Скопие не дава да се напише, че Гоце Делчев е от българско екзархийско семейство

Проф. Кирил Топалов: Съседите ни не са склонни на отстъпки
Обновена: 25 окт 2020 20:16 | 25 окт 2020 20:16, Красимир Ангелов
129

Има голям път да се извърви от Историческата комисия между София и Скопие, докато се стигне до съгласие по основни въпроси, коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Кирил Топалов, член на комисията, след последното й заседание.

"Щом за Гоце Делчев не можем да се разберем след като имаме всички архивни документи - техни, на семейството. Те са били 9 братя и сестри почти всички са загинали в борбата. Но те (б.р. историците от Скопие) не се съгласиха да пишем за Гоце Делчев, че произхожда от българско екзархийско семейство от Кукуш - няма българско семейство, можело да се пише "от екзархийско семейство". То екзархийско семейство в онзи момент означава, че е било българско", коментира в разговор с Милена Милотинова проф. Кирил Топалов.

Още по темата
"Не допускат да се напише, че Гоце Делчев е преподавал български език в Щип и Банско, не допускат да се напише, че българската държава стои зад всички негови действия. Твърдят, че той се е борил за свободна и независима Македония.... Те (б.р. - борците) са се борили за автономна Македония, която един ден са се надявали да я присъединят към България, както Източна Румелия се присъединява към Княжество България. Свободна и независима по онова време не е дори България, тя по онова време още е трибутарно княжество, подчинено на султана," анализира проф. Топалов.

Според него историците от Скопие не са склонни на отстъпки, въпреки че добре познават историята и изворите. Причината за това по думите му е, че идеологията от времето на сърбокомунизма властва и сега в западната ни съседка.

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: "Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи". Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?", казва проф. Кирил Топалов.

"Освен това, непрекъснато се говори за "фашистичката българска окупация". Казвали сме на нашите колеги: Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат, изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана сред децата. Но нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко що е недоунищожено българско там“, коментира работата на колегите от Скпоие проф. Кирил Топалов. Т.е. те фалшифицират всичко, заблуждават своето общество, така учат и децата, казва ученият.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Кирил Топалов вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце Делчев е българин, а те да доказват делото на техния Гоце Делчевски. Трябва да се потърси отговорност и от въртоглавите, които върнаха костите му, създадоха македонска нация и т.н.
58
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази компрометирана журналисткае срам за България.
57
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българия не иска да почита гоце делчев,тя просто иска македония и македонците да не го почитат и да го забравят.не е важно аз да съм добре важното е комшията да е зле-ето затова българия ще е вечно губещата.
56
0
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
До Сата НАТОте като че ли не лижеха подметките на Тито?
55
1
 
32
 
! Отговори
2020 преди 3 години
Аз съм от Североизточна България,потомък на етноса с най-голям процент пра-българска кръв.Не искам повече да чувам обиди и лъжи по адрес на името България и народа Българи с доказана хилядолетна история.ИСКАМ БЛОКАДА НА СЕВЕРОМАКЕДОНИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕС ДО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ИСТОРИЧЕСКИ ИСТИНИ ,ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ДРУГОТО.ТЕ АКО ИСКАТ И МАРСИАНЦИ ДА СЕ ПИШАТ.Макеретата да останат изолирана буферна зона между нас и бъдещата Велика Албания
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами то тогава и българска държава не е имало...българия става независима от султана вследствие на декрет написан от австро-германеца фердинанд през 1908,а гоце делчев е убит 1903.
53
0
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос do 55 преди 3 години
Проблемът е в нашите управници- не може да им се вярва, веднага ще клекнат под натиск на Германия или други и ще ни хвърлят историята на бунището. Ей,виж всякакви НПота и атлантически 'експерти'- основни защитници на сепаратистите и техните медии, пригласят в хора на БЮРМ.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, ние пък не даваме зелено за ЕС... Хйде да видим кой е по-***
51
1
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е С ЕДНОГОДИШНА ИСТОРИЯ-КАЗАХ ВИ НАПРАВЕТЕ И ПАМЕТНИК НА МАКЕ МАУС-ПИШЕТЕ ЧЕ ИЗГУБЕНИТЕ-НЕЗАПИСАНИТЕ ГОДИНИ НА ИСУС -ЧЕ Е ЖИВЯЛ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ-ПРИЛИЧАТЕ МИ НА МУЗЕЙ ЗА ПАМЕТНИЦИ-И СЪХРАНЯВАЩА ИСТОРИЯ НА ДРУГИ НАРОДИ-КОЯТО ПРИСВОЯВАТЕ.-Я ДА КАЖАТ ИСТИНАТА -ГЕОРГИ ДИМИТРОВ-ГОРНОМАКЕДОНЕЦ ЛИ Е?-айде де.
50
6
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Тази територия , наречена днес северна македония , никога няма да влезе в ЕС - като Турция . Все си мисля че решение на Проблема е следния - територията ще се раздели между България , Сърбия и Албания . Това е Бъдещето .
49
1
 
15
 
! Отговори
дедо Боре преди 3 години
Ще гледат ЕС през крив макарон тогава.и Любчо Георгиевски пръв се писа българин и грабна български паспорт.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Държава, по-малка от една София и в която половината население са българи, не може да претендира за история различна от нашата.''.................Изцяло погрешен подход ... подход основан на страх и комплекс за малоценност. Заради този подход им се дадоха български паспорти и сега обикалят света и плюят България.Оставете ги сами да узреят за истината ... без насилие, без внушения те сами ще дойдат при нас, въпрос на време e.Разбира се - до тогава никаква Европа за тях !
47
2
 
2
 
! Отговори
На теория версия 2: преди 3 години
Османския ислямски турчин да унищожи ХРИСТИЯНСТВОТО заедно със евреите та създали Македонизма на базата на Дева Макия от съобщението до евреиските му сънародници на Йосиф Флавий че братът на ИСУС наречен ЯКОВ има поколение и да го питатАлбанците и Българите живеели съвместно заедно в Македония като заповедите на турските ислямски варвари били само половината от албанците да бъдат принудени да приемат исляма а другата половина да ги оставят да са си Християни
46
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Държава, по-малка от една София и в която половината население са българи, не може да претендира за история различна от нашата.
45
1
 
10
 
! Отговори
Иван Вазов преди 3 години
Васка Зойчева! Стихотворение! Да те преследват защото си българин! И сега - това искали - онова не искали! Ами и ние не искаме да лъжат, но те лъжат и не признават исторически факти. Какво ги правиш такива?
44
2
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ГЪРЦИТЕ ИМ СМЕНИХА ИМЕТО НЕ САМО НА ДЪРЖАВАТА А И НА ВСИЧКОООО-ПРОДАДОХА СЕ-ТОВА ГОВОРИ ЗА ВСИЧКО.
43
1
 
3
 
! Отговори
На теория версия: преди 3 години
ИСУС ХРИСТОС споменава че е ЗАВОЕВАТЕЛ с думите:"Не Мир дойдох да донеса а меч,да разделя.....роднини"Точно това е Християнството за ЮдеистМакедонската нация е Турско-Османоислямски-ЕврейскоЮдеистки експериментМакедонският ЧЕРВЕН език е с ден рожден на Карл Маркс и Цска СофияУмишлено им се привидяло че Исус Христос е Александър Македонски...както и че Дева Мария....е Дева Макия.....Макидевонка или що лиВЕСПАСИАН открива брата на ИСУС имащ поколение ЯКОВ и дава инфото на Йосиф Флавий
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия, чрез пионката си Сърбия прави всичко възможно да попречи на влизането на С.Македония в ЕС. Един от начините е да ни накара да ги блокираме за ЕС, като подклажда омразата срещу българите. Така едва ли не ние ще сме причината, а всъщност тя е скрита на североизток...
41
1
 
4
 
! Отговори
не ме интересува преди 3 години
А спрете вече с това кой какво казал и кой какво написал. Ако ще и от индийско семейство да е, все тая.
40
1
 
16
 
! Отговори
зарежете ги преди 3 години
Комисии ли, убеждаване с факти ли, изискан научен тон и други такива цивилизовани подходи И???? Нали видяхме - цялата българска история била тяхна... Преставам да им обръщам каквото и да е внимание. Не си струва и не го заслужават. Няма ЕС, и толкова! ВЕТО!