Местим стрелките на часовника тази нощ

Връщаме се към зимното часово време
24 окт 2020 09:52, Елка Василева
41
Местим стрелките на часовника тази нощ
Снимка: архив, БГНЕС

В 4.00 часа през предстоящата нощ /събота срещу неделя/ се връщаме към зимното часово време.

Това означава, че връщаме стрелките с един час назад. Така 4.00 часа ще стане 3.00 часа и ще имаме един час повече сън, което ще ни даде възможност по-лесно да се адаптираме към зимното часово време.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на XX век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа не завърши с решение по въпроса през 2018 г. Като резултат прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза се отложи за 2021 г.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
0
 
! Отговори
байван преди 3 години
Няма стандартно и нестандартно време . Времето е едно - астрономическо .А кой и как си наглася часовника и живота спрямо това време е нещо съвсем друго. Аз лично предпочитам вечер по до късно да ми е светло отколкото да е светло сутрин рано т.е.лятното . Много се надявам ,когато пак започне да недостига ел.енергия, поради електромобилите например, да върнат смяната на часовото време и да кажат ,че всъщност е много полезна.
23
2
 
1
 
! Отговори
байван преди 3 години
До Случаен минувачКогато я загубиме тая идиотщита ,тогава ще я оцените , колко хубава е била ,защото аз си спомням времето когато я въведоха и как всички я оцениха като най-великото изобретение.
22
3
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Дано вече да се спре с тази идиотщина. Дори само на лятно време да се остане, пак е по-добре от това непрекъснато да се въртят стрелките.
21
1
 
7
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Преди 10на години работих по корабите и намериха товар от Украйна за Тайван. Капитанът беше малко хахав и вика, няма да сменяме часова зона през два-три дена, а само ако трябва. Минахме Суец и вече след Индия почна да съмва в 1-2ч корабно време, боцманът взе да настоява да му говорим, че не е удобно. Лягаш примерно в 17ч и ставаш в 0100 за сутрешна вахта/работа. Накрая кандиса и завъртяхме направо с 5ч и готово. Това със зимното е нищо,...само 1час, юе го преживеем
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм да си останат и астрономическото и лятното време, но ако остане само едното, нещата са пределно ясни, връщаме се към това, което беше преди 1979 година. Лятното време е подходящо за лятото и не е подходящо за зимата, докато астрономическото време е подходящо за през цялата година. Има държави, в които надделяха малоyмниците и си въведоха лятното време, след което им се наложи с масови протести да се върнат към астрономическото време.
19
4
 
8
 
! Отговори
681 преди 3 години
Простотиите на тези от запада край нямат!
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това човечество е толкова тъпо, че не може да разбере, че смяната на този час ти съсипва природния биологичен ритъм. Вече от много дълго не ми е чуждо да знам, че българина е най-големия *** и умствен деградант на тази планета. Успешно са ни изсмукали мозъците още поне преди повече от 60 години насам. Поздравления. Носете си маските и бъдете ***. По лесно е да нямаш съзнание и да вярваш, че имаш някакъв смисъл.
17
17
 
6
 
! Отговори
Кривославен преди 3 години
България нали реши да остане на лятно часово време? Дано това "местене" на стрелката утре да е за последно. Тия, които искат постоянно да са на тъмно, да заминават на север.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 21,главоломно *** си, времето от 24 часа, 7 дни и 365 часа е измервателно изобретение на хората. Бе това го дават дори по телевизията, каква природа какви 5 лева. Не мога да повярвам, губя вяра в човечеството, заклевам се.
15
3
 
8
 
! Отговори
Пена общата преди 3 години
Колко стрелки трябва да преместя за една нощ? Питам за една приятелка
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес в 4,00 часа през нощта ще го преместим заедно
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как да си преместя "стрелката", като точно по това време тя показва твърдо 12 часа?
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви икономии от осветление, като ламБите си светят денонощно?!
11
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да остане само лятното часово време.
10
9
 
14
 
! Отговори
Климата преди 3 години
До времето, хората тука, от далечни времена до 1979 г., са си живели по астрономическото (зимни) време, ама не са знаели горките, какво изпускат ... За нашата географска ширина, зимното време е ОК, слънцето най - високо, малко след 12 ч (зимно време). А какво пречи, малко по ранното стъмване , ще се загубиш ли?
9
3
 
7
 
! Отговори
До бай Тъпчо преди 3 години
Накефи ме, и аз съм от клуба на зевзеците и 35 г. живея със себеподобен. И моят ръси подобни бисери и се смеем като изоглавени. Да речеш, че всичката ни е наред...не е баш така, ама с майтап по-лесно се живее. Ако и двамата не бяхме такива, сигурно и 3 м. нямаше да изкараме.
8
3
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Всички го местят днес, красота!
7
2
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Одеве гледам жената взела будилника в скута и хем пъшка, хем върти ли, върти отзаде.Викам и, --Какво правиш *** жена, какво ти е виновен часовника та го мъчиш?Пък тя вика, --Ами нали трябва да го връщаме назад бе, искам до утре да го върна барем с двайсе години поне, ама мазоли ми излезнаха на пръстите, много трудно са въртят тези бурми бе.Ееей двайсе годин назад и са прищяли бе... за какво и са да я питаш, като пак с мене ща ги кара бе?
6
6
 
9
 
! Отговори
Жо преди 3 години
ЧАСОВНИКАРИТЕ не препоръчват да се въртят назад часовниците със стрелки. По-добре спрете часовника поне за един час и после го настройте.
5
8
 
23
 
! Отговори
Времето преди 3 години
Трябва обратно да завърти стрелката. Тъй като се стъмва по-рано, сега денят съвсем изчезва.Излизаш от бачкане и вече е тъмно!Обаче целта не е хората да са добре, а да върви повече икономика.Икономиката изяжда времето на хората.