Родители искат дистанционното обучение заради коронавируса

Учениците са разпространители на заразата
23 окт 2020 13:08, Ния Христова
75

 

Родители искат училищата да бъдат затворени заради COVID-19 и да преминат към дистанционно обучение. Те изпратиха писмо с искането си до Министерствата на здравеопазването и на образованието. 

Един от основите мотиви е, че децата изкарват леко вируса, но са разпространители. Идеята е да не се смесват паралелки. Не се знае масовото тестване доколко ще даде реална картина. Това каза социологът Георги Стоилчев, който е част от Родители за безопасно образование, пред Bulgaria ON AIR.
 
По думите му имало групи родители, които отказвали децата да бъдат тествани, въпреки че имали симптоми.
 
"Мерките, които здравното и образователното министерство разработиха преди началото на учебната година, са удачни. Маските в час са препоръчителни. Маската е спомагателен модел", смята Стоилчев. 
 
Той не смята, че електронното обучение е равно на присъственото, тъй като се губела социализацията на децата. Имало обаче разработени успешни модели, които при споделяне щели да са успешни за училищата.
 
"Реално разликата е само средата на осъществяване. Резултатите от двата типа обучение може да са близки. Не смятам, че учениците биха могли да пострадат. Има много добри примери", допълни той.
 
"Нашата група, заедно с образователното министерство, постигнахме споразумение - направихме законова промяна, която дава възможност на родителите да оставят децата си вкъщи по медицински причини. Много от нашите родители са се възползвали. Овладяването на епидемичната обстановка и ограничаването на заразата може да се постигне с оставането на учениците вкъщи", заяви Георги Стоилчев. 
 
Ако масово ученици и студенти си останат вкъщи, ще има много по-малко хора в градския транспорт. Всичко, което групата родители предлагала, е да се пощади икономиката, а не да се ощетява някого.
 
"Вчерашното решение за заведенията смятам, че е добро, ако се спазва. Когато видите, че не спазват мерките, да извикате полиция, да подадете сигнал - това предлагаме. Не саморазправа, а подаване на сигнали", коментира още Стоилчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
19
 
18
 
! Отговори
Никола Акабалиев преди 3 години
Искам само да разбера, като пуснат това онлайн обучение, мислите ли че децата ще научат нещо важно за урока който е преподала госпожата. Миналата година ако си спомняте имаше човек който нарочно обиждаше и пускаше чалга на учителите!Искате ли да се случи отново?
4
19
 
24
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Дистанционно и после навън на групички да си играят,а големите с маски на чалготека.Идио,ти много в тая държава,добре ,че не ни изследват за простотия,тогава ще стане страшно.
3
22
 
30
 
! Отговори
maca преди 3 години
Кои са тези родители? Аз съм родител и не съм съгласна, както и другите родители от класа ни.
2
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък питам, защо има ученици в училищата?
1
3
 
8
 
! Отговори
Антонио преди 3 години
Пфффф. Оказва се , че тока е по силен от глада....поне засега