Родители искат дистанционното обучение заради коронавируса

Учениците са разпространители на заразата
23 окт 2020 13:08, Ния Христова
75

 

Родители искат училищата да бъдат затворени заради COVID-19 и да преминат към дистанционно обучение. Те изпратиха писмо с искането си до Министерствата на здравеопазването и на образованието. 

Един от основите мотиви е, че децата изкарват леко вируса, но са разпространители. Идеята е да не се смесват паралелки. Не се знае масовото тестване доколко ще даде реална картина. Това каза социологът Георги Стоилчев, който е част от Родители за безопасно образование, пред Bulgaria ON AIR.
 
По думите му имало групи родители, които отказвали децата да бъдат тествани, въпреки че имали симптоми.
 
"Мерките, които здравното и образователното министерство разработиха преди началото на учебната година, са удачни. Маските в час са препоръчителни. Маската е спомагателен модел", смята Стоилчев. 
 
Той не смята, че електронното обучение е равно на присъственото, тъй като се губела социализацията на децата. Имало обаче разработени успешни модели, които при споделяне щели да са успешни за училищата.
 
"Реално разликата е само средата на осъществяване. Резултатите от двата типа обучение може да са близки. Не смятам, че учениците биха могли да пострадат. Има много добри примери", допълни той.
 
"Нашата група, заедно с образователното министерство, постигнахме споразумение - направихме законова промяна, която дава възможност на родителите да оставят децата си вкъщи по медицински причини. Много от нашите родители са се възползвали. Овладяването на епидемичната обстановка и ограничаването на заразата може да се постигне с оставането на учениците вкъщи", заяви Георги Стоилчев. 
 
Ако масово ученици и студенти си останат вкъщи, ще има много по-малко хора в градския транспорт. Всичко, което групата родители предлагала, е да се пощади икономиката, а не да се ощетява някого.
 
"Вчерашното решение за заведенията смятам, че е добро, ако се спазва. Когато видите, че не спазват мерките, да извикате полиция, да подадете сигнал - това предлагаме. Не саморазправа, а подаване на сигнали", коментира още Стоилчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Не пиши глупости, няма учител който да иска онлайн.Всички предпочитат работа с децата на живо. Нормалните де. Много по-лесно се преподава на живо, отколкото онлайн.Онлайн обучението е много изморително за преподавателя.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Аз така съм чувал, сега ще се поровя, защото ми стана интересно. Аз също казах, че не съм привърженик. Защо ми е да лъжа преднамерено в секция за коментари под някаква статия? ;д че чак се и ядосваш, сякаш е нещо лично. Без ядове и със здраве
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поправка от мнението ми от 19Всъщност има един родител - жена ми, която също е преподавател. Тя каза, полу на шега, че предпочита онлайн, защото няма да става рано. Предполагам, че и подбудата, на тези от статията е същата ;д
22
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са никакви родители, а хора без работа, които не мислят какво причиняват на децата си, като ги лишават от нормални социални контакти.
21
4
 
10
 
! Отговори
до Алоооу преди 3 години
Те сегашните деца са супер неорганизирани и не са самостоятелни до късния пубертет. Познавам доста хора, които спят с децата си в едно легло, които са 2-3 клас. Но затова са си виновни родителите
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21Тоест няма проблем да се нарушава закона, стига да няма кой да те хване?
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите отказват тестване на децата, защото веднага цялото семейство е под карантина за 10 дни.Отделно ще се разбере, че именно от там тръгва заразата.
18
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Това, което предлагаш от около 10 години насам е противозаконно. Деца по 14 годиша възраст не може да стоят сами вкъщи. Не казвам, че съм фен, аз също съм си стоял вкъщи от 2-ри клас, но докато станах 10-ти го забраниха.
17
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм родител и учител и разговарям с десетки родители на ден. До сега всички казват, че не искат децата да се обучават онлайн. Не твърдя нищо,просто споделям лични наблюдения.
16
0
 
0
 
! Отговори
Красимир преди 3 години
Ти си *** неземен.
15
19
 
13
 
! Отговори
йъфэ преди 3 години
Една много малка част от родителите искат дистанционно обучение. Огромната част искат децата да са на училище, защото няма кой да ги гледа в къщи. Така че хайде стига сме се занимавали с разни малки групички, които се чудят как да вдигат шум!
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да минат онлайн и да се срещат в нощните заведения при 50 процента заетост и всичко ще е ок.
13
21
 
21
 
! Отговори
CCCP преди 3 години
online-обучението е пълна скръб. Синът ми е в седми клас, часовете им са по 30 минути вместо 40, не ги изпитват защото няма време, все има някакъв проблем някой да се логне, някои се лигавят или саботират урока - категорично съм ЗА да си ходят на училище! А за хора с две деца логистиката става вече невъзможна.
12
33
 
19
 
! Отговори
зомби родители преди 3 години
Десетина ковид зомбирани родители , искат дистанционно обучение на тъпите си деца!
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат ама кой ли ги чува?
10
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най добре ще е само с вечерен час
9
28
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия родители вероятно са безработни безделници или имат баби и дядовци в наличност на които да тръснат децата за гледане. Иначе не мога да си обясня желанието им да затворят децата вкъщи, което така или иначе няма да стане. Децата пак ще се събират помежду си, само че ще е по разни други места - заведения , спортни площадки, ще си ходят на гости... изобщо пак ще разнасят вируса.
8
22
 
18
 
! Отговори
някой си преди 3 години
Никакво онлайн обучение!Д не мислите че ще стоят вкъщи ,групички и..айде в молаа.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам командировка на Марс, пък. От там ще работя дистанционно.
6
13
 
13
 
! Отговори
А другите родители преди 3 години
някой пита ли ги?