Мангъров: Хора влизат в болница, защото вкъщи няма кой да ги преглежда

Ако тестваме всички – сигурно ще има 70-80 000 болни, смята доцентът
Обновена: 25 окт 2020 22:01 | 25 окт 2020 22:00, Красимир Ангелов
343
Мангъров: Хора влизат в болница, защото вкъщи няма кой да ги преглежда
Снимка: БГНЕС

От самото начало винаги съм твърдял едно и също и мисля, че няма противоречие между нещата, които съм казал, заяви в интервю пред bTV доцент Атанас Мангъров.

"Това нещо рано или късно ще изчезне и колкото повече се затваряме и действаме по този неадекватен начин, толкова повече тази агония ще продължи. Хората, на които им няма нищо, трябва да продължат да живеят нормално, а тези, които влизат в болница, трябва да са истински болни, а те в момента влизат, защото вкъщи няма кой да ги преглежда. Когато отидеш да го прегледаш, ставаш контактен и излизаш от играта", изрази мнение специалистът.

Още по темата
По думите му има проблем, който се състои в това, че хора, които остават вкъщи, няма кой да ги прегледа и така те да получат адекватна медицинска помощ.

Специалистът заяви, че има лични предпазни средства, когато преглежда болни и най-вече си мие ръцете. "Понякога нося маска, когато има нужда да нося. Когато съм в болницата и преглеждам, нося маска понякога", посочи Мангъров.

Той отчете, че е прегледал над 50 пациента, които са положителни за COVID-19.

"Нали не си мислите, че в страната са само тези 1300 или 1400 заразени, които се съобщават всеки ден. Ако можехме да тестваме всичките 7 млн. души, щяхме да намираме поне 70 000 – 80 000, които са заразени, пропорционално на процента на положителните тестове, които се установяват", смята доцентът.

По повод контакта му с журналиста Георги Любенов, които се оказа болен от коронавирус след гостуването на доцента в предаване по БНТ, Мангъров отчете, че се е тествал за коронавирус, но не веднага, а на седмия ден.

"Не бях под карантина, никой не ми е казвал и, ако ми беше казвал, щях да направя много сериозни възражения. Тествах се с антигенните тестове, не са PCR-тестове, не е възможно да е грешен резултатът. Това са тези тестове, които използваме в болницата", уточни Мангъров.

Доцентът уточни, че няма негови близки, които са минали през болестта.

"Това е една вирусна инфекция, което е самоограничаващо се заболяване и това, което трябва да се направи, когато човек се чувства неразположен, е да си остане вкъщи, да си облече пижамата, да пие чайчета и да чака да му мине. Най-много да му се даде една таблетка аспирин.

В 90 и повече процента от случаите в обикновените COVID отделения могат да си стоят и да се лекуват вкъщи, но са там, защото ги е страх, защото се казва, че ако не влезеш в болница, можеш както си стоиш, да тупнеш. Хората сами влизат в болниците и в момента се казва, че всяка болница е длъжна да приема всеки положителен, който иска да бъде хоспитализиран.

Само преди няколко дни беше даден случай на човек, който цяла нощ обикаля по 3 болници и отказват да го вземат и на другия ден, когато му казват, че могат да го приемат, той казва, че не иска, защото бил по-добре", посочи Мангъров.

"Аз съм преглеждал хора вкъщи, точната бройка не си я спомням, но ако човек спазва тези неща… Аз работя с инфекциозни болести от 83-та година насам и не съм се заразил нито от хепатит, нито от менингит", допълни той.

"В инфекциозна болница двата етажа са почти пълни, всеки ден влизам в COVID зоната, често влизам без маска. Важен е личният пример и точно затова го давам, че всички тези безсмислени мерки, като носене на маски на открито – това показва научно и управленско безсилие", заяви още доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този луд ли е, или на луд капата носи? В Китай видяхме какво стана в началото на годината. Ако не бяха взети мерки за ограничаване на разпространението,щяха да продължат да *** по улиците и нямаше да има кой да окаже елементарна медицинска помощ. Този е или абсолютно неадекватен, или егото му не дава поне да се скрие. Нали ковида юли щеше да изчезне? От НОЩ ни казаха, че ще започнеме да познаваме лично заразени и познаха, за разлика от него! Още ли е доцент? Дали си е скъсал дипломата не питам.
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма Гърция, няма Турция. На море в България. Както през соца. Да пукнат от яд новите българи- небългари.
197
6
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Няма ли да го хване короната тоя антидоктор,***,та да млъкне. По цял свят хората измират според Мангъра "защото така са избрали". Кой му даде доцентска титла и го допусна деца да лекува?
196
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този все още не си е изял дипломата, все още е на свобода, антиваксърите все още изпадат във възторг от взеки звук произведен от тялото му ... държавата напълно се е разпаднала.
195
18
 
9
 
! Отговори
Alexander преди 3 години
Прав е доцент Мангъров, рано или късно всички ще се съгласят с думите му.
194
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: док (234)Нали знаеш вица, като пациент питал доктора кога ще свърши пандемията с коронавируса и той му казал, че не се интересува от политика?Най-много ме е яд за това, за което е прав Мангъров, че с тези мерки само удължават агонията и така ще има трета, четвърта, пета вълна, и все ще ходим с намордници, и другото лято пак на нашето бетономорие който няма едни 100 лева за PCR тест, и следващото лято така, и по-следващото... А уфсете блеят от страх. Щото са уфсе и ги е страх!
193
1
 
14
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
Хората са егоисти. Три жени съм виждал без оплавания да "отказват" изписване, защото нямали два отрицателни резултата. Медиите са виновни за това - торят егоизма в обществото.
192
7
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 237Кого искаш да уплашиш?Вече почти няма да има някой, който да не познава заразен. Около мен имам вече много познати и колеги, които бяха с позитивни тестове и някои се разболяха, но повечето им нямаше нищо!Е, почти всеки ден се разминавам с такива, а обещаните ни полиетиленови чували трупани в камиони по улиците така и не ги видяхме! Кого плашиш???
191
20
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Видяхте ли бе, уфсе?!Човекът си го каза - влизал е в COVID отделение, и не само е влизал, а непрекъснато влиза, защото това му е работата - да работи със заразно болни!Не да ги лекува, защото знаете че лек за тази болест още няма, и защото повечето болни най-много да са хремави и с малко повишена температура.Аз искам оня мустакатия доктор, Кошмарджиев да каже влизал ли е в COVID отделение?
190
9
 
17
 
! Отговори
1234567890 преди 3 години
Щом вярвате, че няма Ковид19, ходете във вирусологията на националния център. Там кажете, че искате да се заразите с вируса, заявете и отказ от лечение, щом сте толкова смели.
189
9
 
16
 
! Отговори
До 224 преди 3 години
Ха..бях ученик и имах нужда от пломби. Тази "безплатната" зъболекарка ми ги направи...толкова зле и некачествени... Да не говорим за целият стрес и психически тормоз, който оказваше тази лелка. На мен и всяко друго дете викаше, караше се и се държеше грубо. Не мерси, предпочитам да си платя и да получа качествена услуга, още повече ако става дума за детето ми, за мен и за здравето ни
188
27
 
35
 
! Отговори
Бачо преди 3 години
До кога ще му дават думата на този ***!?
187
34
 
38
 
! Отговори
Док преди 3 години
Гледах предаването. Това беше пореден опит за унижение и дискредитация на Мангъров, но отново неуспешен. Джурналиската се изживя като прокурор от С. Корея, но въпреки това доцента за пореден път обясни в какво се корени целия проблем. И разбира се, че вирус има, но борбата със заразата отдавна не е на медицинска, а на политическа основа.
186
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А защо хората които са живяли при социализма изпитват носталгия по времето на соца и си го спомнят само с добро и с първокласно здравеопазване?"Щото са били млади и не са били болни, освен от некое грипче веднъж на 5-6 године. Е как няма да го помниш с добро??? Питай някои патил...влизал в болница тогава, да ти каже колко качествено е било!!!
185
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Къде сега правят зъбите на твоето дете( ако изобщо имаш такова) безплатно?"Айде бе безплатно....ела да ми видиш устата от това безплатно!!! АБСУРДНО Е! Десетки хиляди, за да поправя елементарни грешки на безплатните ти зъболекари от СОЦ-а...
184
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 224Затова ли на всички устите им бяха гробници, защото беше "безплатно"?
183
15
 
30
 
! Отговори
До 218 преди 3 години
Живях по времето на соца и нямам никакви прекрасни спомени относно здравеопазването. Както и сега.
182
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До ветеранБогъ да те благослови! Душата на Царъ Борисъ III Обединителъ ни пази и бди над нас от Рая!
181
5
 
8
 
! Отговори
999 преди 3 години
Мангъра е фен на ваксинациите!!!! А ха ха ха!!! Вашият човек ще ви чипира!!!! Яко!
180
3
 
9
 
! Отговори
Мангър преди 3 години
Мчи ко толкуз, някво грипчи!