Ваксина срещу коронавируса в България – около Нова година

Има договорени дози от 2,5 млн. от препарата за рисковите групи
24 окт 2020 07:38, Елка Василева
230
Ваксина срещу коронавируса в България – около Нова година
Снимка: архив, БГНЕС

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 ще е в България около Нова година. Най-напред от нея ще се възползват безплатно рисковите групи - хора с хронични заболявания и възрастните. Това съобщи пред “Труд” зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

“Силно се надявам по Нова година ваксината да е в България. Фирмата е изключително отговорна и се полагат всички усилия за пълна безопасност на препарата, който предстои да бъде регистриран от Европейската агенция по лекарствата. България има договорка да получи 2,5 милиона броя от препарата основно за рисковите групи - с придружаващи заболявания и възрастни хора”, каза още Пенков.

Още по темата

Попитан дали в Бразилия след смъртен случай на 28-годишен мъж тестването на ваксината е спряно, той съобщи, че вече има доказателства, че мъжът е бил от плацебо групата.

На 28 август ЕК съобщи, че е подписала договор от името на страните членки с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната ваксина срещу новия коронавирус. Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Когато дойде Оксфорската ваксина шъ съ види коя е по-ефективна и безопасна- английската или рускатаМежду другото добре е, че започват с тъй наречената "рискова група" и с възрастните.... за всеки случай! (Сарказъм, бе!)Но, до Нова Година има още доста време, тъй че дет съ вика " Знай ли го дали съ знай"!)))))
149
13
 
5
 
! Отговори
БезсмъртниС некролог преди 3 години
Когато дойде ваксината и половината българи се имунизираме,ще дойде и Видовден.Ще се види,че имунизираните не умират от covid,а неимунизираните ще продължат да си умират както досега.Досега в BG, от хората с положителен PCR, съотношението умрели към излекувани е 6% умрели и 94% излекувани. Новодиагностицираните тепърва ще влизат в някоя от двете групи - към Орландовци или вкъщи.Абсолютната полза от ваксинирането ще бъде доказана с факти!Много приказки на пазара!Безсмъртието е до некролога ви!
148
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируси и ваксини нямат почва у нас. Даже и баба на село го беше чула. Оня ден ме пита: Верно ли, баби, искат да ни уморят с някаква ваксина?
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се "възползват" само зомбита, което е добре. Ще намалее популацията им.
146
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да изчакате малко. След фиаското преди няколко дена трудно ще намерите кандидати да последват доброволеца към вечният покой.
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
AstraZeneca ваксината има доста странични ефекти и ние затова ли нея точно ще я пробваме, немската ваксина засега няма отрицателни последствия и руската също засега трябват още резултати , но британската ваксина вече има лоши резултати обещаха че ще отстранят проблема но ще първа, ще се работи за отстраняването им.
144
7
 
5
 
! Отговори
Дедо ви преди 3 години
Дано скоро да чипират с малко мозък, че това е най-наложително в момента. Дори някои трябва да се чипират поне два или три пъти.
143
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
134То е ясно като бял ден. Иде реч за голяма манипулация и мирише на крупна афера със здравето на хората за пари.Абсурдно е да се прави плацебо с друга ваксина! Това или е една лъжа, за замазване на положението или така наречените "тестове" са просто измама, за да се пробута ваксината на пазара.
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината против мененгит е тествана когато трябва и одобрена. Тоест не е имала вреден ефект.Подозирам, че така замазват положението.От какъв зор ще правят плацебо с друго лекарство? Абсурд. Тогава това не е плацебо.Според мен, лъжат и замазват положението. Писаха в Интернет, че докато правителството им е забранило опитите, те произвеждали ваксинатата и пълнели с нея складовете. Вместо да спрат и да търсят грешка, търсят обяснения. Дано не съм прав.
141
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случая не ги инжектират с вода, а с друга ваксина - такава против менингит. Та може и от нея да е умрял, гаранция франция. Големият въпрос е ЗАЩО не се използва истинско плацебо - физиологичен разтвор, а друга ваксина и то с доста спорна репутация?
140
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжат умрял от плацебо ефекта? Пак лъжа.Плацебо ефект няма, освен ако министъра не знае какво говори. Всъщност ваксинират част от хората с ваксината, а останалите с плацебо - вода. Така проверяват дали ваксината работи, за да се създаде условие за сравнение.Няма как "мъжът да умре от плацебо ефекта". Доказано е, че е получил възпаление на гръбначния мозък от маймюнския адено вирус.Министърчето ни успива.
139
0
 
1
 
! Отговори
BBC преди 3 години
"Само около половината доброволци в проучването получават действителната ваксина Covid-19 от Оксфордския университет. На втората група се дава съществуваща лицензирана ваксина срещу менингит."
138
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебела лъжа:Фирмата е изключително отговорна и се полагат всички усилия за пълна безопасност на препарата...Този препарат доведе до осакатяване на тестови пациенти и дори до смърт на някои от тях. При това "всички усилия" се полагат, за да не се прави пълно тестване на ваксината, ами да се пусне на пазара без тестване или с занижен контрол, защото са натрупали запаси и това струва пари.Министърът да не е рекламен агент на АстраЗенека?
137
0
 
3
 
! Отговори
до Perez преди 3 години
Ние знаем, очевидно в Астра Зенека се правят на ощипани
136
2
 
5
 
! Отговори
ОПЪК ЧОВЕК преди 3 години
До А дано!Ама надали!........точно обратното......от ковид досега никой не е умрал......колкото ги има са от съпътствъщи .......обаче от ваксината ще е в пъти по сигурно.....+ 5G в комбинация!
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оксфордската ваксина срещу COVID-19, която се прави от АстраЗенека на базата на маймунски аденовирус и при тестовете на която има умрели пациенти, ще бъде налична в България? Интересно как, ще се появи в България, след като се очаква тестването и да приключи догодина - пролетта или лятото?Руската ваксина, която е на базата на човешки аденовирус и при тестове на над 40 000 човека няма нито един страничен ефект, няма да се внася. Не е достатъчно демократична.Тенкю Борисофф, конгратулейшън!
134
2
 
4
 
! Отговори
Perez преди 3 години
Вие изобщо знаете ли какво означава пласибо? Боже мой! Как може да говориш глупости, като дори не знаеш за какво говориш!
133
2
 
8
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Плацебото била друга ваксина...срещу менингит. Еми то всяка ваксина ще е с по- добри показатели за безопасност отнесено към тази втора ваксина, която дава в световен мащаб най - много странични ефекти. Тоест, сравнението е предварително известно в чия полза ще е. Би трябвало да ползват истинско плацебо, друга ваксина НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ИЗОБЩО ПЛАЦЕБО. ЛЪЖАТА Е ОЧЕВАДНА.
132
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дежурните *** отново за налазили коментарите !
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали всички фирми използват ваксина за плацебо - знам само за Астра Зенека и това коментирам.