Имат ли право болниците да връщат пациенти?

"МЗ не е подготвено с алгоритъм, когато болниците се напълнят с хора", смята д-р Мария Петрова
26 окт 2020 11:12, Ния Христова
11

Част от противоепидемичните мерки, които бяха въведени, за да се спре разпространението на COVID-19 през пролетта, заповат поетапно да се връщат.

Имат ли право болниците да връщат пациенти? 
 
"След като заповедта вече е факт и начинът, по който е оформена, от юридическа гледна точка не виждам проблем. Притеснена съм, защото възникнаха спорове какво означава "струпване на хора". Но всеки, който може да мисли логично, може да си даде отговор на този въпрос. Разликата между извънредното положение и извънредната епидемиологична обстановка е в тяхната нормативна основа", обясни адвокат д-р Мария Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че едното се въвежда на база на Конституцията, а другото се въвежда при определени инфекциозни заболявания, след мотивиран доклад на държавния санитарен инспектор и решение на министъра на здравеопазването.
 
"На този етап на правната основа на заповедите, които наблюдаваме в последно време, съществени пороци няма. По-притеснително е това, че Министерството на здравеопазването все още не е подготвено с алгоритъм, когато болниците се напълнят с хора - какви ще са критериите за приоритет. И не са създадени съответните етични комисии, които да вземат решения кой ще бъде лекуван и кой не", допълни адвокат д-р Петрова.
 
Тя е на мнение, че това е съществен правен пропуск, пред който ще бъдем изправени.
 
"Този апел, който беше отправен за доброволчество от страна на студенти по медицина или студенти по здравни грижи, аз го намирам за леко неадекватен, защото от юридическа гледна точка това не са лица, които имат право да упражняват медицинската професия. Не всички болни в България се лекуват от Ковид-19, все още има хора с хронични заболявания и други здравни проблеми", смята още тя.
 
Адвокат Мария Петрова заяви, че е трябвало във всяка област да бъдат създадени съответните структури и звена, които на локално ниво да предприемат необходимите мерки в рамките на закона.

11
Още от Страната
Обявеният за мъртъв мъж от Сливен - в тежко състояние
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
az преди 4 седмици
*** всеки задава въпроси а никой не споменава Хипократвата клетва какво гласи , това не са доктори днешно време , най добре е в мината да копаят за руда , то на това беззаконие , каква ти Хипократова клетва бе братче
7
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
До Ами
В коридорите има много място. Въпросът е - кой ще се грижи за тях?
6
0
 
1
 
! Отговори
Мисъл преди 4 седмици
Сещам се жената в Ню Йорк , дето със сълзи на очи молела хората които и помагали да не викат линейка...или за шведските старци които дисциплини рано даже не им е хрумнало да викат линейка след държавните Ковид указания.
Ние не знаем какво имаме ...само за мрънкяне ни бива.
Болниците не бива да приемат умниците , които заразяваха с простотията и нехайството си та стигнахме до тук. Всички други трябва да бъдат приемани
5
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 4 седмици
Ако са претъпкани къде да ги слагат, на покрива ли ?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Имат правото да ги вкарат в затвора.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Моя въпрос е някоя болница ще върне ли Борисов или някой от елита, равен ли е достъпа ни до здравеопазване или има здравеопазване за едни избрани и здравеопазване за обикновените хора, където връщат и където пациентите умирет пред студеното равнодушие на лекарите? Тази ли е държавата, която искаме - на двойните стандарти?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
СЗО още през март 2020 г.забрани изрично да се ,, прави избор кой да живее и кой да умре,,
Затова юристката не е прочела такъв алгоритъм.
Забранено е и то не от някаква пожелателно ,, Хипократова клетва,,, а съвсем официално.
А болниците разкриват изолатори за лечение на КОВИД в определен процентот капацитета си. Днес той е 10,%,.
1
1
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 4 седмици
Чакай сетих се - виновен за това, че алгоротъм няма не са управляващите, на които им е работата да измислят такъв и за 8 месеца не успяха, а 20% дето не носят маски.