно сведения и от византийски и от други източници.
374
2
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Докато не премахнат тези нелепости от учебниците никакво влизане в ЕС. Трябва да се учим от гърците - накараха ги дори да сменят името на държавата си. Ако им отстъпваме на фалшификаторите на историята от Македония, те нищо няма да променят.
373
3
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Професора по добре да беше казал какви сме,а не какви не сме.Поне 20 теории има какви сме и от къде сме дошли.Кое е истината. След като ние сами не знаем, защо очакваме другите да знаят какви сме.
372
9
 
8
 
! Отговори
Готин преди 3 години
Не ме интересува какво ни различава от македонците. Едно обаче е сигурно. И едните и другите сме ,,тъмни балкански субекти,,. Колкото и да не ни харесва, това е общото между нас. Нашата ценностна система не подлежи на логическо обяснение, а правото винаги е на страната на ,,по силния,,.
371
6
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Tova beshe nai golyamata glupost deto sam cel nykoga
370
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите сме много неприятен народ. Приликата с чеченци и дагестанци е невероятна. Единствената разлика с тях е че сме атеисти, а те мюсулмани и ние имаме ромски манталитет за разлика от тях.