Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира

При спазване на мерките до 2 седмици няма да са 1500, а 1100 заразени на ден
24 окт 2020 09:36, Елка Василева
208
 Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира
Кадър: БНТ

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден".

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд, като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?", попита Кантарджиев.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене.

Още по темата

Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената."От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.

Според професора не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава", каза Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

"Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана", каза Кантарджиев.

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев изрази надежда, че сега хората ще се вслушват повече, че директорите на болниците няма да мислят само за парите.

"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере", каза Кантарджиев.

Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом не е ужасна страшна смъртоносна болест, защо са тези маски и глоби и стресиране на хората? Повечето се озлобиха и изперкаха. На кого е нужен целия този цирк? Иде ми да си изхвърля пакетчето с 5 нови маски.
155
1
 
23
 
! Отговори
Недо преди 3 години
Айде стига сте писали глупости бе! За да си спестите 15мин чакане на опашка, 30мин въртите телефона на познати, само и само да се мине "по тънкия начин". Срещу корупцията били!За най-малкото търсите човек на наш човек и на всякъде ходите с кутията бонбони бутилката уиски, иначе срещу корупцията били!!! Ами всички като спрем да даваме, няма никой да си иска! Давате щото искате да прецакате тоя до вас!
154
5
 
5
 
! Отговори
Синонимен речник преди 3 години
Държава - съществително, синоними - народ, нация, страна !!! Заменете в изречението "Държавата не иска да се справи с корупцията" синонимите на "държава" - получава се "Народа не иска да се справи с корупцията" - сега стана ли ясно?!?!
153
9
 
9
 
! Отговори
КОРУМПИРАНА КОЧИНА преди 3 години
Спрете корупцията в държавата.Не ме интересува никакво кови.
152
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 170Държавата ни е член на ЕС, ако не си разбрал. Държавата не е само България. Държавата е ЕС.ЗАЩО НЕ СЕ СПАЗВАТ ДОБРИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПРАКТИКИ ТУК ОТ ДЪРЖАВАТА?ОСТАВКА!
151
4
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКАААААА преди 3 години
До До 169Държавата има дори ЗАДЪЛЖЕНИЕ и АНГАЖИМЕНТ да спре с корупцията пред народа на ЕС.Но не го прави. ЗАЩО???????
150
0
 
15
 
! Отговори
До 170 преди 3 години
На година минавам средно 80 000км, имам книжка от 18 години и до сега подкуп на полицай не съм дал!!! Има как, стига да искаш! "Държавата" си ти бе пич! Ти, семейстовото ти, приятелите ти, техните приятели! Вие не можете да живеете без корупция! Държавата не е летяща чиния над главите ви! Вие си я избирате, вие си я правите такава! Държавата е огледало на народа който живее в нея!!! Няма да го разбереш! Съжалявам, че си губя времето! Плащай 10% и карай с 200, някой друг натиска газта, не ти
149
3
 
4
 
! Отговори
РЪКОПАШЕН БОЙ преди 3 години
Единствено държавата може да спре корупцията.
148
2
 
13
 
! Отговори
До 169 преди 3 години
Кога държавата е казала, че не се интересува от жертвите при катастрофи?!?! Правят се акции, вземат се мерки! А народа какво прави?! Като наближи камера кара с 40 след камерата с 180 до всеки шофьор ли да има полицай! Сами не се пазите, сами сте си безотговорни! Поговорката помогни си сам за да ти помогне и Господ знаеш ли я?!?! Не с случайна и е вярна! За де се промени държавата, трябва всеки в нея да се промени! С този манталитет който показваш, няма как да стане!Някой от горе за 800 дни? НЕ!!
147
3
 
1
 
! Отговори
шАфьорче преди 3 години
Всеки шАфьор в Републиката знае цената на корупцията при пътните полицаи.Цената е 10% от цената на глобата.А държавата защо го позволява това? Единствено държавата може да спре корупцията. Не може да кажете, всички трябва да спрат да дават, щото никой няма да спре ей така.ДОВОДА ТИ Е МЕКО КАЗАНО TЪП
146
3
 
4
 
! Отговори
Бияч на шАфьори преди 3 години
До До 163Не може държавата да каже, че не я интересува за жертвите при катастрофи, но много да я интересува за жертвите от Кови...Това са ДВОЙНИ СТАНДАРТИ.
145
1
 
6
 
! Отговори
До 167 преди 3 години
За да има корупция трябват поне два субекта - даваща и получаваща страна!!! Като не искаш да има корупция, не даваш подкуп, а си плащаш нарушението или оставаш без книжка - по малко автомобили на пътя, по малко убити! Сещаш ли се? Колкото е виновна държавата, толкова е виновен и народа в тази държава!!!
144
3
 
7
 
! Отговори
1990-2020 преди 3 години
от 1990 до 2020, в България има 300 000 убити и ранени в автомобилни катастрофи.Чули ли сте държавата да взима мерки за опазване на тези животи? Не сте чули, защото няма кяр. Държавата има кяр да има корупция при нарушение на правилата по пътищата - за това сте чували вече, нали? :))На държавата не и пука за здравето на хората. Не си правете илюзии.
143
1
 
5
 
! Отговори
До 163 преди 3 години
И с шофирането и с Короната е едно и също!!! На вас не ви пока за вас и семействата ви, чакате на държавата да и пука и да ви пази!!!! Всеки сложил розовите очила и си казва "на мен няма да се случи" и кара с 200, ама като стане белята държавата не контролирала. Кога ще чуя българин да каже - абе аз съм си виновен?!?! Все държавата виновна!!!
142
0
 
2
 
! Отговори
Как става преди 3 години
В Германия излезе препоръка на профсъюзите за проветряване на работно помещение (без вентилация) чрез отваряне на прозорец Fensterlueftung 5 мин. на всеки час или през почивката за по-дълго.
141
4
 
5
 
! Отговори
Dido преди 3 години
Джафкайте, джафкайте, скоро всички ще питате защо държавата не се погрижи, защо държавата не неложи по строги мерки!!! Няма да се питате абе ние къде бяхме та не спазвахме мерките!!! Българина е такова животно, все някой друг му е *** в гащите, голям е герой да предизвиква съдбата, ама съдбата като го удари през лицето, вика що *** биеш!?!? Скоро ще замирише и пак ще се питате ама кой ми *** в гащите. То вече понамирисва ...
140
5
 
5
 
! Отговори
Хммм... преди 3 години
До умникТо и в катастрофи умират много хора, хиляди остават осакатени, ама не са ви забранили да шофирате? На държавата май не и пука особено за животите на гражданите, а и пука да си прави лева от лекарства, маски и спирт.... СРАМ!
139
0
 
3
 
! Отговори
Как става преди 3 години
И кой ти пречи да си отвориш 4 пластовия плътен прозорец и да проветриш със свеж въздух ?----Сградите с енергиен паспорт нямат отварящи се прозорци.Иначе това е добро решение: в офис за 2 до 4 души на всеки час 5 минити проветряване с пълно отворен прозорец.През зимата става по-неприятно, особено на колежките доста им е студено, но трябва.
138
4
 
10
 
! Отговори
ЗЛОБА И ОМРАЗА преди 3 години
- Очаквам много хора да измрят! Яко да измрат!- Ама чакайте, как така?- Ем, ши видиш!* става и си тръгва *СРАМ! ПОЗОР!
137
6
 
7
 
! Отговори
умник преди 3 години
Така е,не е нещо кой знае какво,само дето хора умират!Иначе няма страшно!Баси!