Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира

При спазване на мерките до 2 седмици няма да са 1500, а 1100 заразени на ден
24 окт 2020 09:36, Елка Василева
208
 Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира
Кадър: БНТ

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден".

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд, като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?", попита Кантарджиев.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене.

Още по темата

Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената."От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.

Според професора не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава", каза Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

"Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана", каза Кантарджиев.

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев изрази надежда, че сега хората ще се вслушват повече, че директорите на болниците няма да мислят само за парите.

"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере", каза Кантарджиев.

Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
8
 
! Отговори
гост преди 3 години
Този е единствения читав в целия щаб май. Имах надежди и за Кунчев, но се изпариха отдавна.
95
1
 
1
 
! Отговори
До 103 преди 3 години
Не е един, много сте!!!
94
7
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Оставка на щаба! 50% не носят маски на открито.
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От март досега ни плашеха с тази зараза и сега като вече видяха, че не само са ни наплашили, а направо са ни побъркали, тоя се показва и ни казва тоя, че не е опасна зараза и не е смъртоносна! Аз вече вече не само съм наплашен и побъркан, а и объркан!
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на всеки интелигентен човек му стана ясно, че разпространението НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОКТРОЛИРАОбаче може да се контролира колко време ще се крадат и раздават пари заради този циркДа бъдеш или да не бъдешТова е въпроса
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво му е опасното на двустранна пневмония? То си е лека болест. Още повече, че повтаря, може по два-три пъти на година да си я караш.
90
6
 
2
 
! Отговори
Умен човек преди 3 години
За всичко са виновни комунистите!
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А жестокият комунистически диктатор Лукашенко защо не налага насилствена принуда за носене на маски наморници и спазване на разстояние от 1.5 метра за да потуши протестите и да контролира хората както се полага на всеки жесток комунистически диктатори, ами в Белорус при жестокият комунистически диктатор животът си тече нормално?
88
5
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Донякъде е и страшна, и смъртоносна болест. Бая народ си отиде по света...
87
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ох, кога ще си отиде комунизма и комунистите да дойде капитализма да станем материално богата страна и да живеем като материално богати хора, ох... да придобиваме богатство, да си удовлетворяваме на желанията, да се благоустройваме материално и да се наслаждаваме на изобилие на удоволствия, ох!
86
8
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Знаем, че не е ужасна и смъртоносна болест, а обикновена настинка и мерките дето се въвеждат са пълна глупост. Какво контролиране бе, не може да контролираш нещо дето един ден до всички ще стигне и всички ще трябва да придобият имунитет против това нещо.
85
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука някакъв побърканняк ни побърква всеки ден и по цял ден в главата са му комунисти, комунисти, комунисти ....
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на стегнация за която се говореше още преди да се появи тоз тип коронавирус за какво им трябваше масова карантина от тоз тип по вид и начин на развитие,че да се съсипват икономики в голям мащаб по сфери на съществуване и организации на дейности в действия,че заедно с тях цели системи-здравни,образователни,транспортни,индустриални,стопански,туристически,културни,спорт и др. по разновидности на търсене как услуги спрямо производствени бази,средства и отношения в пазарни принципи с модели.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отивам да правя едно кросче в парка. Трябва ли да си нахлупвам качулка и да се пазя на разстояние от заразените баби и дядовци?
82
4
 
5
 
! Отговори
ДО 99 преди 3 години
хахаха Радев Пауър Пойнта сега ще им направи презентацийкахахахаха
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според "президента" радеф такъв вирус няма а е измислица на ГЕРБ
80
7
 
7
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд, като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?", попита Кантарджиев.Ами защо пита? Ние го питаме?Той нали е член на НОЩ или е забравил?
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училищата и детските градини започват външните квалификации. В Пловдив вече са организирани външни квалификации извън гр. Пловдив за следващия месец в съботите и неделите.Тези квалификации са задължителни. Учителите не искат на ходят 2 дена с автобуси да се тъпчат по 30 или 40 човека за някакви си сертификати с 3 точки кредит да подлагат здравето си на риск.КОЙ ЩЕ СПРЕ ТЕЗИ КВАЛИФИКАЦИИ? ДИРЕКТОРИТЕ ПЕРАТ ПАРИ С ФИРМИТЕ ОТ ХОТЕЛИТЕ И АВТОБУСНИ ПРЕВОЗИ.КОЙ ЩЕ ЗАБРАНИ ЕКСКУРЗИИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ?
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!----Не става дума за колониите, а само за западния свят. Другите сме на дъното и без пландемия.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е баба Изперкел и тя да каже нещо по въпроса?