Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.

Ръстът на минималната води до увеличение и на останалите
187
Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.
Снимка: БГНЕС

През следващата година средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г.

През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.

Още по темата
"Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората", коментира тя.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея - поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

"През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година", добави Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
92, твоя Бокич все още има шанса да изтегли 300 милиарда, да иде да ги сложи в джобчето на чичо ти САМ в САЩ , а ти ги плащаш, както ни "уреди" със самолетите, за които още завод няма.Но какво те кефи това, не мога да разебера?
93
12
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 3 години
Евала прав си За радост на площада скачат разни мишоци, рубладжии и безработни тъпани.Народа обича Бойко, ако не беше така отдавна да го нямаше След 4 месеца пак ще мачка *** и московските ментета.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
93, Хахо пропуснал си още нещо.Ще управлява до смъртта от глад и болести на самия Хахо.Голяма радост, голям кеф, ти да не си мазохист бе?
91
6
 
7
 
! Отговори
Хахо преди 3 години
Браво Бойко ще управляваш най малко до 2034 до пълното изчезване на бсп/бкп и техните разклонения АБВ М. Манолова ,Славчо чалгаря и подобная ***.
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя и Гърция взе 300 милиарда, важното е Бокича да си изиграе картите правилно, да не се осе*е както се казва :)))Разбира се не мисля че е подходящ за премиер, но посочете алтернатива, може би Дългия дето кряска вместо да говори ? :)))
89
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
КУПИХМЕ Ф16 И ПЕНСИИТЕ СЕ ВДИГНАХА. ФАКТ!
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък се радвам, особено на увеличението на максималната, давайте само напред и нагоре.
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата държавна администрация е 10 пъти по-многобройна от държавната администрация на Холандия и както се вижда, върши 20 пъти по-зле работата си.Това е един воденичен камък на шията на данъкоплатците.Обаче там са всичките симпатизанти, близки, роднини и избиратели на управляващата партия. Затова, ако имаше как ще увеличават тази администрация до без край.И пари няма да има за пенсии но ще има за далавери.
86
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Събирайте пари за хакер- Който един ден при пенсионирането ВИ -да ви направи богат с маскимален таван на пенсията)))хахахахахахах Може и да не е хакер -има доста от ГЕРБ които ще ви помогнат)) работата и малките пенсиики са за балъците в БГ!
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да........."средната пенсия".........това е като свинско със зеле, у мене зелето, а у другите свинското!!! А как майка ми да живее с нейните 210 лева, а?????? И на нея въобще и е до едно сериозно място тази "средна пенсия"!!!!! Управляващи, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ????
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
83, само това ни липсваше, както се говори в един виц.Това ли ни гласите празните кратунки от ГРОБ - да задминем Гърция и каквито там си ги изредил по задлъжнялост?Не мерси, стискам палци да ви няма в държавното управление след изборите.И Википедията не е достоверен източник. Там *** и пульо пишат каквото си поискат
83
5
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
С европейската си пенсия, нашия среден пенсионер не може да си поддържа жилището, останало от ЛОШИЯ социализъм.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости, отново хора с най малък принос в системата получават най голямо увеличение, това може да стане само в гербава държава! Така казват на всички да не сте глупави са се осигуряват на истински доходи, давайте по най ниския,а винаги ще се намери един гербавите политика ви вдигне пенсиите за една година с 50%, а на ахмаците на истински доходи с 5%. Да живеят гербавите тарикати.
81
5
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Коко виж сега парите не ги мисли от къде ще дойдат не е твоя работа Ще дойдат от там от където ги взимат и другите Ако не ми вярваш на мен направи следното Има един сайт Википедия му казват Там можеш да видиш примерно колко е задлъжняла всяка страна в ЕС .И ще видиш че ние сме на едно от последните места.Значи докато стигнем гърците или италианците по задлъжнялост има още много хляб да ядем Понималь
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХАХАХА,ами и аз точно това пиша,едните си направиха ИЗКУСТВЕН висок стандарт със 180%ВЪНШЕН ДЪЛГ съотнесен към БВП,румънците вървят по техния път,огромен бюджетен дефицит заради увеличените с 40% пенсии!Точно това казвам,нашите психодеснолеви само пропгандират и манипулират казвайки полуистини!Искат нисък дълг,нисък дефицит,ниски данъци,ниски осигуровки,ниски цени а високи пенсии и заплати!!Само в страната на чудесата с премиерка Алиса го има това.
79
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
При нас нещата са "Болен Здрав носи' Имаме над 2.2 мил пенсионери (бяха преди 5 г -2,5 мил пенсионери) Имаме над 1 мил *** неработещи и на соц издръжка с фалшиви ТЕЛКове и десетки деца- Имаме огромен Държавен чиновнически апарат който се припокрива паралено в длъжностите и задълженията си -Имаме Армия полиция и какво ли не на държавна издръжка-РЕАЛНО имаме около 1.2 мил работещи бедни които изкарват пенсиите и пълнят хазната! Имаме под 18г възраст 1.2 мил деца- И крадене от хазна (НЗОК и т
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция дават 13 заплати и 13 пенсии. Дават допълнителни пари за Велик ден и за Коледа - по половин до една заплата, а не като смешките от Борисов - Сачева.
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
71, и'ди'от такъв, ние никакви заеми нямаме нали?Любимия ти лидер ни набълбука с такива заеми, каквито никога България не е правила и точно ние ще ги плащаме до девето коляно. Хем не каза поне за какво ги похарчи светилото. Достатъчно е да споменем "излишъка" за "златните" самолети, а Сачева пък се изцепи, че нямало пари за пенсии...И за панелка си се сетил, горките гърци, като гледат нашите пенсионери и мечтаят да ги управлява ГЕРБ, нали?
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция връщат от днес пари на пенсионерите след решение на Върховния съд, който постанови, че е противоконституционно орязването на пенсиите по време на икономическата криза, предаде БНР.
75
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До OffБокича е под всякаква критика, но поне раздава на калпак, поне бедните пенсионери да си купят нещо за ядене :) БСП е синоним за грабене и никакви социални придобивки, изключвам ромското население, но те са твърд електорат :)))Въпреки че ми се случи да ям в една пицарийка и да дойде някаква ромка да иска парче щото била гладна, не и дадох, явно вкорененото расистко в мен се обади, после се почувствах като *** :(