Ограничителните мерки - грижа за хората или репресия?

Медик: Начинът, по който се въвеждат, е непопулярен!
Обновена: 23 окт 2020 14:38 | 23 окт 2020 14:38, Веселина Йорданова
121
Ограничителните мерки - грижа за хората или репресия?
Снимка: БГНЕС

Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората, коментира д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз.

По думите му това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен.

Още по темата
Той посочи, че проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто и лесно човек може да опази себе си и околните.

"Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят", каза още специалистът.

Според д-р Еленски има тежък проблем с хора, които имат прояви на болест, но посещават работните си места, или на ученици с прояви на болест, които ходят на училища и на детски градини.

"Ежедневно трябва да се повтаря, че дори при минимални оплаквания човек трябва да си остане вкъщи и да се свърже със семейния си лекар... Няма безопасна вирусна инфекция“, коментира д-р Еленски пред БНР.

"Проблем е, че доста хора закъсняват с първата си заявка за оплакване, когато симптомите вече не са никак леки. Пациентът е отговорен по отношение на момента, в който решава да потърси медицинска помощ", заяви той.

Д-р Еленски е категоричен, че трябва да се укрепи доверието в първичната и в доболничната помощ.

"Ние не провеждаме професионална дискусия в професионалните среди, а всяко ново хрумване, всяка нова идея, впечатление или откритие излиза на дневен ред в медиите, които са за общо ползване, и професионалните ни различия започнаха да излизат сред хора, които не могат да преценяват кой е прав и кой е крив. Трябва да се прекрати със споровете кой е добронамерен или злонамерен само защото мнението му е било различно от това на част от другите лекари", категоричен е лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един ТЕРОР. Ей това си е
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за нас маски, а за политиците които ни репресират бухалки в главите.
48
1
 
2
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 3 години
тук срещам възможно най-много мои пациенти, напомням им да си пият хапчетата редовно
47
6
 
2
 
! Отговори
доц. Мангъров преди 3 години
Не мисля че намаляване на населението с 10% ще бъде нещо фатално. Това ще означава икономически бум.
46
3
 
10
 
! Отговори
МАРИНА БИЛЧЕВА РУСЕ преди 3 години
ЖИВА РЕПРЕСИЯ !!!!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам и 20-годишни с наднормено тегло, лоша фигура и т.н.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛилиянаJALNA I MAIKA NA BYLGARIQ SCHTOM GERB I TI STE NAI UMNITE
43
3
 
2
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
***! Моля за извинение от ***, но също така да сложат БАН на този невъзпитан колега!
42
0
 
5
 
! Отговори
CHESTITO преди 3 години
300 LEVA DANYK CIST VYZDUX DOJIVQXME
41
1
 
6
 
! Отговори
Мечо Пух и Мармота преди 3 години
До ЛилиянаЕто и аз излизам с името си.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е до възраст а до ген най-вече. Има хора със слаба имунна система на всяка възраст. Просто слабите няма да могат да го изкарат вируса.
39
10
 
6
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Не,аз излизам с името си, а вие сте анонимни. И вярвам в управляващите и техния морал. Аз следвам авторитети, които са се доказали. По върховете е редно да бъдат най-интелигентните и морални хора. Всеки може да се убеди в това.А за моя интелект? Достатъчно е да спомена, че съм един открояващите се членове на Менса!
38
8
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Той посочи, че проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто и лесно човек може да опази себе си и околните"Ами, то НОЩ през цялото време това прави: ефект точно върху тия, които си правят каквото искат - нулев.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Войната на медиите срещу хората.
36
0
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
ХАхахаха, абе, днесаджиите, откога името на произведението на Алеко - "бай ***" е цензурирано? Значи *** може, а Г a н я не може? Хахахахаха, уникални 80% работите в този сайт :))))
35
2
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Моме, имаш интелект равен на една кърджалийска питка в парламента. Никой управляващ /не говорим за политици/ не му пука за твоето съществуване, защото за него ти си по-нисша от животните. И само един човек с недоразвит мозък като теб може да говори как се стига до върха на пирамидата за упралвяване на робите с учене и тежък труд. Стига се до там ама с безкрупулност, подкупи, изнудване и убийства. Вземи се скрий някъде и не се излагай повече публично. Добре, че имаш анонимност.
34
3
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Хаха. Не политик бе, то няма нито един човек умрял от короната. Всичко е лъжа и измама. Няма такова нещо. Има умрели от всичко друго но не и от ковид. Хората си *** от всякакви неща ама ги пишат от корона.
33
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят"===Браво! Не лекар, а цял народопсихолог, опознал душевността на бай ***. Ама е пропуснал нещо - комунистическото безмозъчие, което се противопоставя на всичко, що не е червено. Ако му кажеш прави каквото искаш, свободен си, ти казва, че не се грижиш за него и искаш да го умориш и обратно. Има ли мерки - репресия
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"докторе, за 10 месеца , ако не си проумял ползата от мерките , значи проблемът е у теб"---ПОЛЗАТА? от "мерките"? Като имаше брутални "мерки" пролетта, вирусът изчезна ли? Преборихме ли го? Не. Затлея за някой и друг месец и пак се върна, ама по-заразен /макар и значително по-малко опасен/.Като имат мерки в някои страни вече цял месец - маски, затваряне, вечерен час - намалиха ли разпространението на вируса? Унищожиха ли го? Не. Стана още по-активен. Май ТИ за 10 месеца не си проумял нищо.
31
3
 
6
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
До сега , в СВЕТА няма умрял ПОЛИТИК от КОВИД-19 ,............ ЩО ЛИ ?Щото , МАЙ , МАЙ , делкат си отпуснатите пари от ЕС , и не стигат до обикновените хора !ТОВА СЕ ВИЖДА НА ПРАКТИКА , МОЖЕ И ДА НЕ СЪМ ПРАВ , НОТОВА ВИЖДАМ !