Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира

При спазване на мерките до 2 седмици няма да са 1500, а 1100 заразени на ден
24 окт 2020 09:36, Елка Василева
208
 Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира
Кадър: БНТ

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден".

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд, като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?", попита Кантарджиев.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене.

Още по темата

Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената."От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.

Според професора не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава", каза Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

"Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана", каза Кантарджиев.

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев изрази надежда, че сега хората ще се вслушват повече, че директорите на болниците няма да мислят само за парите.

"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере", каза Кантарджиев.

Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
Еди преди 3 години
Положителен PCR тест означава само, че сте се срещали с вируса в последните два месеца. Т. е. увеличението на положителните тестове е нещо нормално ( защото вируса се разпространява сред населението). Големият въпрос е кога да отидете в болница? Ако се чувствате нормално здрав, по-добре не постъпвайте в болница, защото там почти сигурно ще се разболеете ( има много по-голяма концентрация на вируси). Но ако не влезете в болница рискувате да не могат да Ви приемат, поради липса на легла.
175
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Берем плодовете от "великите въстания" на Черепа и другите крими в България.Метежите бяха ковид кластари, спор няма.
174
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болестта е нова, недокрай изследвана и досега няма противодействие с ваксина. Който може да си закупи кръвна плазма, бързо оздравява, а който не може да стори това поради високата цена на плазмата - зависи каквото Господ му е определил. Обърнете внимание: умират хората на средна и надсредна възраст, като вирусът коси и хора със съпътстващо заболяване, и здрави. Децата са вирусоносители, а старите хора се пазят.Руснаците започнаха масово да се ваксинират. Да видим първите резултати. Немска фирма
173
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам само едно заболяване и то не е корона. Това е психично заболяване - маса народ вярва в невидим вирус, който убивал хора. Вие всички сте луди и имате нужда от спешна психологическа помощ.
172
4
 
0
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Щели да доведат до резултати, дрън, дрън. Цяла Европа я тресе короната, обаче Кантарчо все още си мисли, че като носим маски и ще се оправят нещата. Няма как баце, яко ще се мре, шефа на Пирогов го каза още преди няколко месеца.
171
1
 
1
 
! Отговори
мишо преди 3 години
Ей ***, избери си една от двете думите Опасна или Неопасна и повтаоряй само нея. Какви са тези ту Опасна ту Неопасна. Кой ще ти вярва на простотиите. Не си специалист а Боковски говорител
170
4
 
9
 
! Отговори
XIKS преди 3 години
До The Real Бай Иван 80% ОТ ХОРАТА НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ МАНГЪРА Е ПРАВ
169
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
250000 умрели за 2 години, даже няма да ги усетим
168
23
 
12
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Намирисва ми, че Мангъра скоро ще го бият собствените му фенове. А те са бая простички хорица - на неговия акъл.Очаквам новини ...
167
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Радев да изгони простаците и крадците от управлението на държавата. ЕС ни даде картбланш да се справим сами, като каза че това си е наш проблем. Лъжата трябва да се унищожи изцяло, а не само донякъде и чак тогава ще преминем на едно по-високо ниво на съзнание. Разследване на Коронакризата и д.т Мангъров да поеме дейността на щаба.
166
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто в България започнаха да се заразяват и умират хора от този вирус има повече починали в сравнение с миналата година, а трябва да са по-малко заради намалялото население на България. Манипулаторите винаги сравняват от началото на годината, за да включат и месеците когато вируса все още не заразяваше в България и така да "докажат" лъжите си.
165
5
 
2
 
! Отговори
Тъпчо преди 3 години
Прости коментари,проста държава.
164
6
 
11
 
! Отговори
мхм преди 3 години
До О хо хоА помниш ли още в началото, как мангъра каза че всички ще се заразят? Неизбежно е, това е вирус, всички ще се заразят, но повечето ще го преминат. Както грипа. Помниш ли го това???
163
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИМАШЕ ОЩЕ ЕДИН КАТО ТЕБЕ ДОКТОРЕ ДЕТО СЕ ПРАВЕШЕ НА ГЕНЕРАЛ ПРОФЕСОР ДОКТОР И КАКВО ЛИ НЕ И ВСЕ КАЗВАШЕ КАК ЩЕ *** А НЕ КАК ЩЕ УМИРАМЕ СЕБЕ СИ НЕ СЛАГАШЕ- СЕГА СИ ТИ НАРЕД МНОГО СМЪРТОНОСНА Е СТИГА ДЕ ОТИДЕТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ И ПОМАГАЙТЕ ЗАЩОТО ТАКА Е НАЙ ЛЕСНО ОТ ТЕЛЕВИЗОРА И САЙТОВЕТЕ ДА ЛЪЖИТЕ И СТРЯСКАТЕ БЪЛГАРИНА - ИСКАМ ДА КАЖА НА ДОКТОРИТЕ ЧЕ ТЕ НЕ СА ЗАГИНАЛИ А СА ПОЧИНАЛИ ЗАГИНАЛИТЕ СА В КАТАСТРОФА А БОЛНИТЕ СА ПОЧИНАЛИ КАТО СЛУШАМ КАК СЕ ИЗРАЗЯВАТ НЯКОЙ ЛЕКАРИ СИ КАЗВАМ ВСИЧКО Е ЛЪЖА
162
7
 
12
 
! Отговори
язе ли съм прост преди 3 години
миналата година колко са починалитази година колко ?? и сравняваме ДО МОМЕНТА ИЗЛИЗА ПО-МАЛКО ПОЧИНАЛИ ОТ ПРЕХОДНАТА ГОДИНА ...ИЗВОД КОВИД УВЕЛИЧАВА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТ В ***...КО НЕ РАЗБРАХТЕ..
161
5
 
23
 
! Отговори
Тъпир преди 3 години
Как не смъртоносна бе? Нали обещавахте чували с трупове навсякъде, катафалки, хладилни камиони. Що обърна палачинката бе?
160
22
 
8
 
! Отговори
999 преди 3 години
Естествено, че ние сами сме си виновни. Защото слушахме такива като Мангъров. А никой не му потърси сметка. Дори Лекарският съюз. А на този трябва да му се оспори дипломата. Моя позната си лекуваше детето при него и 100 лв. , за да спре една ди.ария. Но не успял. После го излекуваха с хомеопатия. Факт.
159
24
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Мангъров е един от основните виновници за увеличените случаи. Повечето млади му вярват и не носеха доскоро никъде никакви маски. А той ги лъже яко. Сега ще го усетят на свой гръб. Може да не са те самите, но родителите им - да. Но на повечето млади не им пука за собствените им родители.
158
3
 
11
 
! Отговори
къде е вината ? преди 3 години
да се контролира ама стадото иска стадионите , фризьорските салони , фитнесите , чалготеките и моловете да са отворени , а там контрол няма ! всеки ден се говори да се спазват мерки , налагат се мерки - недоволство , не се налагат - пак недоволство , правителството било виновно че заболелите се увеличавали ! ше видите какво ше стане като гражданите тръгнат да прибират туршиите и свинското от родните си места . не правителството , ние сме си виновни !
157
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този субект с турската фамилия няма кураж да си обръсне мустака да не му се смеят хората,задръстен комплексар,но ще дава акъл по тв.