Всеки втори българин с по-малко доходи заради COVID-19

Какви са показателите на българската икономика по време на криза?
24 окт 2020 01:25, Красимир Ангелов
26

Повече от половината българи получават по-малко доходи вследствие на кризата, причинена от пандемията. Това показват данни от проучване на Кантар по поръчка на Европейския парламент. Изследването е направено в периода 25 септември – 7 октомври сред 25 хил. граждани от всички държави-членки на Европейския съюз.

Изследването сочи, че 53 % от анкетираните българи имат намалени доходи заради пандемията от коронавирус. 26 на сто от нашите сънародници очакват кризата да се отрази на техния приход в бъдещ момент, а само 15 % твърдят, че няма да усетят финансова промяна.

В Европа близо 40 на сто посочват, че доходите им вече са спаднали, а 27 % смятат, че това ще се случи скоро.

България е в челната петица сред страните в ЕС с орязани доходи, като първо място заема Кипър с 57 %, следвана от Гърция, Испания и Румъния с 55 на сто.

От анкетираните страни най-слабо засегнати се оказват жителите на Дания (17 %), Швеция, Финландия и Люксембург (19 на сто).

Какво ще се случи с българската икономика в следващите месеци и как да тълкуваме данните от проучването? Разговор по темата с Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
cul-nedocul преди 1 месец
sled 10 dni de pocakaite malko idva vaksinata
19
1
 
6
 
! Отговори
Напиши коментар преди 1 месец
Не Covid-19 е причината, а липсата на образование на управляващите. Ако погледнете кои страни са най-малко засегнати и направите връзка с нивото на образованост, ще стане ясно, че има права зависимост. Особено в Швеция, където на образованието се обръща огромни внимание, а мерките са не особено тежки. Така, чрез правилни средства се занижава въздействието върху доходите на на населението.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И по-зле ще става.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите на всеки българин отиват за издръжката на хиляди региони щобове и персонала работещ в тях.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откритите пазари, които от отдавна са със силно намаляла клиентела поради алчните цени, упорито си поддържат стоката като за изложба, продавачите висят там целодневно, а купувачи се мяркат поединично от час на час и купуват нищо. Откъде черпят доходи тия пазари-музеи ? Зиме, лете, пандемия - все са си така.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПР 8

Същата история и при мен. Точно 2008-ма беше последната година, в която ми актуализираха заплащането. Помня, че дотогава имах пари и за заведения, и за ремонти, и за почивки и други "глезотии", а напоследък живея като робот - строго определени храни, дрехи само при необходимост, празниците вече не са ми радост, а тежест заради подаръците и пр., които нарушават изтънелия ми бюджет. Обедняване.
14
0
 
4
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Шкафчето на Тиквата е пълно...
13
0
 
4
 
! Отговори
Не е заради ковид преди 1 месец
Неадекватните решения и политики на тиквеното правителство от началото на пандемията, съвсем очаквано нанесоха финансови и други щети на много хора.
Предложените мерки - теглете кредити.
Реакцията на хората - протести и искания за оставка.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже много неща се "орязвст" шоради пандемията, но цените вървят устремно нагоре, време е да се орязват и иначе редовно "актуализираните" и драстично високи заплати на държавните служители. Ф
Дори наполовина, такива заплати са пак хипервисоки. Положеният труд пък е смешен в повечето случаи, та и никакъв. Не са тайна щедроплатените синекурни длъжности,дето дето ако хич ги няма, за никого и на нищо няма да е в ущърб, дори на голям против
и на голяма ползу роду.
11
4
 
1
 
! Отговори
Станка преди 1 месец
Нали няма пари що ходите по кръчми чак опашки има
10
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Дори и да си със запазен доход, цените се вдигат всекидневно на всичко. А заплатата не. Значи всеки първи обеднява всекидневно. /Без държавните хрантутници/.
9
1
 
7
 
! Отговори
Аз Българинът преди 1 месец
Добре де,паднал дохода на БЪЛгарина,който е най -ниският доход в Европейския съюз ,а същевременно PCR теста е 130лв.,докато познати казаха,че в Германия са си направили за 50тина лева/25€/. Е излъгали ли да ме???
8
0
 
12
 
! Отговори
Всеки точно преди 1 месец
Дойде здравна криза и всички се сгромоляса? Значи някой някъде не си е вършил работата и само е отчитал дейност. Тоест, като се почне от главния *** и се стигне до дребните калинки във всяко едно министерство. Пълно безхаберие.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то 20к пари ли са ...

Оставка ...
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки е с по малко доходи ,заради престъпниците от правителството,а не заради тъпия им корона вирус.
Стискам палци всички да влязат в затвора до живот.
5
1
 
13
 
! Отговори
ПР преди 1 месец
Е аз мога да се похваля че не съм в тези 50% с намаление. Просто заплатата ми не е мръднала от 2008 г. Беше над ср. за страната, после стана средната, сега проближава минималната. Та ... няма накъде още да се сваля и съм си добре. Вие му мислете с големите заплати, от които може да се намалая.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагат да намалят количеството на питиетата в кръчмите: малкото да е 25 мл., а голямото: 50. Но да запазят цените. Хем ще намалеят ходещите, йем ще подпомогнат икономиката, хем ще си вдигнат печалбата, хем няма да се напиват особено клиентите и да губят фокуса от противоепидемичните мерки!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами другаря Кунчев усилено се грижи.Време мие с Божков и другите даси правят компания в затвора боико докога ще го търпи.Искаме си бизнеса а не маските искаме си нормалния начин на работа и живот писна ни
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че не съм втори българин.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре ще коментират хиляди ай ти та, чийто доходи са нараснали и взимат по 20к месечно!