Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея

Спазвайте всички мерки, призова прекаралият COVID-19 лекар
27 окт 2020 11:58, Елка Василева
124
Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея
Снимка: архив, БГНЕС

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции. Това призова по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", който беше заразен и се излекува от коронавируса.

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Той коментира и повишените случаи на заразяване и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса. В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

Още по темата

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за COVID пациенти, обясни медикът.

Болниците са много и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти, каза професорът.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма COVID пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
До 17 и сие преди 3 години
Не мога да си обясня или хората са толкова *** или просто им прави удоволствие да играят контра. Ебола има " само" 45% процента смъртност , така че по твоите критерии си е шега. Истината е че ако ТИ си жертвата за теб си е 100% независимо колко леко е било заболяването при съседа. А когато си се заразил от чиста глупост и нехайство това те прави и 100% ***
35
5
 
4
 
! Отговори
Развлечен преди 3 години
Ох, дано само да не пострада развлекателния бизнес за да мога да се развличам и да ходя по увеселителни клубове и заведения.
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, на колко години сте? Вече сте на възраст, в която всяка настинка може да ви извади от строя и може да бъде жестока. Я вижте хлапетата - хем пренасят заразата, хем не им пука, не подозират дори, че са инфектирани. Ковида е инфекция, която е по-лека от грип. Защо не престанете с паникьорската си индокринация.
33
6
 
0
 
! Отговори
МангъАга преди 3 години
колкото по-бърже изпука лошият матрял от сухи съчки, толкова по-добре за страната!!
32
2
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Този същия тази сутрин обясняваше как в неговата болница има цели 5 легла заделени, защото ги били задължили от министерството, и нито един пациент болен от Ковид.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещастие е да не го преживее човек.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 професора 100 часа да обясняват на единДебил, какво трябва да прави... е чиста загуба на време и нерви.
29
9
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Да затворим всички крадливи герберасти в затворите.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден пропаганди колко бил страшен короавируса, после нямало лекари, а хипохондриците напълниха болниците то някои за най малкото неразположение тичат в болницата.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В този момент, от 20 новини, които излизат на заглавната страница на този сайт, 19 са за ковид 19. Как не ви е срам!
26
2
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Жесток със смъртнос по-малка в пъти от тази на грипа !И минава за седмица !Нещо по смъртност се нарежда горе долу до новичока,тоест трябва вече да си стар полу-умрял от куп други заболявания и чак тогава те бастисва!Това е глобална програма за геноцид и налагане на тотален фашизъм под прикритието на "борба " със "пандемия"!Много хора се събуждат за измамата!
25
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не разбирате,че така наречения "ковид" е ПАРАВАНА,зад който се крие една световна НЕЗДРАВА конспирация?Дойде им "дюшаш" на Властелините на Света тоя вирус,паднал БУКВАЛНО от небето!Икономическата и финансова РЕЦЕСИЯ е вход вече две години и те,властелините,тъкмо се чудеха дали не е време да подпалят Третата,и тая зараза се появи.За сега ни спестяват кръвопролитията за сметка на себеуважението и свободата ни.Но и това ще премине...Колко трая "Великата депресия" в началото на миналия век?
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно не мога да разбера.Значи, от години се знае, че няма кадри. Всеизвестно е, че средната възраст на работещите в здравеопазването е доста висока. И... Никой не направи нищо. Сега реват, че нямало кадри и изнемогвали. Е, добре, кой е виновен?
23
4
 
14
 
! Отговори
Жестоко 20, преди 3 години
Днес се молят на студентите медици, ама нещо бързо забравиха, как овчарят-бащица ги пращаше до миналата година да пасат овце.
22
2
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Напротив...имал си щастието да го преживееш,защото можеше и да не го......
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва, че си го преживял не те спасява.Я прочети кво разправят ингилизите.Така, че не се фали много, много.Освен ако ингилизите не лъжат.
20
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така ,така...Жесток е ковида....Но я се опитай да се излекуваш и то набързо от..рак,да речем!..Е,кой ще ти се види ПО-ЖЕСТОК?!
19
3
 
5
 
! Отговори
Жестоко преди 3 години
Днес по новините се молят на студентите медици,но те щели да имат държавни изпити,ами драги ми студенти сега е момента да завършите медицински университет.който рискува печели.ако се включите в кампанията да знаете че сте завършили за доктори,па макар и да не знаете нищо.смятайте че сте завършили.сега е моментът.
18
5
 
4
 
! Отговори
Уханската Спиноза преди 3 години
няма лечение, този ще е с Уханска Спиноза до живот, господ да пази студентките стажанки!
17
3
 
13
 
! Отговори
Палми Странджев преди 3 години
100 на ден щеше да е страшно, после 2001 300, 500, 1000, вече минахме 2000 пък навън пеят птички и сме ок.