Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея

Спазвайте всички мерки, призова прекаралият COVID-19 лекар
27 окт 2020 11:58, Елка Василева
124
Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея
Снимка: архив, БГНЕС

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции. Това призова по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", който беше заразен и се излекува от коронавируса.

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Той коментира и повишените случаи на заразяване и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса. В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

Още по темата

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за COVID пациенти, обясни медикът.

Болниците са много и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти, каза професорът.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма COVID пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е,прав е професора,мерките да се спазват,въпреки недоброжелателите които подмолно и античовешки работят срещу тях и народа.Един Мангър платен е най вероятно обикаля тв студия и от професионална злоба застава срещу всяка мярка.Ама това,че медици се заразяват,някои умират,други карат тежко с последствия,ами не ,чайчета и хоп всичко " о,кей".Жалко ,че че се срещат и такива античовеци,не че няма пандемия,а зор да се провалим,с повече болни и икономически да сме по зле.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой колко е умен- но месец март затвориха всичко, при ниска заболеваемост - сравнение със сега. Сега ги е страх управляващите, а забравих че са болни или пазят карантини. За мен няма адекватни мерки. Даже и аз не знам какво би променило нещата, затова и не съм политик. И какво като ми обявяват всеки ден статистиката и че няма лечение.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО: "Всеки гражданин задължително трябва да си закупи достатъчно маски и да ги сменя на всеки час за да е защитен от заразата" . По закона за здравето, средствата в случая маските се осигуряват от бюджета на общините.
73
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До инж. Донка Николовабрей,"ИНЖ"!..как определяш кой е "по-умен" и кой "по-***"?и като се намеси,да та питам:-ТИ по-умна ли си от професора,или ПО-ГЛУПОВАТА?Е?
72
5
 
3
 
! Отговори
Харабейшио преди 3 години
Жалко, уважавах този човек заради научните му постижения. Голям специалист - малък човек!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дa ce нaдявaмe,чe eднa дoживoтнa приcъдa щe ги излeкувa от COVID 19 и мисирките и професорите и политиците и СЗО!Д-р Рaйнeр Фюeлмич e члeн нa гeрмaнcкaтa икaлифoрнийcкaтa aдвoкaтcкa кoлeгия c 26-гoдишeнoпит. Oт 10 юли 2020 г. тoй e eдин oт 4-тe члeнoвeнa рaзcлeдвaщaтa кoмиcия зa k0r0nаvirus.Cъбрaнитe oт кoмиcиятa дoкaзaтeлcтвa дaвaт прaвoдa ce твърди, чe пaндeмиятa нa кoрoнaвируcвcъщнocт e прecтъплeниe cрeщу чoвeчecтвoтoи чe тя имa кoнкрeтни oргaнизaтoри, кoитo зacлужaвaтнaкaзaтeлнo нaкaзaниe в cъoтвeтcтвиe c пaрaгрaф 7oт Мeждунaрoдния нaкaзaтeлeн кoдeкc.https://youtu
70
9
 
2
 
! Отговори
инж. Донка Николова преди 3 години
До Анонимен N 64 --Kогато станеш по-умен от професор Начев, тогава давай мнение!
69
9
 
4
 
! Отговори
Задължително е преди 3 години
Всеки гражданин задължително трябва да си закупи достатъчно маски и да ги сменя на всеки час за да е защитен от заразата. Препоръчително е в къщи да носите маска. Също задължително носете маска докато спите защото тогава сте най уязвими. Вируса заразява най много след полунощ. Като купувате големи количества маски не само спирате заразата но и подпомагате икономиката в условията тази ужасяваща криза. Затова не пестете пари. Купувайте си големи пакети с по 300 маски и сменяйте редовно.
68
4
 
11
 
! Отговори
Аньо Нименов преди 3 години
И тоя ли се продаде ?Досега официалното определение на платените за вируса беше, че бил "коварен", а вече стана "жесток"...
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто е ако видите човек който да кашля не ходете при него въпреки, че той може да има маска.Ако никой около вас не кашля и няма температура няма какво да се спазва.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 67Важно е също да си ги събирате и да си правите супа от мръсни маски, после нищо няма да ви лови ...из цялата вселена.
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е важно да си сменяте маската на всеки час със нова защото се задръства и спира да работи и все едно сте без маска.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егаси заглавието ха-хаВсички сме нещастни, че си го преживял.Тези от нафталина ли ги вадят?Преди бяха модерни адреналинките, сега са на мода нафталинките.
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз тая сутрин имах запе'к много болезнено го преживях, затваряй всичко и носете маски че не се диша ..
62
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако наистина вируса съществуваше и беше жесток нямаше да си жив господин "Професор".
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Начев, добре ще е да се огледате в собствената си болница и какво правят лекарите там. Дали доц. Брусарски не взима пари на ръка? Чудя се аз и май знам отговара.
60
8
 
12
 
! Отговори
м,да преди 3 години
За някои ковида е жеток , за други смъртоносен, за 90% от хората като лека настинка... Нема да се плашите!
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някаква мисирка оня ден като се ръкува с Борисов каза, че няма да си мие ръцете до изборите ето такива мизерници го подкрепят.
58
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички е нещастие, че сте го преживели. Другият път се постарайте да не го преживявате.
57
6
 
20
 
! Отговори
4444 преди 3 години
Ей голямо облъчване в тая *** държава. То телевизии, то *** сайтове, то вестници. ОС раха се да бълват бълвоч. Няма друго такова противно място в света