БЛС: Дискотеките да се затворят, болниците да останат отворени

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена
24 окт 2020 12:17, Елка Василева
74
БЛС: Дискотеките да се затворят, болниците да останат отворени
Снимка: архив, БГНЕС

Обезпокоен от ръста на случаите на коронавирус у нас, Българският лекарски съюз /БЛС/ излезе с позиция, в която се призовава за затваряне на нощните заведения и дискотеките, както и спортните мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

В позицията на БЛС се казва, че съюзът „е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване.  Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест.

На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото
нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

БЛС е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат последователни.

Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни!

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”.

В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това.

Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:
- затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;
- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Времето на компромиси изтече!  Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани“, заявява БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 80 новозаразени, имахме по 6-7 починали.На 1800 имаме по 20 починали. Някой ще ми каже ли,как при почти 23 пъти повече новозаразени, имаме няма само 3 пъти повече починали.Или някой МНГОО здравео менти или просто се оказва, че виръсът не е чааааааак толокова смъртоносен.
38
0
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Щом не си подал сигнал и не можеш да докажеш твърденията си, автоматично си клеветник.
37
0
 
5
 
! Отговори
пазете се преди 3 години
До ... - Като са ти предлагали пари защо не сезира компетентните органи ? И аз познавам такъв където постоянно повтаряше ,че пандемия няма ,но като му се закачи короната се оказа ,че не и здравно осигурен и чака няколко дни докато влезе в болница,вече е добре ,но пък обслужването не му е харесало.... на такива не вярващи им се връща ,а близките му дали са спазвали карантина един господ знае.На такива им се връща тъпкано.
36
8
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
До АнонименЛеглата свършиха заради пътеките, пич. 15 бона! На мен лично ми предлагаха пари, за да "изляза" положителен заради контакт с някой, на който "са намерили"
35
1
 
3
 
! Отговори
До Стария Несебър преди 3 години
И в Сливен има рибен фестивал в момента.Чакаме и ние след 14 дни справката за заразените.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БАси тъпитеНали затова ги затварят дискотеките ...
33
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
До до 13Не,не е прав защото като затворят реанимацията,нервно интензивно и кардиологията какво да правим???В тези отделения са най тежките случаи!!!Отделно факта че ако се приеме пациент в което и да е отделение и се окаже ковид/+/ се затваря цялото отделение но лекарите и сестрите които са били в контакт с този болен не се тестват зощото иноче няма кой да работи!!!Работата е оплескана от много години но от март досега се взимат само неадекватни решения и лечения!!!
32
3
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
До д-р Ох БолиНапълно съм съгласен с теб!!!БЛС няма право да говори от името на българските лекари!!!Това е една паразитираща организация която ни рекетира.Ако не си плащаш членския внос не можеш да практикуваш медицина!!!Да не би те да са ми дали дипломата и изкарали специалностите които имам???Това го няма никъде по света.Там всички членуват в ЛС но не по принуда а защото те се грижат за интересите на лекарите!!!Нашите само крадат членския внос и правят ненужни конгреси където сами се избира
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да ИЗБЕРЕШ- да ЗАТВОРИШ Б.БОрисов в затвора или да СТОИШ Гладен и без Работа !!
30
4
 
10
 
! Отговори
БАси тъпите преди 3 години
Абе вие къде живеете бе? В тиквуландия е много по - важно дискотеките да са отворени, отколкото болниците!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега дате видим боко какво ще измислиш да отговориш и какви решения ще вземеш нали можеш всичко.
28
3
 
6
 
! Отговори
бг преди 3 години
напълно нормално, в прав текст:подложени сме на атака с биологично оръжие и мерките следва да бъдат както при военно положение.Който не вдява това или е *** или е диверсант
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болници също да се затворат.Морги и гробища също.Всичко да става онлайн.Винету да не излиза навън и да управлява от къщатав Банкя-онлайн.
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само някакви мерки ни набиват в носовете.Нищо добро не се случва.Нещата стават все по зле.Хаос и безредие
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се затворят всички хора по къщите си за 2 седмици, в които да се гарантира обещетение на хората. И след тези 2 седмици да се свърши този филм! Какво е това затваряне едно да отворим друго, при положение се разбра, че имунитет срещу коронавирус НЯМА!
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еб.ати перверзията... от всички страни ти намилат колко е зле положението - вируси, карантини, смърт, затваряме заведения, човали, ковчези, ваксини... и накрая днес.бг с рецепта за:............ "Ябълков пай" Нещо не е в ред работата.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика трябва да се направи точно обратното на това, което пише в заповедта на мутрите. Това, което, мутрите оставят отворено, трябва да се затвори, а това, което мутрите затварят, трябва да се отвори - плановия прием и плановите операции в болниците.
22
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски се оказа много прав.Преките и косвени жертви на епидемията вече са хиляди.
21
2
 
2
 
! Отговори
До 25 Чкчо преди 3 години
ИП не е панацея. Само по себе си ИП нищо не променя. Трябва някакви допълнителни правила, които да се приемат, а почти винаги за тези правила не е нужно ИП.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръчмите и училищата да се затворят веднага, макар, че вече е късно.Подир дъжд... качулка...стана пак.