Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея

Спазвайте всички мерки, призова прекаралият COVID-19 лекар
27 окт 2020 11:58, Елка Василева
124
Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея
Снимка: архив, БГНЕС

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции. Това призова по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", който беше заразен и се излекува от коронавируса.

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Той коментира и повишените случаи на заразяване и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса. В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

Още по темата

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за COVID пациенти, обясни медикът.

Болниците са много и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти, каза професорът.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма COVID пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Абе за някои е жесток, за други - не, недейте всява излишна паника, щото на лъжата краката са къси !!!Да, някои млади хора на 30-40 год. не го преживяха, но стари на 50-60-70 год. се излекуваха !!!Много непредвидим вирус, трябва да се пазим РАЗУМНО и най-вече да пазим рисковите групи !!!
95
11
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Чудя се на тези които вярват на Мангъров, а не вярват на къде по-добри лекари като проф. Начеви други лекари, които са изкарали вируса! Бог да прости всички загинали!
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
две трети от правителството са се скрили за вируса и плъуват,вече и главния каскет е карантиниран!Абе нова мода!
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората очакват да получат информация що за чудо е туй нещо зловещо от хора които са го изпитали в/у себе си щом са го преболели и са го преборили заселило се в тях с вредни въздействия в/у организма им по стадии точно как предприето лечение по етапи в зависимост от неразположението на организма им по разни причини от предишни изследвания по норми на групи спрямо показатели съезмирими по видове организми и нарушения за функционирането им по не/вредни привички от навици на живеене за съществуване.
92
4
 
15
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Вече стана модерно да преживееш вируса. Всички ВИП персони бързат да се похвалят.
91
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много се заразяват хората ,който гледат сутрешните блокове по телевизора!
90
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама това,че медици се заразяват,някои умират,други карат тежко с последствия,ами не ,чайчета и хоп всичко " о,кей".------И какво са виновни хората от улицата за заразените медици? Медик, който се заразява, не е професионалист.
89
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доктор начев е светило. слушайте умните бе хора... ------Това, че е светило, означава ли, че не може да лъже за пари? Може да е двойна звезда в професионално отношение и в същото време пълен кьпут като човек.
88
2
 
1
 
! Отговори
До смях преди 3 години
Тази "измислица" я има и в Русия. От днес, там всички слагат маски.
87
2
 
0
 
! Отговори
12 преди 3 години
До Смях!Много си тъжен, за съжаление.
86
2
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Нещастие щеше ако беше умрял. Имал си щастие да го преживееш!
85
4
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Може ли някой да ми обясни защо го мразите толкова много този професор? Имате нещо конкретно в предвид или просто така, по новик?
84
9
 
8
 
! Отговори
Смях! преди 3 години
Познавам вече доста хора изкарали тая измислица ! И за едното главоболие, да се заключваме всички по къщите е направо, една голяма комедия !!!
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема ,аз че вервам на Мангъров.Той е светило,неуспяло да излекува и един пациент!
82
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не може такива мерки заради грип.като е жесток вируса, защо си жив бе?
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пази се,чиче,че повтаря,и потретва.
80
2
 
9
 
! Отговори
Агу... преди 3 години
Всичко е:Money, money, money... It's so funny In the rich man's worldАВВАВсичко останалото е следствие!
79
4
 
8
 
! Отговори
anon преди 3 години
света екатерина е най- добрата ни болница за сърдечни проблеми. в нея работят много добри доктори... а доктор начев е светило. слушайте умните бе хора... ама не- типична българска черта...
78
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поведението на управляващите през март и април бе неадекватно, а сега е още по-неадекватно!
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, стана кристално ясно, че има много болници и много много малко лекари. Сами си правете изводите какво точно се случва в здравната ни система и как всичко това е просто схема за точене на бюджетни пари, а не за лекуване на болни. Но още нещо, Св. Екатерина е уникално оборудвана за справяне с тежки ковид случаи, заради опита им с респиратори и тежки белодоброни и следователно сърдечни случаи. Да не се правят на луди, 5 легла са нищо на фона на задъхваща се София.