Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!

Борисов обсъди диалога със САЩ със зам.-държавния секретар Кийт Крак
228
Самолетите F-16 важна стъпка в модернизацията на армията ни!
Снимка: Правителствена пресслужба

Партньорството в сигурността и отбраната обсъдиха на среща премиерът Бойко Борисов и зам.-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак. Двамата приветстваха все по-динамичния политически диалог между България и Съединените американски щати в резултат на стратегическото партньорство, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили", изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

"САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката", отбеляза още министър-председателят. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. "Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика", заяви Бойко Борисов.

Борисов и Крак проведоха среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а.

Във фокуса на срещата бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доволно се умилква присвоил някакви си пачки пак **
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринГубернатора Макаров си го прибраха след последната издънка с руските шпиони и изгонването на двама нагли руски шпиони от България. Мисля че наследничката му се казва Мутрофанова или Митрофанова както ни я представя руския МИД.
81
5
 
8
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Ся, момчетъ и момичетъ!Най-доброто американску фърчилу е:- Ф-15следвано от- Ф-18 E/Fи накрая- Ф-16 блок 52+, и Блок 70, който обаче сега *** правят.От Европейските Фърчила най-доброто е:- френското "Рафал", мъ многу скъпоп, бе!после- Тайфуна, мъ не е толковъ добър и е същу многу скъпи накрая шведската "евтинийка"- Грипен (почти на цената на Ф-16)Ф-16 блок 70 е отличен избор за нас, въпреки, че аз си харесвам Стършела Ф-18!За руските С-30 и Су-35 забравете, щото ний сме у НАТО.
80
4
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Оставка *** !
79
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Факт е, чеФакт е че говориш празни приказки. Су57 изобщо не е самолет 5-то поколение и поне още 10 години няма да бъде, ако до тогава утиска Русия да стои на географската карта.
78
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Румен Юмручето да се допита до губернатор Макаров как да се откажем от Ф-16 и да вземем "Грипен", че може да пие един чай с полоний!!!
77
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези самолети са нужни само и единстенно на САЩ за да се перчи на Руснаците , а когато замирише на барут американците ще са далеч от тук ....
76
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модернизация на армията нямаме ,такова нещо се прави в САЩ,Русия и подобни не при нас , модернизация на армията означава ,развиване на собствени разработки а не увеличаване на парите които ще харчим за да бъдем потребители на чужди разработки, второто е вариант които не е лош при условие че не се излиза от военния бюджет,но в случая се излиза доста над бюджета което е вредно за всяка икономика.Увеличения военен бюджет без инвестиция в собствената икономика от това увеличение си е чиста глупост.
75
8
 
18
 
! Отговори
СС преди 3 години
България е изнудвана от САЩ да купува оръжие ,скъп ток , безплатни военни бази и гастербайтери на бригади в САЩ !!!
74
8
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Американският вицегубернатор на България на инструктаж в САЩ.
73
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените предатели, пета колона на *** се пукат от яд, че България върви напред!На който не му харесва - Комсомолск на Амур приема емигранти! Бояришник - на корем! Наздоровье товарищи!
72
7
 
16
 
! Отговори
Продажници преди 3 години
Вместо тези български пари да отидат за здравеопазване и образование, ще отидат да подпомагат икономиката на чужда държава. Хвърлени на вятъра милиарди за никому ненужни железа. Това поколение политици ще остане в историята като национални предатели. А България в момента е една от страните с най-бързо умиращото и намаляващо население - от много хубав и перспективен живот сигурно ще да е, ама надали.
71
7
 
14
 
! Отговори
Факт е, че преди 3 години
В директен двубой СУ-57 бие по всички показатели F-35.
70
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 е възможно най-добрият самолет от 4-то поколение след F-15, който имат само 4 страни в света САЩ, Япония, Израел и Саудитска Арабия. Руски таралясници изобщо не участват в този класация защото нищо ново не са показали за последните 50 години.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със тези самолети БГ ще има военна база във САЩ .... ;)
68
16
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 години
България е в НАТО и ЕС, товарищи!Свиквайте!
67
19
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ако сте забелязали всички въздушни удари по всички горещи точки на планетата се извършват с F-16, от страните на Алианса ... Така бе ше и в Сирия, където Израел извършваше въздушни удари по набелязани цели, а когато противовъздушната отбрана на Асад отговори, свали само един руски "Ил-20" имал неблагоразумието да се намира наблизо ... Така беше и на турската граница, където F-16 свали набързо едно злополучно СУ ... А нашите F-16 Блок 70/72 са от най-ново поколение с радрна система, като на F-22
66
7
 
15
 
! Отговори
Съвременни самолети преди 3 години
Модел 1974 г.Само не разбрахме защо Словакия ще плати 1.5 милиарда евро за 14 F-16 70/72, a ние почти за същите пари може би ще получим 8. Че и се каним да предплатим още 8. Докато Словакия са превели половината от договорената сума. КПКОНПИ да се самосезира.
65
7
 
3
 
! Отговори
Димитрис Ставрос преди 3 години
МИГ-29 ВЛЕЗЕ И БЕШЕ ПРИЕТ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ В СССР ...В СРЕДАТА НА ЮНИ 1982 Г...--ООЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ЖИВИЯ БРЕЖНЕВ !!, 6 МЕСЕЦА ПРЕДИ ДА ОТИДЕ ПРИ МАРКС И ЕНГЕЛС НА 10 НОЕРИ 1982 Г.А Ф-16 = ПЪРВИЯ И БАЗОВ МОДЕЛ И ШАСИ------Е ПРИЕТ във ВВС на САЩ -- В МЕСЕЦ МАРТ 1980 ГОДИНА !!ЗАЕДНО С ПЪРВИВ БАЗИСЕН МОДЕЛ на ТАНКА --А1Н1 ( ''ЕИБРАМС'') --- Ф-16 Е ГОРДОСТТА НА 1980 год. и 1981 година !!
64
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че е Борисов комунистите влачиха държавата по корем 20 г. за кеф на руснаците