Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!

Борисов обсъди диалога със САЩ със зам.-държавния секретар Кийт Крак
228
Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!
Снимка: Правителствена пресслужба

Партньорството в сигурността и отбраната обсъдиха на среща премиерът Бойко Борисов и зам.-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак. Двамата приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили", изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

"САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката", отбеляза още министър-председателят. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. "Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика", заяви Бойко Борисов.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
11
 
! Отговори
Руска Логика преди 3 години
Москвича е по-добър от Мерцедеса защото е ...по-евтин.
142
5
 
6
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
до потребител 177Тебе какво те топли това , дори и да е вярно ?!Все едно да се радваш , че комшията имал голям к..р !
141
1
 
11
 
! Отговори
До 178 преди 3 години
Поне 2 ескадрили F-16, докато и ескадрила F-35 !А мисля, че и някой друг F-18, траспортни, както и дронове.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втора ескадрила..?!
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Суха Тренировка за Коледното Помилване :)))))
138
1
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Трите морета 153 ........***-Оооооооо..... правем " БАЛКАНСКИ ПОТОК " .....заради АЗЕРСКИЯТ и ТЮРКМЕНИСТАНСКИЯТ газ ( с азерите имаме договор за 1 мил ) ......тръбата ни е за 3 мил...вкарваме и ВТЕЧНЕН ат терминала в Александруполис ( 20 % га КУПИ Б.Б. за ТЕБЕ бееееееее)....а ако САЩ им разреше на Раша ...може и те да си пуснат газ до Сърбия ( но само 50 % = 1.5 мил и ще ПЛАЩАТ ТРАНЗИТ ) ....За това се Б.Б. ХОДИ в БЕЛИЯТ ДОМ и се среща с Тръмп !!!
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кефи ме как винаги е стиснал юмруци и си накланя главата на една страна когато го снимат, напомня ми на батките от 90-те :)))Доброто старо време, когато всичко се разрешаваше с юмруци :) Най добрия премиер който се е раждал някога на нашата земя, поклон :)
136
5
 
9
 
! Отговори
Антонио преди 3 години
Сделката за Ф-16 включва ВСИЧКО - самолети, резервни двигатели, резервни радари, поддръжка и резервни части, наземно оборудване, въоръжение както и подготовката на пилотите. Вижте какво стana със Су-30 на Индонезия - от 18 само четири са годни за летене поради липса на пари за части. АлкашитеГи продадоха "евтино" но после им го изкараха през носа с частите и поддръжката.
135
3
 
4
 
! Отговори
до 149 преди 3 години
Да това ми напомня за Kaspersky руската компания не само се занимаваха с вируси а и запушване на дупките на Уиндоуса , естествено американското разузнаване беше много ядосана за това действие на руската компания за компютърна сигурност и с право я забраниха.Все пак дупките преназначени да ги ползват те се водят възможност за контрол на терористите.
134
5
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Неотдавна писах и пак ще припомня: Руската противовъздушна установка С-350 сваля и унищожава без проблеми едновременното нападение на 24 бойни самолета,нападащи от различни посоки!!! Информирай те се и не пишете свободни съчинения.
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възнаграждението за националнияпредател е винаги едно и също --константа през времето и географията.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 149Не е вагно чий е 5Г хардуера .А чий е софтуера. А иначе американците искат да си пробутат тяхното и затова лъжат че хардуера е важен.Все едно да си купиш американски компютър и да му сложиш руска антивирусна и да си мислиш че американците могат да те подслушват а не руснаците. Затова и Борис Джонсан каза чняма проблем да е китайски щото софтуера е наш ;) Естествено наща тиква може друго да излъже .Въпрос на лъжи общо взето .
131
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До гУменНе се сърди, а хубаво проучи какво курпува Бахрейн и какво купува България. Защото Бахрейн купува само самолети, ние купуваме, въоръжение, обучение на летци и интруктори и необходимите стендове за ремонт и подготовка. Както и цялата нужна наземна електроника за комуникации.
130
3
 
3
 
! Отговори
до 149 преди 3 години
5 G в българия още няма , въпроса е след години като се прекара кой вариант ще бъде , този на Нокия които направиха много хубав програмируем чип ,може да слагаш софтуер за всичко в него включително да делиш клиенти ,да им събираш информация и дори различен протокол да позват много хубав чип но това го прави ужасно скъп, или варианта на Хуавей чип без екстри фабрично скарани 5G протоколите,няма памет да си качваш пакети примерно следи този и този но евтин и ефективен, а като потребител цената ме
129
3
 
2
 
! Отговори
Трите морета преди 3 години
интересува ни М-у-н-ч-о и чичка-тиквата какво е обещавал на СССР мутрите !
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да помогнем на братята американци, те се жертват за нас да ни пазят от Русия, при САЩ живеем добре, ако не бяха САЩ сега щяхме да гладуваме като руснаците в Крим.
127
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са най-големият брутен производител на петрол в света, би трябвало енергията да им е без пари, а в същото време 50 милиона американци гладуват.
126
4
 
3
 
! Отговори
Трите морета преди 3 години
"Трите морета" е проект за газопроводи от Полша. ТИКВАТА разпореди ли ДА не се учаСтва ???ТИКВАТА дори ДА успее ДА ЗАВЪРШИ ТурскаТА ТРЪБА, по тази тръба в този момент може ДА тече Само американски , катарски, израелски и азерски газ
125
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един Су-35 ще ги попилее всички от 80 километра още преди да са го засекли с ракети въздух въздух.
124
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе за "модерните" самолети - ясно ! Кажете и за комисинните ? Тия нощни шкафчета да не се пълнат , ей така от само себе си ?