Скопие не дава да се напише, че Гоце Делчев е от българско екзархийско семейство

Проф. Кирил Топалов: Съседите ни не са склонни на отстъпки
Обновена: 25 окт 2020 20:16 | 25 окт 2020 20:16, Красимир Ангелов
129

Има голям път да се извърви от Историческата комисия между София и Скопие, докато се стигне до съгласие по основни въпроси, коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Кирил Топалов, член на комисията, след последното й заседание.

"Щом за Гоце Делчев не можем да се разберем след като имаме всички архивни документи - техни, на семейството. Те са били 9 братя и сестри почти всички са загинали в борбата. Но те (б.р. историците от Скопие) не се съгласиха да пишем за Гоце Делчев, че произхожда от българско екзархийско семейство от Кукуш - няма българско семейство, можело да се пише "от екзархийско семейство". То екзархийско семейство в онзи момент означава, че е било българско", коментира в разговор с Милена Милотинова проф. Кирил Топалов.

Още по темата
"Не допускат да се напише, че Гоце Делчев е преподавал български език в Щип и Банско, не допускат да се напише, че българската държава стои зад всички негови действия. Твърдят, че той се е борил за свободна и независима Македония.... Те (б.р. - борците) са се борили за автономна Македония, която един ден са се надявали да я присъединят към България, както Източна Румелия се присъединява към Княжество България. Свободна и независима по онова време не е дори България, тя по онова време още е трибутарно княжество, подчинено на султана," анализира проф. Топалов.

Според него историците от Скопие не са склонни на отстъпки, въпреки че добре познават историята и изворите. Причината за това по думите му е, че идеологията от времето на сърбокомунизма властва и сега в западната ни съседка.

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: "Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи". Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?", казва проф. Кирил Топалов.

"Освен това, непрекъснато се говори за "фашистичката българска окупация". Казвали сме на нашите колеги: Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат, изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана сред децата. Но нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко що е недоунищожено българско там“, коментира работата на колегите от Скпоие проф. Кирил Топалов. Т.е. те фалшифицират всичко, заблуждават своето общество, така учат и децата, казва ученият.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Кирил Топалов вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сдс са банда национални предатели,такъв е бил зелю зелев, такива са иостаналите. Герб са в споразумение состанките от сдс, докато самите тене се превърнат в останки.
18
8
 
8
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
"Турци, татари, монголи....". Тва не са обидни думи освен ако не си бавноразвиващ се и с половин мозък. За това, че "бугарите са номадско племе", предполагам, че са визирали пра-българите и то е вярно. Всяка цивилизация е била номадско племе в началото, Римляни, Византийци и тн. За "грабителството" тва вече си е чиста провокация която разбира се ще бъде наказана. Не сами името си ще сменят отново а ще сменят памперси до откат, до полуда, жените им ще раждат бебета само от български мъже :)))))))
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата абсолютно заслужават шиптърите да ги претопят.То и това ще стане до няколко години защото са жалки неблагодарници.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Объркани, злобни и комплексирани хора са тези т.нар. македонци - да са живи и здрави, оставете ги да се мислят за полусърби или за каквито там се имат. С тях няма смисъл дори да се разговаря.Албанците им го казаха най-добре. "Господ ви направи българи, тито ви направи македонци."
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой са Скопие да казват какво ще пишем за нашата история? Една държава друже не може да пренаписва историята.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята им започва 90-те години на 20-ти век. Как може Гоце Делчев да е македонец, като такава държава е нямало когато е живял той?
13
0
 
12
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 8За Пейо Яворов изобщо да не споменаваме! Роден в Чирпан, а баща му е е от село Любенец на 15 километра южно от Нова Загора!
12
2
 
12
 
! Отговори
Тюрк преди 3 години
, не искат да имат нищо общо с вас, на всичкото отгоре има целенасочена гавра и ирония с всичко свързано с България и народа в България ги смята за братя а политиците са в диалог за тяхно присъединяване, отношените на населението в БГ трябва да е реципрочно на тяхното, а политиците моментакно да скъсат всякакви взаимоотношения докато не приемат условията и фактите на цяла България и точка. Ама сте ***.и и смота.няци и никога няма да го направите.
11
2
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Вечна слава на Ж.Жабата,признал тия неблагодарници за държава.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам, че нашите представители въобще дебатират какъв е бил Гоце Делчев, чист българин, който се е борил за българите в територията на днешна СМ.
9
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Скопие не дава да се напише, че Гоце Делчев е от българско екзархийско семейство ''................добре е да се фокусирате върху по-фундаментални въпроси като езика, окупацията, фашизма и прочее ... а от какво семейство е Гоце Делчев го оставете за накрая, защото така до никъде няма да стигнете ..
8
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Странното, е че са с големи претенции, но не могат да извадят на бял свят един документ от 8-9 век до Балканската и Междусъюзническата войни в които да се споменава думата македонец като обозначение на народ! Сега са полусърби и ни мразят!
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми само Гоце Делчев ли?Прегледайте в историята кои са ръководителите на Илинденското въстание./за което Заев каза че нямало нищо общо с България/.Всичките са български офицери от тогавашната ни армия. За какво им е да се занимават с въстания на чужди народи?Погледнете какви са били Солунските атентатори, с които македонците се гордеят.Между тях има само един с македонско потекло, но е живял в Пловдив. Останалите са българи, родени тук.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава ще видят ЕС през крив макарон, българските интереси за нас трябва да са пред германските. Щом немците толкова ги искат в ЕС да им кажат да приемат нашите условия.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият Гоце Делчев пише че е българин тия болни изкукали македонски националисти отново казват на черното бяло.Може спокойно да заемат една нормална позиция -никий не им оспорва че са македонци и да кажат."ние преди бяхме българи ама от 60 год сме други" И никой няма да им го оспори.Имат си държава имат си валута имат си литература,парламент ,закони.. Какво искат?
4
1
 
27
 
! Отговори
1 преди 3 години
Руснаците натресоха анти-българизма чрез въпросния сърбо-комунизъм, за да изличат българското културно влияние в тези райони. Със специално назначени и работещи за това лингвисти и пр. Доказано с разсекретени документи, налични в Културния институт Битоля.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че македонците са българи е ясно на всички, дори и на самите тях.Всеки обаче в съвременния свят има право на самоопределение - да се имат и за извънземни, кой се интересува от тяхКато цяло са неприятни хора.Оставете ги намира - те сами ще се самоунищожат и задавят от злоба.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блокаж за ЕС и дгд!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите стоят зад тая работа !