Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19

Нещата в България вече не изглеждали добре поради некомпетентното говорене
241
Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито, сочи проучване на университета в Тексас. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Според него поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.

"Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата“, посочи той.

Още по темата

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Той коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

"Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той.

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.

Той добави, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната.

"Ние просто даваме медицински препоръки", обясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най големите апологети за раздухване на истерията Коронавирус в България са про-правителствените медии На Делян Пеевски и кабеларката на Валери Симеонов0винкела тв СКАТ..Задайте си въпроса защо е така и КОЙ има полза от тая истерия и рестрикциите които се опитват да налагат на народа.
121
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо хранителните магазини да НЕ ги затварят? Там хора няма ли? За тях не мислим ли? Що го пазите толкова тоя Кауфланд от затваряне? Там е най- много *** събрана на кв.м.
120
0
 
5
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Тогава да се затворят всички министерства и РЗИ-та.Защото най голямата зараза идва от тях.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на маските не ви се виждат красивите ***! Не разбирам защо сте против!
118
1
 
4
 
! Отговори
до 116 преди 3 години
Щото испанците и италианците не си мият ръцете дори след тоалетна. Имаше анкети кой си мие ръцете в цял свят и италианците и испанците се оказаха като най- мърляви. Над 60% не знаели, че следе тоалетна се мият ръце.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ЗАКРИТО ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НАЙ РИСКОВОТО МЯСТО ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУС....
116
3
 
6
 
! Отговори
до 115 преди 3 години
Как спазват хората мерките? Вие качили ли сте се в градски транспорт?Елате в Пловдив да видите 99% от хората в автобуса са с маски под носа! Видях в репортаж в едно училище сутринта показаха учител с маска под носа и учениците също.Нищо не спазват. Маската я носят като лигавник да си крият дебелите гуши. Елате да видите в Пловдив в автобус 21 ученици от ПГ по транспорт Гоце Делчев след 13.30 всеки ден на спирката на ц.гробища.Качват се без маски.Онзи ден само 2ма бяха с маски.Подиграваха ги.
115
0
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Представи си,че съм специалист.
114
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА КОРОНАВИРОС! ТОВА Е ХРЕМА!
113
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Аз си продадох апартамента в софия за 300 000, защото всички знаем, че след година ще струва 150 000 и си купих къща в с. Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света.. няма римляни само млади хора, детето ходи на детска и има биопазар и вече ям канцерогените на кауфланд и останалите вериги, които продават отрова,вместо храна.. цените на имотите за 1 година тук скочиха с 80% имотбг ipark.bg ;) и си работя хоум офис
112
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведенията на закрито,нехранителните магазини,барове и дискотеки трябва да бъдат затворени.Здравето на нацията е по важно от мерака за печалба на шепа безотговорни елементи.
111
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е добре де като толкова пазят маските, що Испания е на едно от първите места, там носенето на маски е задължително от март месец, летото даже и по плажовете ходеха с маски, по кафенетата пък на масите имаше стъклени прегради :))) и кво никаква полза, а това че градския транспорт е на 7-8 място е направо смешно, и може да го каже човек, който никога не е ползвал градски транспорт
110
9
 
8
 
! Отговори
Съд и присъда преди 3 години
Този трябва да бъде съден за безумните глупости, които говори и безпочвените обвинения, които отправя по адрес на българския народ! Хората спазват т.нар. мерки, но за съжаление специалисти като Мангъров и Чорбанов се оказаха прави - нулев ефект от безсмислените им средновековни "мерки"! Маските са задължителни от самото начало, просто няма смисъл от тях. Заради топлото време имаше спад на заразените, хората не са спирали да си надяват озверяло намордници и пак случаите растат...
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво казва щабът за концерти в НДК, Арена Армеец и други подобни??? Или за тях по-важно е да се вземат парите за наем?
108
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааааа,сега ли се усетихте,че помещенията на закрито са най-рискови.Много бавно мислите,бе.А през това време барове,дискотеки,молове се пръскат по шевовете,а вие издадохте тъпата заповед на открито с маски!И трябваше хората да се разбунтуват,за да се усетите.Как сега да ви вярваме?
107
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадовете започват да си правят устата за затварянето на заведенията отново. Ако това стане, кризата този път ще е жестока.
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ми цитира Тексаския университет, тоя ***, в Тексас почти не се ползва градски транспорт, за разлика от България, ама е един циркаджия, чудят се какви глупости да измислят та да отклонят вниманието на хората, здравната ни система била пред колапс, моля ...... как така бе 5 млрд харчите за тая система от нашите пари, и за 5 млрд. неможе да поемете 100-ина за интензивно лечение, е не сте ли малко нагли,ОСТАВКА БЕ *** НАГЛИ
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106ХвърлЯх боб. Що? А ти как разбра, че не са лъжи?
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** в джипМи те и докторите не са длъжни да те лекуват.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички може да загубим от тая зараза,но фармацевтичните компании и търговците яко ще спечелят.