Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%

Около 200 хил. жени могат да прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ
183
Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за хората, които ще взимат и втора пенсия от частен универсален пенсионен фонд. Това каза специално за “Труд” социалният министър Деница Сачева. Ще бъде променен механизмът за определяне на коефициента за редукция на държавната пенсия, така че да бъде по-справедлив.

Още по темата

Държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората за периода до 2002 г., той като дотогава нямаше частни пенсионни фондове и всички осигуровки влизаха в Държавното обществено осигуряване. Ще бъдат определени и други периоди след 2002 г., за които държавната пенсия също няма да бъде намалявана. Това са например периодите на майчинство и временна неработоспособност. Причината за това е, че в тези периоди не влизат пари в частните фондове.

В момента законът предвижда държавните пенсии на хората, които ще взимат и втора пенсия, да бъдат намалявани с около 20%. Ако текстовете в закона не бъдат променени, може да се окаже, че много хора, които ще получават две пенсии, реално ще взимат по-малко, отколкото, ако получават само една държавна. С готвените промени обаче намалението на държавната пенсия ще бъде с по-малко от 10%.

Ще бъде дадена и още една възможност на около 200 хил. жени да прехвърлят парите си от личните партиди в частните пенсионни фондове в НОИ. Този извънреден прозорец ще бъде между 1 януари и 30 юни 2021 г. и ще важи за всички, които са изпуснали срока за прехвърляне на парите, който е до 5 години преди пенсиониране, обяви министър Сачева по време на парламентарния контрол. Около 200 хил. са жените, родени в периода 1960-1964 г., които са изпуснали срока да прехвърлят парите си в НОИ и все още имат средства в частните пенсионни фондове. Първите 17 хил. жени, които може да имат втора пенсия, ще се пенсионират през втората половина на 2021 г. От тях едва около 1800 са преместили парите си в Държавното обществено осигуряване.

От 1 януари минималната пенсия ще нарасне от 250 лв. на 300 лв., а максималната ще се вдигне на 1440 лв. От 1 юли 2021 г. всички пенсии ще бъдат индексирани с 5%. Така средната пенсия ще стане 488,97 лв., което е увеличение с 18,6%, каза министър Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не каза на хората, като ги изнудиха да се осигуряват за втора пенсия, че нещо ще им бъде намалявано! :(
140
0
 
7
 
! Отговори
Bogi преди 3 години
Защо не обяснят прехвърлени пари в НОИ от частен фонд как ще се водят , къде ше отидат тези пари , ще се разпредекят по години , месец фноски така както са били постъпили в частния фонд прубавени към същия период стаж и осигуровки в НОИ. Да се обясни как!!!!???
139
3
 
7
 
! Отговори
Димо преди 3 години
До ТимиНека погледнем реалността в очите!По-добър начин за осигуряване от този в НОИ за момента не е измислен.винаги получаваш повече,отколкото си внесъл.Частните фондове работят докато ти свършат внесените средства или дават пожизнено смешно малки пенсии!Е,вярно е,че не се наследяват,но това да е кусура.
138
3
 
13
 
! Отговори
Тими преди 3 години
Нещо недообмислена работа, което ме кара да мисля, че държавата и този път краде за сметка на гражданите. Нека да премахнат доброволно - доброзорната втора осигуровка. Хората сами да решават , както е по света дали искат втора пенсия или не. Пенсията от НОИ се изчислява от годините осигуряване и размера на осигуровката. Така, че как решиха да намалят пенсията с 10%? Утре могат да я намалят с 40% - в тях е и ножа и хляба. Като изчисляват, че от 2021г втората пенсия ще бъде около 35 лева , е как е
137
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи искате един като внася 100 лева в НОИ и нула лева в частния фонд, а другият внася 80 лева в НОИ и 20 лева в частния фонд, после и двамата да получават еднаква пенсия от НОИ, но вторият да получава допълнително и пенсия от частния фонд.
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този процент не трябва да се определя адмоинистративно на 10% или 20%, а трябва да е е на база на изчисляване колко време вноските не са влизали в НОИ, а в частни фондове и на практика за всеки ще е различен. не става едни от две места да се получават пари за едно и също нешо, а други само от едното и сумата за тях да е наполовина.
135
4
 
11
 
! Отговори
Прецакан преди 3 години
Самото определение "Допълнителна задължителна" изключва всякакъв тип удръжки Крадливото племе в последствие реши че ще сплаши българина, като го накара да прехвърли честно внасяните допълнително пари в ной под предтекст че ще удържи 20% от нормалната пенсия... Според мен няма съд в целия свят, който ще узакони поредния грабеж... Допълнителното задължително .....но ще ви вземем 20 % долни гадни ***.......
134
2
 
18
 
! Отговори
Непозната преди 3 години
Какво нахалство на българската държава! За пореден път ограбват и ощетяват почтените граждани!
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1396000 лв са едногодишна пенсия от по 500 лв,които едва ли ще ти стигат за нещо повече,отколкото да не умреш от глад! Ако ти харесва можеш да ги сметнеш и за 10г. по 50!
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 135 Как разбра , че са пирамида ? Все ощр никой не е получил парите си от тях , защото нямат навършени години за пенсия . Но аз като наследник на починал съпруг си получих до стотинка събраните в сметката на мъжа ми вноски от 6000 лева за три дни . Л=безни , учтиви , коректни бяха служителите в неговия пенсионен донд. Ако тои си беше прехвърлил партидата в НОИ м нямаше да получа и стотинка , освен добавката , която ще получавам , когато и на мен ми доиде време за пенсия .
131
1
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Безсрамни лъжци....
130
2
 
6
 
! Отговори
до 135 преди 3 години
Тая втора пенсия е пирамида и долен рекет. Доброволно, ама задължителлно. Който измисли тая гавра и законен обир, трябва да го тикнат в затвора. Тази глупост да се прекрати, а фондовете да върнат на хората парите. И всека да си преценява къде ще се осигурява и дали изобщо иска при тях.
129
0
 
16
 
! Отговори
пери преди 3 години
До Анонимен 119Младеж, някой каза ли ми, че като внасям в частен пенсионен фонд, за което апропо ме задължиха, сега ще ме наказват, щото съм внасял по -малко към НОИ? Имах ли избор въобще? Но моята проста логика казва, че частните фондове могат да бъдат осъдени, евентуално, ако не са коректни към мен. Но държавата можеш ли да осъдиш, а? Прецакани сме отвсякъде.
128
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната глyпост на демократите. Достатъчно е да се смени сегашното изчисление на индивидуалния коефициент от личен осигурителен доход спрямо средния за България, на лични осигурителни вноски в НОИ, спрямо средните за България вноски в НОИ. Другият вариант е да се смята с част от осигурителния доход, отговарящ на частта от осигуровките, които отиват в НОИ. Голяма каша забъркаха Иван Костов и Нейков като въведоха необмислената втора пенсия.
127
1
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ясно! Дойде време за плащане и те пращат в НОИ, след като са те точили и доили 20 години! Ако стоиш при тях, ще вземаш 10% по малко от НОИ!
126
0
 
5
 
! Отговори
математик 2 преди 3 години
Когато се пенсионираш, прим. набор 55, математик с висше+др. бонуси, вземаш пенсия 700. Продължаваш да работиш като учител по специалност, осигуряваш се на заплата 1000 лв. и за година си дигаш мизата с 40 лв. Да ти даде Бог да поработиш 2-3год., смятай. Ако си направиш добре сметката, дет се вика, валят %-ти. Начи, цялата работа е да се учиш, теореми, дроби, а+в и пр. Всичко останало е ала бала.
125
1
 
2
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Кое не можеш да схванеш?
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МатематикКъде си я учил тази математика?
123
0
 
5
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Ако това се приеме, по логика, трябва да се увеличат с 10% пенсиите на всички пенсионери, които са си прехвърлили парите във фонд Пенсии, защото на тях им се се губят 10%. Те са получили 20%, но при сегашните условия е можело и да не си прехвърлят парите и щяха да имат 2 пенсии, като тази от НОИ ще е с 10% по-голяма. Добре е преди да се променят условия които са от десетилетия, да се направи по-пълен и смислен анализ на последствията. Ако не го направите ще има още недоволни. Мислете!
122
0
 
1
 
! Отговори
110 преди 3 години
До ДО 110ДВ бр.61 от 11.08.2015 г.Параграф 51 ал1 от преходните и заключителни разпоредби на ЗСО в сила от 15.08.2015 г.Чети невежо,чети!