БЛС: Дискотеките да се затворят, болниците да останат отворени

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена
24 окт 2020 12:17, Елка Василева
74
БЛС: Дискотеките да се затворят, болниците да останат отворени
Снимка: архив, БГНЕС

Обезпокоен от ръста на случаите на коронавирус у нас, Българският лекарски съюз /БЛС/ излезе с позиция, в която се призовава за затваряне на нощните заведения и дискотеките, както и спортните мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

В позицията на БЛС се казва, че съюзът „е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване.  Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест.

На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото
нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

БЛС е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат последователни.

Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни!

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”.

В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това.

Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:
- затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;
- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Времето на компромиси изтече!  Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани“, заявява БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всеки човек със здрав разум ме е ясно, че мерките не са адекватни. Това, което трябва да се затваря, си остава отворено, а това, което трябва да остане отворено, болниците, се затварят . Този вирус не е грип, при който една седмица затваряне на болниците е все още поносимо.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега лекарите да хванат и да си " поговорят" с техните колеги от щаба и съветници на Борисов , които раболепно мигаха на парцали пред него и го оставяха да си разиграва коня
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво служи тоя БЛС? Каква роля играе и от къде се издържа? Много институции, файда йок! Всеки акъл раздава. Хрантутници на държавата. А държавата , това сме ние.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво им дреме на управляващите , тях има къде да ги лекуват . Ще ги заведат и в чужбина , ако трябва Борисов нали разпореди на министрите си , всичко да е отворено , лично негова е вината за ставащото в момента Уж имаше легла , ама се оказа , че леглата свършиха . В допълнение и персоналът се разболява масово . А сега като започнат да приемат болни и в други отделения - ще си пълзи вируса безпроблемно навсякъде безпроблемно из болниците
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да прости починалите медициДа се затварят училища , детски градини , дневните заведения , да се поставят - кпп та на изходите на софия за да намалее разпространението на заразата
14
1
 
4
 
! Отговори
Няма страшно ! преди 3 години
Ще ви лекуват БЧ_+_ и БЧполуме(ец !!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-да политици, какво правим със събития като концерти на открито и закрито? Там най-лесно се разпространяват всякакви вируси!?
12
3
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
С пълна сила върви рибен фестивал в Несебър.Ще бъде неколко дни.Подсъдимият несебърски кмет го откри, за радост на съучасниците му.Заразени ?!Ще разберем, след инкубационния период.
11
2
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Да прав си не е затваряне на болници а просто затваряне на отделения на болниците , в крайна сметка като се затвори едно отделение не е затваряне на цялата болница ,защото болницата има и други отделения които работят.Признавам че не се изразих точно.Но изрично казах че спешна помощ не е затваряна.Което също е работещо отделение.
10
1
 
8
 
! Отговори
Защоооо преди 3 години
Триете коментарите? Ало 111 място ви е много!
9
2
 
11
 
! Отговори
плача беС сълзи преди 3 години
Бай *** Баровец е,цар на нощния живот.Работа не ще да хваща,чашата държи до гроб.Плаче Алигербов Ричко,свършват лесните пари,гyшaта му пълнят всички,като са си бyдaли.
8
1
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
До пръцНе само е дискутирано а е и правено вече при първата вълна , лечения които не бяха свързани с короновирус и не се умира от тях за ден два ,се отлагаха.
7
7
 
8
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
Ей, БЛС!Това, че съм длъжен да ви плащам членски внос за да практикувам, не значи, че съм ви дал правото да говорите от мое име.Вие не сте "българските лекари". Вие сте просто една ненужна организация, която вече 20 г паразитира на наш гръб и НЕ защитава интересите на съсловието.
6
3
 
5
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
До пръцДа.Като се препълни няма да е отворена за нови спешни случаи.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаосът български продължава ! Некадърните и неадекватни управляващи се чудят какъв хаос да създадат, дали да продължат да вадят пари за купуване на гласове чрез парични помощи за каквито преди време казваха "НЯМА ПАРИ" или как да крадат парични средства чрез коронавирусът ! Но така нареченият "народ" няма умствената възможност да разбере измамите на престъпната власт,защото се води от поговорката - "НАВЕДЕНА ГЛАВА, САБЯ НЕ Я СЕЧЕ" и така вечно ще е под някакво робство, в момента комунистическо !
4
4
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
"Това дето аз съм го имунизирал, вие не можете даже да го разболеете." Бай Тошо.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе как така никъде не се споменават игралните зали и казина? Или те ще са облажени от новите мерки, щото ще са единствените работещи в малките часове...
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква да фък е тази снимка?!?!
1
11
 
12
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Казионната организация, превърната в слуга на властта отново си позволява да говори от името на всички лекари, без да ги е питало. Прибират паричките от членски внос, а за лекарите нищо, облажили са се няколко индивида с дебели вратове и *** и са здраво на хранилката. Смешна работа! Оставка!