Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%

Около 200 хил. жени могат да прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ
183
Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за хората, които ще взимат и втора пенсия от частен универсален пенсионен фонд. Това каза специално за “Труд” социалният министър Деница Сачева. Ще бъде променен механизмът за определяне на коефициента за редукция на държавната пенсия, така че да бъде по-справедлив.

Още по темата

Държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората за периода до 2002 г., той като дотогава нямаше частни пенсионни фондове и всички осигуровки влизаха в Държавното обществено осигуряване. Ще бъдат определени и други периоди след 2002 г., за които държавната пенсия също няма да бъде намалявана. Това са например периодите на майчинство и временна неработоспособност. Причината за това е, че в тези периоди не влизат пари в частните фондове.

В момента законът предвижда държавните пенсии на хората, които ще взимат и втора пенсия, да бъдат намалявани с около 20%. Ако текстовете в закона не бъдат променени, може да се окаже, че много хора, които ще получават две пенсии, реално ще взимат по-малко, отколкото, ако получават само една държавна. С готвените промени обаче намалението на държавната пенсия ще бъде с по-малко от 10%.

Ще бъде дадена и още една възможност на около 200 хил. жени да прехвърлят парите си от личните партиди в частните пенсионни фондове в НОИ. Този извънреден прозорец ще бъде между 1 януари и 30 юни 2021 г. и ще важи за всички, които са изпуснали срока за прехвърляне на парите, който е до 5 години преди пенсиониране, обяви министър Сачева по време на парламентарния контрол. Около 200 хил. са жените, родени в периода 1960-1964 г., които са изпуснали срока да прехвърлят парите си в НОИ и все още имат средства в частните пенсионни фондове. Първите 17 хил. жени, които може да имат втора пенсия, ще се пенсионират през втората половина на 2021 г. От тях едва около 1800 са преместили парите си в Държавното обществено осигуряване.

От 1 януари минималната пенсия ще нарасне от 250 лв. на 300 лв., а максималната ще се вдигне на 1440 лв. От 1 юли 2021 г. всички пенсии ще бъдат индексирани с 5%. Така средната пенсия ще стане 488,97 лв., което е увеличение с 18,6%, каза министър Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко чудо за 3 дни. Днес управляват едни и взимат някакви решения. След 10 г ще управляват други и ще решат друго. В тази държава няма никаква последователност. Ако погледнем глобално напред,тръгваме в една посока,после сменяме посоката,после взимаме едни пари от едно място и ги слагаме на друго място.
120
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Стига вече сте ни изнудвали, мили държавници! Задължихте ни с втора пенсия в частни фондове, увеличихте ни пенсионната възраст, въвеждате срокове за прехвърляне на втората пенсия към НОИ, след 2022 г., няма да ни гледате осигуровките преди 2000 г, а само стажа ще ни признавате, това са осигуровки за половината трудов стаж! Омръзна ми вече от тези промени! Имам още 4 г. да пенсия, стажа го имам и сега, какво ли още ще измислите дотогава! По-добре да не дочакам пенсия!
119
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 3 години
Е и откъдя накъдя ще се намаляват пенсиите - това си е престъпление, откъдето и да го погледнеш, пладнешки обир. И защо аджеба трябва да се прехвърлят пенсиите в НОИ?
118
2
 
8
 
! Отговори
еми така е преди 3 години
ПОРЕДНАТА ПИРАМИДА С ФАРАОНИ И БАЛЪЦИ ЗА МИЛИОНИV
117
1
 
4
 
! Отговори
ДО 110 преди 3 години
Не лъжи като Ром Антика .Няма как да си Пенсионер от 2012 , а да си прехвърлил частните фондове през 2015 .Или Лъжеш или си чул нещо от Дядо ти .Има закони , не подвеждай хората .
116
4
 
11
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ 122 преди 3 години
Аз съм ром - има 15 деца . Не съм работил никога . Няма Работа . Искам Достойна Пенсия за мен , децата ми и Внуците ми .
115
21
 
2
 
! Отговори
! преди 3 години
Аз подкрепям решенията на г-н Борисов и правителтвото. Неможе хора които са се осигорявали на две места да получават пари от всякъде. Много хора особено тези в неравностоино положение, многодетни майки с деца, хора без образования или инвалиди които не са можели да се осигоряват да им бъде отказана пенсия заради хора които са се осигорявали на няколко места. Това е комунизъм в деиствие. В една нормално евроатлантическа държава има закони и равноправие богат-беден, работещ-неработещ, здрав-не.
114
5
 
17
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Затова който може да не се осигурява тези са егати крадците питам аз тези 10 или 20 % по малко който ще бъдат орязани от дпф кой ще ги лапне защо тогава ни задължават да внасяме осигуровки тези начело с Боко тиквата затвора им е малко
113
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и Ковачки има подобен фонд,смятайте в какви схеми са оплетени всичките и каква е лапачката!
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, то не може да внасяш по-малки осигуровки в НОИ и да искаш пенсия, сякаш си внасял повече. Просто е. Интересен е въпросът с минималната пенсия за тези с две пенсии. Нормалното е размерът й да се редуцира за всеки човек поотделно според това колко време не е внасял в пълен размер осигуровки в НОИ, заради осигуровките за втора пенсия.
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държава,в която нищо не се произвежда,а дори стоките от първа необходимост са внос,няма как да бъде по друг начин!
110
4
 
2
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Пенсията не се намалява. Размерът на пенсията зависи от трудовия стаж, от осигутителните вноски и т.н. като са по-малки вноските, заради отклоняването на част от пенсионните вноски към фондовете на мутрите, е съвсем логично при изчислението на размера на пенсията, да се отчитат реални направените осигуровки за пенсия в НОИ. Разбира се, че пенсията щеше да е по-голяма, ако осигуровките се НОИ бяха по-голями.
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз плащам в пълен размер и на двете места , искам да получавам пълна пенсия и от двете места когато се пенсионирам. Подобни кражби и рекет трябва да се наказват със затвор и отнемане на шкафчета и офшорни сметки.
108
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо това правителство не е в затвора още?Втората задължителна вноска е допълнително към държавната пенсия, защо намалят основната.Парите са откраднати от тях , само в шкафчето на Борисов има за години пенсии на всички.Това е рекет и кражба в чист вид.
107
1
 
6
 
! Отговори
в най-комунистическа преди 3 години
Държава, има ли нещо да не е пирамида. Който го наложи това с тия грабливи фондове - в затвора!
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионирах се през 2012г с пенсия 625 лв.През 2015 прехвърлих събраните средства от частния фонд в НОИ,вследствие на което пенсията ми се уувеличи със 122 лв.Сметката всеки сам може да я направи!ЧПФ не са пригодни за нашите условия,с нашите работодатели,с нашите политици и БГ манталитет на дребни Андрешковци от Горно нанадолнище!33
105
1
 
8
 
! Отговори
Не разбрахте ли преди 3 години
Каквото и да гласят, пенсионерите все ще са прецакани.
104
2
 
21
 
! Отговори
да ви пенсионира преди 3 години
Господ. Изнудиха хората с тези фондове и сега им прибират парите. ***. Какво значи доброволно задължително. Това е като групово изнасилване на населението!
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, и от пенсионерите взеха да крадат!Без свян хора!
102
2
 
25
 
! Отговори
Саше преди 3 години
Когато частните пенсионни фондове започнаха работа никой не говореше за получаване на 80% от пенсията от НОИ. Трябваше да получаваме цялата пенсия, а от частния фонд каквото дойде. То затова се и казваше втора пенсия.