БАЗ и СЗБ поискаха подкрепа за служителите в затворените заведения

Желанието е държавата да изплати 80% от заплатите плюс осигуровките
Обновена: 27 окт 2020 20:59 | 27 окт 2020 20:52, Красимир Ангелов
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да се поиска подкрепа от държавата за всички служители, които са лишени от правото на труд, вследствие на заповед за затваряне на нощните заведения. Това решение бе взето на национално събрание на бранша, организирано от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). На нея присъстваха над 150 човека, представители на повече от 400 клуба. Срещата премина при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Още по темата
Искането ще бъде за всички служители, назначени на трудови договори и самоосигуряващите се да се изплатят 80% от заплатите плюс осигуровките за периода, в който бизнесът е затворен. Ще бъде поискано същата мярка да важи и за персонала, който работи в съответното заведение от съпътстващите аутсорсинг браншове – например охранителни фирми, фирми за почистване и др.

"За нас в този труден момент е много важно да се помогне на служителите ни. Това са хора, на които ние разчитаме и които са изключително важни за нас. Собствениците на заведения са готови да поемат първата вълна на затварянето. Но персоналът ни трябва да бъде подпомогнат. Браншът взе това решение единодушно и застана зад него", категорични са от БАЗ и СЗБ.

Според последната заповед на министъра на здравеопазването до 12 ноември се „преустановяват посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.“

Днес беше уговорена нова среща на бранша, преди изтичане на 14-дневния срок, на която да се обсъдят икономически искания, ако забраната за работа на търговските обекти продължи.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Ричард Гробаров преди 3 години
Ще ми идвате в Рафи, иначе лошо ви се пише, ще извикам Мутафчийски
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази сбирка прилича на някаква наркоманско-чалгаджийска спявка. Тия типове на снимките, които до един са меко казано съмнителни, изобщо не са опрели до държавна помощ. Тези типове са заринати с пари! И не са плащали никакви данъци и осигуровки през годините, че сега да искат помощ. Исканията им могат да бъдат определени само и единствено като мародерство.
40
0
 
21
 
! Отговори
:) преди 3 години
60/40 е схема за бизнеси на светло. Ние сме на тъмно искаме 80/0 а и данъци от нас не търсете. Персонала е на минимална и на каквото изкара от бакшиша.Ние сме най-важният бранш. Основата на нацията.Даже алкохола ние си го правим.Както стана ясно в Какао Бийч крием 19 от всеки 20 лева оборот а за децата умрели пред индиго....Ами 3000лв административна глоба..Време е държавата да ни плаща, че белото не е без пари, колата трябва да е черна и вътре пълна със звезди. А и те са с пари.
39
0
 
21
 
! Отговори
:) преди 3 години
Шофьора ми запали Мерцедеса а охраната скочи в джипа. Време е да отидем да поискаме пари от държавата. Тази на която нищо не сме платили. В нашите дискотеки се плаща Кеш а който иска касов. Бон е ***. Персонала е на минимална и на черно и живее от бакшиш, но като няма клиенти няма да им плащам аз. Време е и работещите от техните пари да се вземе данък и да ми се даде на мен, за да си плащам на хората минимума, и за мен да е максимума.Хайде идвам да поискам. Иначе протест.
38
2
 
7
 
! Отговори
Хляб, зрелища и вино преди 3 години
Няма да умре бранша, че от римско, дори елинско, тракийско време се е разчитало на принципа, хляб, зрелища и вино за управление на масите плебеи от върхушката. Така че не се надявайте "държавата", демек тези отгоре да се откажат от зрелищата. Българинът от край време си вари ракия и вино, Лебът е осигурен, цирка е пълен с К19.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ходят санитари в отделенията на болниците
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като се събраха?Пращи от интелект и скъпи коли! Ако бяха изрядни към служителите си, съкращават ги и на борсата им плащат точно около тези проценти за които претендират. А в неумието си, не се ли до сетиха, че претенции за извън системно поддържане на служителите им, няма как да минат в желания им обем. Да ти плащат да не правиш нищо е старо борческо желание, но такъв им е ментала, и сега даже са си повярвали.
35
0
 
13
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така,така. Още подкрепа трябва, че тази досега е малко. А студентите по Медицина от горните курсове да ходят задължително да работят за без пари в covid отделения с предпазни средства десета употреба и гражданите да си плащат тестовете на четворно завишени цени от реалните (плюс процента печалба) и да ги лекуват с аспирин.
34
0
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
аз пък чух, че тоа Али-Сандокан искал не 80% , 180 % да му изплатят...
33
0
 
20
 
! Отговори
Шхц преди 3 години
Тоз охранения Рашид Алибегов да отива да прави мускули в някоя мина с кирката,стига е ревал!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затварят за постоянно, бизнесът им не е конкурентоспособен. Работниците ще си намерят друга работа. Няма да храним бизнесмени, които намериха начин отново да източват държавата, както през 90-те години.
31
0
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
От подземните им тъмни дyпки наречени "дискотеки" стават идеални гъбарници!Да гледат печурки,ще има поне някаква полза
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въртят прекалено много пари, които не генерират данъци. Поради това, претенциите са им неоснователни. Нека да внесат в държавата осигуровки на работниците си на реални доходи, поне година назад. После държавата ще ги разпредели през бюрата по труда за тези които съкратят, поради икономически причини.Заведенията едва ли работят с повече от 20% от предишното натоварване. Е да задържат същото количество охрана и пр. съпътства персонал, за който да се плаща с държавни пари е и нелогично.Няма да е.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не искам от нашите (на заетите в реалния сектор) данъци и осигуровки да се дават пари на разни барманчета и стриптизьорки, за да си лежат в къщи. По строежите и по полетата се търсят хора. Да ходят да бачкат там. И без това "квалификацията" им стига, колкото да станат общи работници.
28
0
 
21
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Тия не разбраха ли че за близките 5 години с "бизнеса" им е свършено!Те Ко искат?Да си лежат и да ги издържаме ли?Много станаха индийците вече,няма кой да копа и да ги рани всичките накацали по клоните!
27
1
 
19
 
! Отговори
S Klasse преди 3 години
С чисто новата S класа идвате да муфтите пари? Пари няма да получите! Ще продавате луксозни лимузини, яхти, вилите в Гърция, Испания и Италия и ще имате пари да изкарате коронакризата.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да се въоръжаваме!Да лобират за свободното притежание на оръжие и да отварят оръжейни магазини,ще им тръгне бизнеса!Положението отива към дива джунгла,единия ще изяжда другия..който оцелее
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клубовете по-скоро са развъдник на нарко-търговията, оборотите им идват от това. За това сега толкова вият, че няма къде да пласират
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали всички работещи в дискотеките имат образование и са грамотни? Какво ги притеснява, че ще отидат на бюрото по труда?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма да имат работа да отидат в отделенията с Ковид да помагат.