Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!

Борисов обсъди диалога със САЩ със зам.-държавния секретар Кийт Крак
228
Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!
Снимка: Правителствена пресслужба

Партньорството в сигурността и отбраната обсъдиха на среща премиерът Бойко Борисов и зам.-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак. Двамата приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили", изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

"САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката", отбеляза още министър-председателят. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. "Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика", заяви Бойко Борисов.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5ж ще е американски а не китайскиявно всичко по нета се подслушвана който е технологията той слуша
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНаще оператори нямат пари да сменят всички клетки на 5G Слагат две клетки в София до техния офис ,а на теб ти казват че си на 5G,както лъже мафията герб на избори. Важното е ти да си мислиш че си на 5г ,а на колко си реално си остава само между тях. Сега китайците ще изкарват 5,5г ама нас кво ни късае тва?Нали частни фирми ки купуват таз клетки ,а ф16 ги платихме ние а няма нищо на среща освен тв нищото ще става все по скъпо щото трябва да му купуваме ракети вместо да си ползваме нащ
121
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гербавите мекотели да не плямпат много гъпция има с300 и никой неможе да им каже копче защото за разлика отбанкянскиа комунист и четатат му са хора с топки а не надупени със свалени *** герберасти а пък турците като по глупави си купиха с400 и си ги пробваха по натовски самолетитака че лайковци многознойковци от продажната партия - истината е едно тия самолети са ненужни - поне взеха парите и да сиги държат - да спестим някой и друг милиард от поддръжката ако може- ама нада ли
120
5
 
9
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 3 години
Моля ви, не се подигравайте с Русия, защото от Кремъл искат да ни спрат субсидиите за БСП поради силно занемарена идеологическа работа с българското население.
119
5
 
7
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Вуйчо Ваньо,аз като генерал и по обигран в сметките искам да ти обясня,че по лесно щеше да стане за теб изчислението ако беше приравнил двете покупки в рубли и щеше да разбереш,че Бахрейн са се понабутали в сравнение с нас!Нашите милиарди са в левове,а бахрейнскитесав долари!!Ама нищо дерзай и полека лека ще почнеш да различаваш рубли,долари,евра и левове!!
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвам се че сте такива разбирачи от самолети сигурно повече от вас пилотирате самолет, аз съм по *** човек и просто карам само лека кола, но само мене ли ме притеснява 5g политиката на САЩ което всъщност е новината, излиза че май съм единственият потребител на такива услуги, а останалите се притеснявате за въздушната ви практика като пилоти.
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
братята роби на 21 век - българите с компрадорска клика за ограбване кръстена гербсамо банани за вас - това ви стига
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе таралясници гербави стига с тоя ил20тоя витлов и с ловна пушка ще го свалиш кой ще ти пуска ракети по такива хвърчила
115
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а стига бре роби храните американците и се радватетия самолети немогат да припарят там където има зенитни ракети а си спомнете югославия когато ги сваляха тия раптори - не ф16 ки с ракети от 70-те годинипросто искат да храните децата на краварчетата и понеже сте роби ще ги храните
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството че плащаме рекет .Мутренска му работа. Рекет даден рекет приет.6 милиарда ,а няма нищо на среща .
113
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
До Анонимен 132 Имаш чувство за хумор.
112
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"С300/400 колко самолети е свалил за 30 години НУЛА това сте руснаците НУЛА"Не е верно, свалиха собствения си самолет Ил20 в Сирия заедно с 15 крепостници в него.
111
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 години
А за пенсий няма, нали?
110
3
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Анонимен 117 Така се пази социализма с много самолети. Иначе западняците щяха да дойдат и да ни откраднат социализма.
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** така се е изрепчил сякаш се е приготвил да вдига щанги.Погледнете го само,
108
5
 
8
 
! Отговори
русофилски сънища преди 3 години
"Със 112 ракети ще свалиш поне 50-60"В Армения се намира най-голямата руска военна база в чужбина. Та се охранява от С-400, това недоносче има обхват по документация 400 километра, т.е. обхваща и територията на Нагорни Карабах. Защо недоносчето не може да свали дори един дрон, камо ли да свали самолет. Отговорът е защото С-400 е поредният руски б.о.к.лук.
107
3
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе от самолети не разбирам, ама от сметки да. По времето на сделката Кралство Бахрейн, които си имат бая пари договарят 16бр. Ф 16 за 1.2млрд $, а ние ЦЕЛИ 8бр. Ф 16 само за почти 1.9$млрд... май някой наш политик си е платил такса спокойствие на щатите, за да не го погнат.За справка Бахрейн е богато кралство с милион и половина души и територия 765кв.км все едно кръг с 16км радиус. По малка от София. Изводите са за вас
106
2
 
3
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
ДО 120 ВУГГАРОС----ДОСЕГА НЯМА СВАЛЕН ГРЪЦКИ Ф 16 ОТ ТУРЦИ !!,,,НИКОГААААА .ОБРАТНОТОООО --- ИМА ТУРКОШ 3 Ф-16 ----------- СВАЛЕНИ ОТ МИРАЖ 2000 И РАКЕТА АТЛАС ФРЕНСКА !
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе стига сте се джавкали с тея самолетиТе вече са платени и комисионните са взетиДали ще ги видим някой ден на живо Платили сме ще се правим на щастливиНо тук друга история се прокарва.По ефира наш 5G ще се прекарва.Крак вика : Как така лесно стана.А Боко : Паднахте ли ми в капана.Даже 6 G ще мога да предложаИ със 200 Аз аз ще ви го сложа.И последното ми предложение Ще го плати ва'що поколение
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Смях!Да ще ги използваме срещу Русия, ще пускат бомби върху олисялата глава на Путин. А как ще стигнем до Кремъл, ами много е просто Ф22 и Ф35 разчистват за 45 минути руското ПВО и ние като на парад стигаме до Москва.