5 съвета за по-малко пластмаса в ежедневието

Спонсорирано съдържание | Обновена: 27 окт 2020 11:50 | 27 окт 2020 11:48, Александър Попов
5 съвета за по-малко пластмаса в ежедневието

Знаем, че поясненията защо се нуждаем от по-малко пластмаса в живота си, са напълно излишни. Всички сме наясно, че използваме твърде много пластмаса, но дотолкова сме привикнали с нея, че не осъзнаваме какви щети можем да нанесем на природата. Но това не е една от онези статии, в които ще видите последиците от пластмасата, която „обитава“ океана или горите. Избрахме да се фокусираме върху друго - това как да поправим проблемите, вместо да се взираме в тях. Съществуват толкова начини, с които можем едновременно да спестим малко боклук на природата, а и да намалим разходите си. Ще ви споделим 5 малки стъпки с голямо значение, с които лесно да ограничите пластмасата във вашето ежедневие:

1. По път към офиса: Невинаги сутрин имате време да изпиете кафето си у дома, нали? Често закъснявате, а понякога просто ви се струва по-лесно да си купите кафе по път към офиса. Можете лесно да замените пластмасовата чаша за еднократна употреба с алтернативно решение като собствена термо чаша или мини термос, които не заемат много място, а задържат напитката топла, за да й се насладите максимално.

2. В офиса и на училище: Използвайте порцеланови или стъклени чаши, или донесете своя лична чаша. Пластмасовите чаши за еднократна употреба са много примамливи, но създават голямо количество отпадък, така че в случая изборът е ключов. За да насърчите малките във вашето семейство, можете да закупите персонални термоси или термо чаши с любимия им герой, за да ги стимулирате да не се изкушават с обикновени пластмасови чаши, докато са на градина или училище.

3. Обяд: Ако сте свикнали сами да се грижите за обяда си, подсигурете си кутия или купа от пластмаса за многократна употреба, или стъклена кутия за храна. Тук за най-малките отново можете да използвате трик с любим герой и кутия за многократна употреба. В случай че поръчвате от доставчици до адрес, уверете се, че храната ви е в алуминиеви кутии, вместо в пластмасови. Запазват топлината по-дълго, а в последствие измита и рециклирана 1 алуминиева кутия дава енергия, достатъчна за 3 часа телевизионно време.

4. На пазар: Когато пазарувате, използвайте торби за многократна употреба. Вече масово се предлагат алтернативи на найлоновите пликове - от текстил, мрежа или друг материал, който можете да ползвате повече от веднъж. Хубавото е, че повечето от тях се сгъват и пренасят лесно, без да заемат място. Дори вече можете да поръчате торбичка по ваш дизайн, за да отговаря на стила ви. Ако пък пазарувате за цяла седмица, можете да се снабдите със сгъваеми касетки за багажника на колата, с които лесно да пренесете покупките до хладилника. 

5. В магазина: Удобството и комфортът в магазина са изключително важни. За да спестите време, без да правите компромис с качеството – изберете магазин, който разполага с всичко, което искате да закупите. Веднъж влезли в магазина, освен на етикета на продукта, може да обърнете внимание и на неговата опаковка, за да направите информиран избор.

Например:

- При прясното месо и рибата е много важно да се гарантира качеството и липсата на замърсявания. Новите щадящи околната среда опаковки в Lidl позволяват да се спести до 16% пластмаса на опаковка, като същевременно продуктът запазва свежестта и вкусовите си качества, благодарение на защитната атмосфера, в която се опакова. За да откриете лесно тези продукти, търсете стикер върху опаковката в Lidl – „Опаковано отговорно - опаковано с грижа за околната среда“. И, освен че с тези опаковки спестявате пластмаса, може да се възползвате и от специалните им намалени цени до края на октомври. Едновременно ще ограничите пластмасата, която използвате, и ще спестите пари. Какво по-хубаво?

- Няма как да подминем щанда за плодове и зеленчуци. Тук можете да опаковате в личната си торба за многократна употреба. От хигиенна гледна точка – задължително е да ги измиете и обработите в последствие, независимо дали са в торбичка за еднократна или многократна употреба, така че материалът на торбичката е от съществено значение за околната среда.

- Прясно изпеченият топъл хляб от „Фурната на Лидл“ събужда несравнимо апетита и ако заложите на такъв, той също се предлага в хартиен плик.

Никоя промяна не се случва за 1 ден, но добавяйки нови малки стъпки в ежедневието за опазване на околната среда, ще направим голям скок в бъдещето и това на нашите деца.


Още от