МЗ обяви нови драстични мерки срещу COVID-19 в болниците

Спират плановия прием и операции в най-засегнатите области
23 окт 2020 22:30, Красимир Ангелов
161
МЗ обяви нови драстични мерки срещу COVID-19 в болниците
Снимка: БГНЕС

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, става ясно от нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Още по темата
В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес Заповед № РД-01-619/23.10.2020 г. Заповедта влиза в сила от 25 октомври (неделя).

В същата заповед се посочва още, че областните управители и органите на местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарете за това на основния разпространител на заразата Вълчев, дето от единия *** инат не ще да затвори училищата!
100
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Операции нама да правят. Ще оставят хората да измират заради ковид грипчето. Нормално ли е? Геноцида е повече от явен.
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и бес забрана болниците са празни благодарение на набивания страх. Но как търговските дружества ще осигорят заплати на лекарите? Може би ще чакат хората яко да вземат да ***. Забравих парите за чували.
98
7
 
5
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Ангелов в момента върши и друга дейност, опитва да се договаря неявно с работодатели за реорганизиране на работната среда: дистанционен труд, минаване на смени с редуциране на числеността и други подобни. А това е скрито признание, че работните места са също основен източник на зараза. А митингите в столицата? Тях кучета ги яли, за тях досега не се чува нищо от здравния министър.
97
3
 
12
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Прехвърлянето на правомощия върху местни и общински структури е хитър ход - хем се въвеждат деспотични непопулярни мерки, хем рейтингът на големите началници остава почти непокътнат. А малките и силно зависими началници точно това и чакат. Тези произведени роби не търсят свободата си, а търсят подмазването пред властта. Някои от тях ще вършат гадости и от страх за постовете си.
96
6
 
11
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Характерът на тази заповед за ограничаване на плановите медицински дейности доказва само едно - болниците са основен източник на заразата. Този факт се крие умишлено от пропагандата, но в контекста на тази заповед си личи ясно.
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ги е срам, бе. КАК НЕ ГИ Е СРАМ !
94
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ще оставят хиляди да измират, защото е по-хуманно да умреш от някоя банална болест, отколкото от ковид.
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуудо е Модератоорът да си пада по жеени ...Иначе съм съгласеен с тееб ...
92
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още чудеса имало Личните лекари щели да издават направления само за бързи тестове от ноември, ако е положителен тогава ПСР тест от РЗИ Голямо разкарване ще пада . Хем на човек ще му е зле , хем отиди тук , отиди там . Уж ако си болен трябва да ограничаваш контактите ,а така ще може да си заразяваш наред по автобуси , такситаГолям бизнес стана с тези тестове . Вместо да гледат как да ги направят по-достъпни за хората , някои използват поредната криза , за да натрупат много пари
91
2
 
17
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
По-дивашко решение от спирането на операциите не можаха ли да измислят?Да подават оставка и да си ходят!
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спират операциите!!!Имаме ли здравеопазване, нямаме ли?!?!
89
2
 
1
 
! Отговори
До 135 преди 3 години
12. Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейноств лечебните заведения за болнична медицинска помощ за областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. над 120 човека на 100 000 население в съответните области, за срок до30.11.2020 година.13. Преустановява се провеждането на планова оперативна дейност в лечебнитезаведения за болнична медицинска помощ за областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. между 60,0 и 119,9 човека на 100 000 население в съответните области
88
2
 
3
 
! Отговори
До 135 преди 3 години
Няма такова нещо - заповедта е за всички болници. Цитирайте текста, ако не сте съгласни! Това вашето е една жена в трамвая каза.
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Министъра на Здравеопазването не казва че Заповедта е само за Общинските Болници ?Частните не се цитират ?Защо ?Щото ако се опита да нарежда нещо на частните и ще го ощастливят там, където Слънце не огрява. А горкия министър още не е готов публично да обяви лявата си ориентация.Айде да не се питаме риторични въпроси...
86
2
 
8
 
! Отговори
Заповедта преди 3 години
В заповедта на мутрите се разрешават всякакви обществени мероприятия на закрито като семинари, конференции, изложби и т.н. Разрешават се у културни мероприятия на закрито - театри, кина, концерти и т.н. Разрешават се и спортни състезания на закрито и открито. разрешават се дискотеки, барове, нощни клубове на закрито и открито. Разрешават се сватби и кръщенета на закрито и открито.*Забранява се да се лекуваш.
85
2
 
2
 
! Отговори
Заповедта преди 3 години
До 114.и 120Няма разграничаване на частни, обшински и държавни болници в заповедтта. Откъде го измислихте? *12. Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейноств лечебните заведения за болнична медицинска помощ за областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. над 120 човека на 100 000 население в съответните области, за срок до30.11.2020 година.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Заповедта 122Ако може да добавя , в спортните зали също пускат публика . Хем на закрито
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И въпреки всичко има нещо около тестването Чета за някакъв футболист правили му тест - положителен . На другия ден пак му правили - отрицателен Може би трябва да започнат да водят в статистиката само хора , които се разболяват
82
2
 
5
 
! Отговори
Заповедта преди 3 години
10. Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и на открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта, при условията на т. 19 и съобразно указанията по т. II.*На дискотеки и барове може, но да те оперират не може. Оставка мутри!