Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!

Борисов обсъди диалога със САЩ със зам.-държавния секретар Кийт Крак
228
Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!
Снимка: Правителствена пресслужба

Партньорството в сигурността и отбраната обсъдиха на среща премиерът Бойко Борисов и зам.-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак. Двамата приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили", изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

"САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката", отбеляза още министър-председателят. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. "Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика", заяви Бойко Борисов.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците правят по нов вариант на Ф16 за 25 мил $ Китайския е по нов модел с два въздуховода ,а ние купуваме стария модел от 70 те с единия въздуховод като цената на края ще отиде на половин милиард $ за брой с всички други разходи. Турците ги свалят тия хвтрчила на гърците ей така за забавление.Без война дори.
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"F-16 e самолетът с най-много инциденти и катастрофи"Ами нормално е като има 5000 самолета в експлоатация да има повече инциденти от 200 руски самолета накуп годни за експлоатация. Но ако ги сметнеш на брой 100 самолета в експлоатация руските кашони никой не може да ги мине по брой инциденти.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тука някакви момченца си мислят, че животът е серия на Рамбо. Не е, малките, истински пари решават истински съдби. Вие сте отредени да сте страната на губещите.
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ф16 блок 70 е по добър от всичко руско Факт"също и Месершмит и фърчилото на ДаВинчи. Факт на квадрат.
99
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 е самолет за въздушно превъзходство, а Су и Миг са самолети за безцелно хвърчане нагоре-надолу. Може да питате за това генерал Хвърчилков монтиран от генерал Решетников на президентския стол в България.
98
3
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
руснаците за нищо не стават...само най-големият атомен ледоразбивач имат и правят три часа до МКС... иначе се гола вода... и Гешев тони олигарсите...нали така, mukви? :)))))
97
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма защо да се напъват русофилите. Руските самолети са възможно най-големият бо.к.лук досега не са свалили и един Ф15 или Ф16 във въздушен двубой и няма и да свалят, защото не могат да ги доближат на по-малко от 90 километра без да бъдат свалени. Руските ракети въздух-въздух едва едва стигат далекобойност 70-75 километра преди да паднат което изключва всякаква възможност за въздушен двубой с Ф-ките.
96
4
 
5
 
! Отговори
И преди 3 години
И пак е единственият, който прави нещо за армията. Да е жив и здрав!
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"но резултатът с руската техника е плачевен"хахаха затова американосите се изнесоха оакани от Сирия и прежалиха милиони инвестиция в умерените терористи :)))) пей ми, пей ми
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 99"единствено проблема му е че не е добър ако противника ти е развита авиация и ПВО"Искаш да кажеш че арабските страни нямат силно ПВО и развита авиация? Ха-ха-ха, я се чуй бе аланкоолу, всички най-модерни елементи на руското ПВО и авиация ги има в Сирия но резултатът с руската техника е плачевен. За Израел никаква трудност не представлява да отиде до всяка точка в Сирия със самолетите си и да им строши тъпите глви.
93
2
 
3
 
! Отговори
до до 88 преди 3 години
Сигурно за това пропускаш този вариант умишлено, за да не ти пропадне проучването за което си отделил време---------Немъ нуждъ дъ прая проучване, щоту навремето съм фърчал на Миг-21.Мъ дъ тъ питам саму:"Колку съ държавите по светъ дету правят многуфункционални истребители????А, ся *** и си направи Проучване!Шъ останеш мноооогу изненадън колку са малку таквиз държави!-))))))))))
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Ако сте забелязали всички въздушни удари по всички горещи точки на планетата се извършват с F-16""да не би да имаме неволно признание, че сащ са световните терористи?! Нима някой може да е толкова неумен??
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Ако сте забелязали всички въздушни удари по всички горещи точки на планетата се извършват с F-16""Абсолютно видимо е че F-16, e много добър срещу слаби противници, а е още по добър срещу противници които нямат авиация,единствено проблема му е че не е добър ако противника ти е развита авиация и ПВО но това е частен случай и ще го прежалим.
90
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно показателно за дарака СУ е че Армения има глупостта да вдигне 2 самолета и двата бяха свални от турски Ф16. В момента има заповед арменските самолети да си стоят на летището. По същия начин постъпиха и Садам Хюсеин и Хафез Асад за да запазят руските кошници здрави. Дори Садам постъпи още по радикално и скри част от самолетите си в Сирия а друга част в Иран, по същия начин Садам постъпи и с химическото си оръжие. Това химическо оръжие сега го използва от Башар Асад срещу народа си.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееее, тряяяшшеее руски да купи, както и джипове УАЗ-ки. Яд ме е чак :)
88
1
 
3
 
! Отговори
до Велислав Дърев преди 3 години
ЛЬОХМАНН, Ф 15 Е МОДЕЛ --- САМО ЗА Ю ЕС...НАВИИ .НИКОИ НЯМА Ф 15....СЪЩО КАТО 22 РАПТОРАС .------------Тц,тц,тц... лохманъ си ти, бре!!!!Израел 84 Ф-15Япония 200 Ф-15Саудитска Арабия 170 Ф-15Южна Корея също, мъ не знам точно колко.Ф-22 е саму за Щатите.Европейците не щът Ф-15 щоту излиза доста съпичък не само като цена, ами и като подръжка, и има доста високи разходи на един час полет.
87
3
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 3 години
До ВинетуЛеле , но не изпускаш ли нещо важно ,че България е способна сама да си произведе самолети , няма да го постигнем защото не искат да инвестираме в това, но ако го направим тогава целият ти анализ отива на вятъра.Сигурно за това пропускаш този вариант умишлено, за да не ти пропадне проучването за което си отделил време.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоАко сте забелязали всички въздушни удари по всички горещи точки на планетата се извършват с F-16-----------------------Щоту след края на ВСВ, най-воюващата държава е...., точну тъй, САЩ!Ф-16 п опринцип е бил създаден като евтин и лек истребител който трябваше да замени "Томкат" много добро фърчилу, мъ много скъпо и сложно за "масов" истребител!И тъй, съ появяват Ф-15, Ф-16 и Ф-18.А, при руснаците Миг-29 и Су-27!
85
2
 
2
 
! Отговори
Велислав Дърев преди 3 години
ЛЬОХМАНН, Ф 15 Е МОДЕЛ --- САМО ЗА Ю ЕС...НАВИИ .НИКОИ НЯМА Ф 15....СЪЩО КАТО 22 РАПТОРАС .
84
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До анонимен 89Прав си колега. Забравих, че крепостните го отзоваха след издънките на разузнавачите на Рассия!Петолъчниците осиротяха!