Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея

Спазвайте всички мерки, призова прекаралият COVID-19 лекар
27 окт 2020 11:58, Елка Василева
124
Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея
Снимка: архив, БГНЕС

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции. Това призова по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", който беше заразен и се излекува от коронавируса.

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Той коментира и повишените случаи на заразяване и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса. В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

Още по темата

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за COVID пациенти, обясни медикът.

Болниците са много и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти, каза професорът.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма COVID пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
като е жесток, защо си жив?! жестоките вируси като Ебола, не оставят оцелели!!
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имал нещастието да го преживее? Значи предпочита да е умрял? Е, то това е поправимо...
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има легла, няма лекари. Ми то и вкъщи е така.
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли, че имал НЕщастието да го преживее? Ми да се хвърли от терасата тогава, може и да го споходи щастието.Имал е НЕ щастието да се зарази, но ЩАСТИЕТО да го преживее... неграмотна работа!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проблемът е че повечето болници така и не желаят или не могат да се пригодят към работа при новите условия и станаха преносители на заразата. Това че не искат да лекуват болни от Ковид също е срамно, но те даже не можаха да разделят по някакъв начин приемните и отделенията за хора, които са съмнителни за вируса. Имаха толкова време цяло лято, сега реват, че нямало кадри. Ами няма. А милиардите от здравната каса се усвояват нали?
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе тоя коронавирус да не ходи само по герберастките крадци.Тоя е източил над 64 млн от НЗОК.Обаче е приятел на Вожда и Гешефт естествено не го закача.
10
5
 
24
 
! Отговори
Голем преди 3 години
Театър го играят професорите и политиците.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 легла при -2000 доказани дневноДобре е
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз ненавиждам гербаджийската клика, но това не означава да отричаме всичко, което се случва в момента с корона вируса.Повечето обърнаха темата за короната, задължително през призата на политиката.Да, Бойко е мутра и трябва да си ходи, но това няма общо със сериозността на вируса.Вярвайте на Мангъра щом искате. Той ще ви излекува и предпази, слагайки ви в общия кюп на сухите съчки.
7
2
 
10
 
! Отговори
Доцентче преди 3 години
Наздраве, начиналник!
6
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредния лъжлив масон.
5
5
 
10
 
! Отговори
Академик преди 3 години
Професоре, като ме видиш да ми козируваш , понимаеш?. Иначе говориш по устав, конгитулейшън!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе, що не споделиш с простолюдието как се излекува или как те излекуваха. Нанви лекарства ти предписаха, та ние да се просветим и на темата лечение на Короната-19.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язък!
2
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно държавата трябва да се затвори. Такива кафенета, ресторанти, барове и т.н трябва да се затвори поне до нова година та даже и до март.
1
2
 
22
 
! Отговори
В БГ убиват преди 3 години
А аз имах нещастието да преживея изтезанията в лагера за мъчения в Перник!Това професора няма как да го преживее 100 процента гаранция или как мутри убиват хора за удоволствие със съдействието на.....